Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Рецепти за солен козунак

Рецепти за солен козунак

от 17 яну 2018г., обновено на 28 март 2023г.
Редактор: Кристина Тодорина
Рецепти за солен козунак - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Козунакът е неделима част от празничната трапеза за Великден. Обикновено го приготвяме сладък – с добавка от стафиди и/или шоколад. Но знаете ли, че има варианти за солен великденски хляб, които са не по-малко вкусни? Предлагаме ви рецепти за солен козунак, със или без плънка. Сред тях може би се крие ново за вас печиво, което да добавите в “любими”.

  • Солен козунак с пълнеж от пушено сирене и бекон
  • Солен козунак с масло
  • Неаполски козунак “Тортано“
  • Козунак с розмарин

Солена козуначена плитка с пълнеж от пушено сирене и бекон

Беконът и сиренето са сред предпочитаните добавки към различни тестени изделия, затова първата рецепта за козунак включва именно тях.

Необходими продукти:

  • 150 грама пушено сирене
  • 120 грама сурово-пушен бекон
  • 400 грама брашно
  • 1 яйце + жълтък за намазване на козунака
  • 200 милилитра прясно мляко + още 2 супени лъжици за намазване на козунака
  • 20 грама прясна мая
  • 5 грама сол
  • 1 чаена лъжица течен мед
  • 20 милилитра растително олио (синапено)
  • сусамови или слънчогледови семена

Начин на приготвяне

Разтворете солта, маята и меда в затопленото прясно мляко. Добавете яйцето, олиото и разбъркайте.

Пресейте брашното и го изсипете на части в получената течна смес, като замесите тесто.

Покрийте го с кърпа и оставете за час на топло място.

Докато втасва, пригответе продуктите за плънката. Настържете едро пушеното сирене, бекона нарежете на малки ивици.

Разделете втасалото тесто на три равни части и оформете всяка във вид на колбас с дължина около 50 сантиметра. След това ги притиснете с пръсти, за да се получи плоска повърхност, върху която разпределете пълнежа (по 1/3 от продуктите върху всяка основа).

Затворете топеното сирене и бекона с тестото, отново ще имате три колбаса, но този път с плънка.

От тях сплетете плитка, като фиксирате краищата й.

Поставете я върху лист пергамент и намажете повърхността й със смес от 2 супени лъжици прясно мляко, жълтък и щипка сол. Поръсете със сусамови или слънчогледови семена. Оставете за 30-40 минути на топло място, за да може тестото да втаса още веднъж.

Когато това стане, изпечете козунака за около половин час в средно гореща фурна (180 градуса).

Поднесете го, щом се охлади.

Козунак със сирене и бекон

Солен козунак с масло

Рецептата за солен козунак с мая и масло е класическа и вероятно би се харесала на много хора.

Необходими продукти

  • 500 грама брашно
  • 1 кубче прясна мая
  • 250 милилитра хладко мляко
  • 2 равни чаени лъжици сол
  • 0,5 чаена лъжица захар
  • 250 грама меко масло
  • 1 яйце

Начин на приготвяне

Смесете добре брашното със солта. Разбъркайте маята със захарта и хладкото мляко. Добавете яйцето и разбийте с миксера.

Добавете към сместа брашното и разбъркайте добре. Постепенно добавете и маслото.

Месете, докато получите гладко тесто. Оставете го да втаса до удвояване на обема. Добре е да престои в хладилника една нощ, защото тестото става по-лесно за обработка.

Нарежете тестото на 2 части и ги разточете на въжета. Сплетете ги и ги наредете в тава.

Печете на 220 градуса за 40 минути. По време на печенето намазвайте повърхността им с масло.

Може да поднесете козунака с мед.

Солен козунак с масло

Неаполски козунак “Тортано“

Козунакът, наречен “Тортано“, произхожда от Италия, Неапол и е типичният великденски хляб за местните. Характерна за него е плънката от сирене, яйца и салам, и е под формата на венец.

Необходими продукти

  • 500 грама брашно плюс брашно за разточване
  • 42 грама прясна бирена мая
  • 150 грама свинска мас
  • 50 грама сирене Пекорино
  • 150 грама сирене Проволоне
  • 20 грама пармезан
  • 100 грама салам тип Наполи
  • 2 яйца
  • 10 грама масло
  • 1 чаена лъжица пипер
  • сол

*Може да използвате друг вид сирене или салам по ваш вкус.

италиански солен козунак

Начин на приготвяне

Размесете маята с малко хладка вода и 2 супени лъжици брашно. Оформете тестото и го оставете да втаса на топло, покрито с кърпа за половин час.

С останалото брашно, малко хладка вода и 75 грама свинска мас замесете тесто с консистенцията на тесто за пица. Оставете го да втасва на топло за 2 часа.

Междувременно настържете Пекорино и пармезана, нарежете проволоне и салама на малки кубчета. Сварете яйцата твърдо и ги нарежете.
Омесете втасалото тесто още веднъж и добавете към него настърганото сирене, малко сол и обилно количество едро смлян черен пипер. При необходимост добавете малко вода.

Оставете тестото да втаса отново за 1 час, след което го разточете в правоъгълна форма, като едната страна е с около 28 сантиметра дължина.

Намажете по-късата страна с останалите 75 грама свинска мас, разпределете върху нея яйцата, проволонето и салама, и завийте на руло.

Поставете точилката в намаслена тава и свържете двата края на точилката с рулото, така че да се образува пръстен и продуктите да не се разливат.

Оставете тестото в тавата за още 2 часа. След това сложете във фурната на 180 градуса за около 60 до 70 минути.

Извадете готовото руло от тавата, когато изстине.

Козунак с розмарин

Великденският хляб с розмарин е пухкав, солен и има леко тръпчива нотка, която се дължи на ароматната подправка. Това е идеалният заместител на обикновен хляб към великденските гозби. Можете дори да го препечете.

Необходими продукти

  • 250 милилитра неподсладено бадемово мляко
  • 21 грама прясна мая
  • 1 супена лъжица кленов сироп
  • 450 грама брашно от спелта
  • 1,5 супени лъжици нарязан розмарин
  • 1,5 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица смлян кориандър
  • 2 супени лъжици зехтин
  • стръкчета пресен розмарин за украса

Начин на приготвяне

Загрейте млякото до хладко. Смесете го с маята и кленовия сироп. Оставете за 10 минути, докато се образуват мехурчета.

Смесете в отделна купа брашното, розмарина, солта и кориандъра. Прибавете втасалата мая и зехтина. Месете 3 минути - първо с дървена лъжица, след това с ръце.

Оформете тестото на топка, покрийте го с кърпа и оставете да втасва около 1 час (трябва да удвои размера си).

Разделете тестото на 6 части, които оформете като топки. Застелете тавата с хартия и наредете топките в кръг, плътно една до друга. Покрийте с кърпа и оставете да втасват 20 минути.

Загрейте предварително фурната на 240 градуса с горен и долен реотан. Поставете празна тава на най-долното ниво във фурната и пригответе вода.

Поставете тавата с тестото по средата във фурната. Изсипете водата в долната тава. Намалете градусите на 230 и печете 15-20 минути до покафеняване (при почукване трябва да е кухо).

Оставете козунакът да се охлади, след което го украсете с клонки пресен розмарин.

Добър апетит!

Източник:
  • https://authentisch-italienisch-kochen.de/tortano-salzige-ostertorte
  • https://www.kochbar.de/rezept/481562/salziger-Hefekranz-mit-Butter.html
  • https://www.wellcuisine.net/osterbrot-mit-rosmarin
  • https://povar.ru
Още по темата:
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна Рецепти за козунак в хлебопекарна
5.0/5 2 оценки

Коментари към Рецепти за солен козунак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за солен козунак
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 00:40
    Коментирайте "Рецепти за солен козунак"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
  • Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
  • Канелени козуначени вързопчета
  • Козунак с марципанова паста
  • Великденски венец с орехи, стафиди и захаросани плодове
  • Шоколадов козунак с портокалова глазура и бишкоти
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

преди 4455 дни, 14 часа и 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 8 часа и 51 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 1 час и 33 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 8 часа и 24 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 15 часа и 25 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival