Рецепти за солен козунак
Козунакът е неделима част от празничната трапеза за Великден. Обикновено го приготвяме сладък – с добавка от стафиди и/или шоколад. Но знаете ли, че има варианти за солен великденски хляб, които са не по-малко вкусни? Предлагаме ви рецепти за солен козунак, със или без плънка. Сред тях може би се крие ново за вас печиво, което да добавите в “любими”.
- Солен козунак с пълнеж от пушено сирене и бекон
- Солен козунак с масло
- Неаполски козунак “Тортано“
- Козунак с розмарин
Солена козуначена плитка с пълнеж от пушено сирене и бекон
Беконът и сиренето са сред предпочитаните добавки към различни тестени изделия, затова първата рецепта за козунак включва именно тях.
Необходими продукти:
- 150 грама пушено сирене
- 120 грама сурово-пушен бекон
- 400 грама брашно
- 1 яйце + жълтък за намазване на козунака
- 200 милилитра прясно мляко + още 2 супени лъжици за намазване на козунака
- 20 грама прясна мая
- 5 грама сол
- 1 чаена лъжица течен мед
- 20 милилитра растително олио (синапено)
- сусамови или слънчогледови семена
Начин на приготвяне
Разтворете солта, маята и меда в затопленото прясно мляко. Добавете яйцето, олиото и разбъркайте.
Пресейте брашното и го изсипете на части в получената течна смес, като замесите тесто.
Покрийте го с кърпа и оставете за час на топло място.
Докато втасва, пригответе продуктите за плънката. Настържете едро пушеното сирене, бекона нарежете на малки ивици.
Разделете втасалото тесто на три равни части и оформете всяка във вид на колбас с дължина около 50 сантиметра. След това ги притиснете с пръсти, за да се получи плоска повърхност, върху която разпределете пълнежа (по 1/3 от продуктите върху всяка основа).
Затворете топеното сирене и бекона с тестото, отново ще имате три колбаса, но този път с плънка.
От тях сплетете плитка, като фиксирате краищата й.
Поставете я върху лист пергамент и намажете повърхността й със смес от 2 супени лъжици прясно мляко, жълтък и щипка сол. Поръсете със сусамови или слънчогледови семена. Оставете за 30-40 минути на топло място, за да може тестото да втаса още веднъж.
Когато това стане, изпечете козунака за около половин час в средно гореща фурна (180 градуса).
Поднесете го, щом се охлади.
Солен козунак с масло
Рецептата за солен козунак с мая и масло е класическа и вероятно би се харесала на много хора.
Необходими продукти
- 500 грама брашно
- 1 кубче прясна мая
- 250 милилитра хладко мляко
- 2 равни чаени лъжици сол
- 0,5 чаена лъжица захар
- 250 грама меко масло
- 1 яйце
Начин на приготвяне
Смесете добре брашното със солта. Разбъркайте маята със захарта и хладкото мляко. Добавете яйцето и разбийте с миксера.
Добавете към сместа брашното и разбъркайте добре. Постепенно добавете и маслото.
Месете, докато получите гладко тесто. Оставете го да втаса до удвояване на обема. Добре е да престои в хладилника една нощ, защото тестото става по-лесно за обработка.
Нарежете тестото на 2 части и ги разточете на въжета. Сплетете ги и ги наредете в тава.
Печете на 220 градуса за 40 минути. По време на печенето намазвайте повърхността им с масло.
Може да поднесете козунака с мед.
Неаполски козунак “Тортано“
Козунакът, наречен “Тортано“, произхожда от Италия, Неапол и е типичният великденски хляб за местните. Характерна за него е плънката от сирене, яйца и салам, и е под формата на венец.
Необходими продукти
- 500 грама брашно плюс брашно за разточване
- 42 грама прясна бирена мая
- 150 грама свинска мас
- 50 грама сирене Пекорино
- 150 грама сирене Проволоне
- 20 грама пармезан
- 100 грама салам тип Наполи
- 2 яйца
- 10 грама масло
- 1 чаена лъжица пипер
- сол
*Може да използвате друг вид сирене или салам по ваш вкус.
Начин на приготвяне
Размесете маята с малко хладка вода и 2 супени лъжици брашно. Оформете тестото и го оставете да втаса на топло, покрито с кърпа за половин час.
С останалото брашно, малко хладка вода и 75 грама свинска мас замесете тесто с консистенцията на тесто за пица. Оставете го да втасва на топло за 2 часа.
Междувременно настържете Пекорино и пармезана, нарежете проволоне и салама на малки кубчета. Сварете яйцата твърдо и ги нарежете.
Омесете втасалото тесто още веднъж и добавете към него настърганото сирене, малко сол и обилно количество едро смлян черен пипер. При необходимост добавете малко вода.
Оставете тестото да втаса отново за 1 час, след което го разточете в правоъгълна форма, като едната страна е с около 28 сантиметра дължина.
Намажете по-късата страна с останалите 75 грама свинска мас, разпределете върху нея яйцата, проволонето и салама, и завийте на руло.
Поставете точилката в намаслена тава и свържете двата края на точилката с рулото, така че да се образува пръстен и продуктите да не се разливат.
Оставете тестото в тавата за още 2 часа. След това сложете във фурната на 180 градуса за около 60 до 70 минути.
Извадете готовото руло от тавата, когато изстине.
Козунак с розмарин
Великденският хляб с розмарин е пухкав, солен и има леко тръпчива нотка, която се дължи на ароматната подправка. Това е идеалният заместител на обикновен хляб към великденските гозби. Можете дори да го препечете.
Необходими продукти
- 250 милилитра неподсладено бадемово мляко
- 21 грама прясна мая
- 1 супена лъжица кленов сироп
- 450 грама брашно от спелта
- 1,5 супени лъжици нарязан розмарин
- 1,5 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица смлян кориандър
- 2 супени лъжици зехтин
- стръкчета пресен розмарин за украса
Начин на приготвяне
Загрейте млякото до хладко. Смесете го с маята и кленовия сироп. Оставете за 10 минути, докато се образуват мехурчета.
Смесете в отделна купа брашното, розмарина, солта и кориандъра. Прибавете втасалата мая и зехтина. Месете 3 минути - първо с дървена лъжица, след това с ръце.
Оформете тестото на топка, покрийте го с кърпа и оставете да втасва около 1 час (трябва да удвои размера си).
Разделете тестото на 6 части, които оформете като топки. Застелете тавата с хартия и наредете топките в кръг, плътно една до друга. Покрийте с кърпа и оставете да втасват 20 минути.
Загрейте предварително фурната на 240 градуса с горен и долен реотан. Поставете празна тава на най-долното ниво във фурната и пригответе вода.
Поставете тавата с тестото по средата във фурната. Изсипете водата в долната тава. Намалете градусите на 230 и печете 15-20 минути до покафеняване (при почукване трябва да е кухо).
Оставете козунакът да се охлади, след което го украсете с клонки пресен розмарин.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Козунак с марципанова паста
- Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
- Козунак
- Козунак на конци със захарни плодове и коктейлни черешки
- Козуначено руло с мед и мак
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Канелени козуначени вързопчета
- Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
Коментари към Рецепти за солен козунак