Ябълков венец със стафиди и канела
Необходими продукти
За тестото:
100 грама масло
150 милилитра топла сметана (с масленост около 20%)
1 супена лъжица мая
щипка сол
3 супени лъжици захар
2 жълтъка
600 грама брашно
За плънката:
4 ябълки (най-добре леко кисели, не съвсем узрели)
2 чаени лъжици захар
2 чаени лъжици канела
1 - 2 шепи стафиди
малко лимонов сок
За намазване:
1 яйце
За глазурата:
1 супена лъжица пудра захар
2 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата сметана, разбъркайте и оставете за 15 минути. Пред това време разтопете маслото, добавете сметаната и разбъркайте добре. След това сложете останалите съставки и замесете тесто - меко и еластично. Покрийте го с кърпа и оставете на топло място за около половин час. То ще втаса бързо.

Докато това се случи, пригответе плънката. Обелете ябълките, разрежете и почистете от сърцевината със семената. Настържете или нарежете на малки парчета, напръскайте ги с лимоновия сок и приберете в хладилника, за да не потъмнеят съвсем, докато тестото втасва. Измийте стафидите със студена вода, залейте ги с вряща след това и оставете за 15 минути, за да омекнат.

Когато тестото е готово, разточете лист под формата на правоъгълник, намажете с яйцето. Отцедете сока от ябълките и ги разпределете по повърхността, оставяйки около 1 см свободно тесто. Поръсете със захар, канела и стафиди.

Навийте на руло (по възможност да е плътно) и го поставете в тава, застлана с хартия за печене или просто подмазана с масло. Завийте рулото, оформяйки венец, закрепете краищата. С помощта на остър нож направете разрези по повърхността на "венеца" и го изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 - 25 минути (плънката не се разпада).

Когато се изпече, покрийте с кърпа и оставете да изстине. През това време направете глазурата: разбийте млякото с пудрата захар и "нарисувайте" фигури или просто покрийте с щрихи ябълковата вкуснотия.

Ако желаете, към плънката може да добавите и орехи, също да използвате лимон (изцеждате сока му, смилате го и поръсвате със захар).
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ПЮРЕ ОТ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА 190 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ДИАБЕТ * 20
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ ГРЪДЕН БРОНХО ФИЛТЪР * 20
РОДОПСКИ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20 БИОПРОГРАМА
АЛАЙВ ГАРДЪН ГУДНЕС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Диета с ябълки за 7 дни
- Отслабване с мед и канела
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Как цели плодове се побират в бутилка?
- Тутманик
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да изгорим мазнините с канела и джинджифил
- Как да изберем най-подходящата райска ябълка?
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
Коментари към Ябълков венец със стафиди и канела