Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди

Необходими продукти:
- 200 грама кефир
- 600-650 грама брашно
- 100 грама масло
- 100 грама заквасена сметана
- 180-200 грама захар
- 10 грама суха мая
- 150 грама стафиди
- 3 яйца
- 2-3 супени лъжици олио
- щипка сол
- пакетче ванилия
- жълтък за намазване и сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Затоплете кефира и изсипете в него лъжица захар, маята и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте, затворете съда и оставете сместа да втаса.
Трите яйца разбийте с останалото количество захар до получаване на бяла пухкава пяна. В нея прибавете заквасената сметана, разтопеното масло и разбийте с миксер.
Комбинирайте двете смеси и сложете пресятото брашно в тях, като оставите малко, което да използвате по време на самото месене.
Разбъркайте добре с лъжица, тестото трябва да се получи лепкаво. След това го прехвърлете върху набрашнен плот или дъска и месете с ръце, като добавяте заделеното брашно. Налейте 2-3 супени лъжици олио и продължете да месите. Нежна и мека трябва да бъде консистенцията.
Измийте и подсушете стафидите, прибавете ги при тестото и омесете, за да се разпределят равномерно в него. Сложете го в купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете за час и половина на топло място.
След това разделете на три равни части, които оформете като рула и от тях сплетете плитка. Отрежете краищата, а плитката навийте, оформяйки кръг, и поставете в намазнена разглобяема форма.
От изрезките направете възел и го сложете в центъра на кръга. Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусамови семена и изпечете за 50 минути. През първите 10-15 минути градусите да бъдат 180, след това покрийте формата с алуминиево фолио и продължете да печете на 160 градуса.
Извадете козунака от съда, когато се охлади.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povar.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Нисковъглехидратен козунак с ядки и кокосово брашно
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Рецепти за солен козунак
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Козуначена торта с карамел
- Пържени козуначени филийки
- Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
- Козунак
- Сладкиш с козунак, шоколад и череши
Коментари към Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди