Закуска от грис с извара и стафиди

Необходими продукти:
1 л прясно мляко
12 с. л. грис с връх
400 гр извара
200 гр брашно (количеството е приблизително)
2 яйца + 1 жълтък
стафиди - на вкус
ванилова захар - на вкус
кристална захар - на вкус
ванилин
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Направете плънката. Запарете стафидите за 30 минути. Смесете добре изварата със захарта, добавете ваниловата захар, малко ванилин и жълтъка. Разбъркайте, сложете стафидите и отново разбърквате.
Сварете гъста каша от прясното мляко и гриса, като първо сложете млякото да заври и когато това стане, постепенно прибавете гриса, бъркайки. Сложете и захар на вкус и отново бъркате. Изключете котлона, изчакайте 5 минути и започнете да залепяте закуските. Кашата не трябва да изстива, защото закуските няма да могат да се слепят. Изсипете брашното в купа, с помощта на супена лъжица загребвайте от кашата грис, слагайте ги в брашното и засипете с него. След това поръсете дланта си с брашно, поставете кашата в нея, притиснете с другата ръка и оформете питка. В средата й сложете 2 ч. л. от изварата и съберете с ръце. В чиния, посипана с брашно, разположете оформените закуски. Слепването трябва стане, докато сместа е още топла. В отделен съд разбийте двете яйца и сложете няколко капки вода. Питките потопете в яйчната смес и отново подредете в чиния, за да се отцеди излишната течност, защото в противен случай ще загорят при пърженето.
Загрейте олиото и изпържете закуските от грис и извара. Поръсете с пудра захар (може да гарнирате и със сметана).
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Зеленчукова салата с маслинова паста и извара
- Шоколадов кекс с крем от извара и глазура
- Хлебен пудинг
- Оризово-шоколадов десерт с извара, мед и стафиди
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Сос от извара и сметана със зелен лук
- Меденки със стафиди и ликьор
- Печени ябълки с плънка от орехи, стафиди и канела в масло и портокалов сок
- Запеканка от извара със сушени домати, пармезан и чесън
- Кифлички с кисело мляко и стафиди
Коментари към Закуска от грис с извара и стафиди