Халва от грис със стафиди и орехи

Необходими продукти:
250 грама грис
450 грама захар
100 грама масло
1 литър вода
50 грама стафиди
50 грама орехови ядки или други по избор
кората на 1 лимон
щипка ванилия
щипка канела
щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Единственото сложно при изпълнението на тази рецепта е, че тя изисква едновременно в два различни съда да се разтопи маслото и да се направи сироп от водата, захарта, лимонената кора, стафидите и подправките.
Когато маслото се разтопи и сгорещи достатъчно, към него прибавете гриса и орехите, нарязани на ситно. Разбъркайте и пържете всичко до образуването на златист цвят.
Когато сиропът заври, налейте го при останалите съставки, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки. Варете в продължение на няколко минути, докато халвата започне да се сгъстява. Тогава свалете от котлона и изсипете сместа в тава или разпределете във формички, ако разполагате с такива.
Изчакайте десертът да се охлади и нарежете на парчета.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ТРИМАРТ СОДА БИКАРБОНАТ прах 1000 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ГЛЮКОЗА 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Орехи - ползи и вреди
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Портокалово реване с грис
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Черен орех
Коментари към Халва от грис със стафиди и орехи