Хрупкав ябълков щрудел със стафиди и орехи

Необходими продукти:
400 грама брашно
1 супена лъжица винен оцет 6%
3 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжица сол
2 яйца
150 милилитра топла вода
150 грама масло
За плънката:
6 - 8 големи ябълки
200 грама стафиди
5 - 6 супени лъжици захар
10 ореха (по желание)
4 супени лъжици галета
Начин на приготвяне:
Изсипете пресятото брашно в голяма купа, добавете солта, направете вдлъбнатина в център и в нея чукнете яйцата. След това сложете зехтина и оцета. Замесете тесто с ръце, като постепенно наливате топлата вода. Месете в продължение на 15 - 20 минути, трябва да получите меко еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Възможно е да ви е необходимо по-малко или повече брашно от указаното, преценете по време на приготвянето. Количеството зависи от вида на продукта, който сте избрали, тъй като различните брашна имат различна абсорбираща способност, от значение е съдържанието на глутен и други показатели.
Разделете тестото на 8 части, оформете като топки, сплескайте всяка от тях и намажете с масло.
Подредете ги една върху друга, прищипете краищата им и сложете в голяма купа или друг съд. Затворете с капак или покрийте с фолио и приберете в хладилника за 2 часа.
През това време направете плънката.
Измийте ябълките, нарежете ги на малки кубчета, смесете със стафидите, галетата и захарта (добавете нарязани орехи на вкус, ако желаете).
Когато извадите тестото от хладилника, намажете отново питките с масло и ги сложете една върху друга две по две. Разточете колкото може по-тънко двете части и ги прехвърлете върху подходящо парче плат, разтягайки постепенно от всички страни, за да се получи почти прозрачно тесто.
След това намажете с разтопено масло, поръсете с галета и разпределете тънък слой от плънката по цялата повърхност. Навийте две рула и ги поставете в подмазана с масло тава.
Сложете щруделите във фурната при 180 градуса за 40 минути, след това намалете температурата до 130 градуса и оставете да се приготвят още 20 - 30 минути. По време на печенето ги намажете три пъти с масло.
Може да поднесете десерта и горещ, и студен.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ЗА ЖЕНАТА 20 мл.
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д-Р БАХ ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТИ 20 мл
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ЗА ЖЕНАТА
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ КОМПЛЕКТ ЗАВИСИМОСТИ
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ЗА ЖЕНАТА 50 мл
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Орехи - ползи и вреди
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Черен орех
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
Коментари към Хрупкав ябълков щрудел със стафиди и орехи