Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди

Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди

Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди - изображение

Необходими продукти:

  • 200 грама кефир
  • 600-650 грама брашно
  • 100 грама масло
  • 100 грама заквасена сметана
  • 180-200 грама захар
  • 10 грама суха мая
  • 150 грама стафиди
  • 3 яйца
  • 2-3 супени лъжици олио
  • щипка сол
  • пакетче ванилия
  • жълтък за намазване и сусам за поръсване


Начин на приготвяне:

Затоплете кефира и изсипете в него лъжица захар, маята и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте, затворете съда и оставете сместа да втаса.

Трите яйца разбийте с останалото количество захар до получаване на бяла пухкава пяна. В нея прибавете заквасената сметана, разтопеното масло и разбийте с миксер.

Комбинирайте двете смеси и сложете пресятото брашно в тях, като оставите малко, което да използвате по време на самото месене.

Разбъркайте добре с лъжица, тестото трябва да се получи лепкаво. След това го прехвърлете върху набрашнен плот или дъска и месете с ръце, като добавяте заделеното брашно. Налейте 2-3 супени лъжици олио и продължете да месите. Нежна и мека трябва да бъде консистенцията.

Измийте и подсушете стафидите, прибавете ги при тестото и омесете, за да се разпределят равномерно в него. Сложете го в купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете за час и половина на топло място.

След това разделете на три равни части, които оформете като рула и от тях сплетете плитка. Отрежете краищата, а плитката навийте, оформяйки кръг, и поставете в намазнена разглобяема форма.

От изрезките направете възел и го сложете в центъра на кръга. Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусамови семена и изпечете за 50 минути. През първите 10-15 минути градусите да бъдат 180, след това покрийте формата с алуминиево фолио и продължете да печете на 160 градуса.

Извадете козунака от съда, когато се охлади.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povar.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиПрезентации