Ябълков щрудел с бадеми, стафиди и ванилов сос
Необходими продукти:
150 грама масло
250 грама брашно
щипка сол
2 жълтъка
1 супена лъжица олио
700 грама кисело-сладки ябълки
сок от 1 лимон
50 грама натрошени бадеми
стафиди на вкус
200 грама захар на пясък
100 грама ванилови сухари
1 чаена лъжица смляна канела
2 супени лъжици високомаслена течна сметана
1 пакетче ванилова захар
пудра захар на вкус
За ваниловия сос:
500 милилитра високомаслено прясно мляко (най-добре домашно)
1 яйце
1 ванилия
1/2 чаена лъжица нишесте
захар на вкус
Начин на приготвяне:
Разтопете 1/3 от маслото.
Пресейте брашното със солта върху плота, направете дупка в средата, в която налейте 120 милилитра вода, жълтъците, ваниловата захар и разтопеното масло.
Замесете твърдо тесто, оформете като топка, намажете с олио и оставете за час на стайна температура.
Направете ваниловия сос. Налейте млякото в тенджера, прибавете захарта (на пясък), ванилията и нека сместа заври при непрекъснато бъркане. Когато това стане, свалете съда от огъня, оставете млякото да се охлади и прибавете нишестето. Разбъркайте всичко старателно.
След това отново сложете на котлона и варете на тих огън до сгъстяване.
Прибавете яйцето в гъстата смес и нека всичко се приготвя още 3 минути, разбърквайки.
Обелете ябълките, почистете ги от сърцевината със семената и ги нарежете на кубчета.
Смесете ги с бадемите, стафидите, лимоновия сок и захарта.
Ваниловите сухари смелете и смесете с канелата.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разтопете останалото масло.
Разточете тестото в тънък пласт, намажете го с половината от маслото, сметаната и поръсете със сместа от сухари и канела. Сложете ябълковата плънка и навийте руло. Поставете го в тава, чието дъно сте покрили с хартия запечене. Рулото намажете с останалото масло.
Изпечете десерта във фурната в продължение на 45 - 50 минути.
Когато готовият щрудел се охлади, поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и поднесете с ваниловия сос. Може да украсите с разтопен шоколад, листенца мента или ядки.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
СВАРОВСКИ ПАРФЮМ ЗА ЖЕНИ PERLE CHARME 100 мл
ФЛОРАС СИКРЕТ МАСЛО ЗА ТЯЛО ВАНИЛА КИС 100 мл
ФЛОРАС СИКРЕТ МАСЛО ЗА ТЯЛО ВАНИЛА КИС 30 мл
КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО ПОРТОКАЛ И КЕХЛИБАР 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
Коментари към Ябълков щрудел с бадеми, стафиди и ванилов сос