Хрупкав ябълков щрудел със стафиди и орехи
Необходими продукти:
400 грама брашно
1 супена лъжица винен оцет 6%
3 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжица сол
2 яйца
150 милилитра топла вода
150 грама масло
За плънката:
6 - 8 големи ябълки
200 грама стафиди
5 - 6 супени лъжици захар
10 ореха (по желание)
4 супени лъжици галета
Начин на приготвяне:
Изсипете пресятото брашно в голяма купа, добавете солта, направете вдлъбнатина в център и в нея чукнете яйцата. След това сложете зехтина и оцета. Замесете тесто с ръце, като постепенно наливате топлата вода. Месете в продължение на 15 - 20 минути, трябва да получите меко еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Възможно е да ви е необходимо по-малко или повече брашно от указаното, преценете по време на приготвянето. Количеството зависи от вида на продукта, който сте избрали, тъй като различните брашна имат различна абсорбираща способност, от значение е съдържанието на глутен и други показатели.
Разделете тестото на 8 части, оформете като топки, сплескайте всяка от тях и намажете с масло.
Подредете ги една върху друга, прищипете краищата им и сложете в голяма купа или друг съд. Затворете с капак или покрийте с фолио и приберете в хладилника за 2 часа.
През това време направете плънката.
Измийте ябълките, нарежете ги на малки кубчета, смесете със стафидите, галетата и захарта (добавете нарязани орехи на вкус, ако желаете).
Когато извадите тестото от хладилника, намажете отново питките с масло и ги сложете една върху друга две по две. Разточете колкото може по-тънко двете части и ги прехвърлете върху подходящо парче плат, разтягайки постепенно от всички страни, за да се получи почти прозрачно тесто.
След това намажете с разтопено масло, поръсете с галета и разпределете тънък слой от плънката по цялата повърхност. Навийте две рула и ги поставете в подмазана с масло тава.
Сложете щруделите във фурната при 180 градуса за 40 минути, след това намалете температурата до 130 градуса и оставете да се приготвят още 20 - 30 минути. По време на печенето ги намажете три пъти с масло.
Може да поднесете десерта и горещ, и студен.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ 50 мл
НовЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д-Р БАХ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ 20 мл
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ЗА ЖЕНАТА 50 мл
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Орехи - ползи и вреди
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Черен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
Коментари към Хрупкав ябълков щрудел със стафиди и орехи