Грис халва със стафиди и бадеми
Необходими продукти:
1,5 чаена чаша грис
6 чаени чаши вода
6 супени лъжици масло (или олио без аромат)
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици бадеми
шепа стафиди
1 супена лъжица кардамон
Начин на приготвяне:
Счукайте зрънцата кардамон. Бадемите и стафидите залейте с вряща вода, след 5 минути отцедете водата, залейте бадемите със студена, а стафидите изсипете в гевгир, за да се оттече течността.
Нека ядките престоят 10 минути в студената вода, след което обелете ципата им. Подсушете.
Загрейте маслото в дълбок съд, изпържете бадемите, охладете и смелете с помощта на блендер (не много ситно).
В същата мазнина изсипете гриса и кардамона, намалете котлона до минимум и нека се приготвя до златисто (около 10 минути) при непрекъснато бъркане.
Сложете водата да заври.
В съда с гриса добавете захарта, стафидите, бадемите, разбъркайте, постепенно налейте водата, като не спирате да бъркате. Оставете сместа на котлона за още 5 минути.
След това разпределете в подходящи купички или изсипете в тава (тънък слой), застлана с хартия за печене.
Приберете халвата в хладилника в плътно затворен съд. Преди да поднесете, може да полеете с мед или с любимия сироп.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МЛЕЧНА БИО КАША С ПШЕНИЧЕН ГРИС 6+ месеца 200 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПРАСКОВИ С ГРИС 190 г
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕСЕРТ БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР 40 г
ВЕЛЕДА БЕБЕШКИ ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С НЕВЕН 50 мл
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 5 / 22 ТЪМЕН МАХАГОН
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
- Ябълков сладкиш с грис
- Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар
- Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
Коментари към Грис халва със стафиди и бадеми