Сладка питка с крема сирене, мак и лимон
Необходими продукти:
1,5 чаени чаши брашно
3 супени лъжици захар на пясък
щипка сол
1 яйце
125 грама масло
За плънката:
2 супени лъжици захар
150 грама мак
1 жълтък
100 грама захар
1 чаена лъжица настъргана лимонена кора
сок от 1/2 лимон
500 грама крема сирене
3 яйца
1 супена лъжица нишесте
1 супена лъжица пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте в купа брашното с щипка сол. Прибавете маслото, яйцето и захарта. Замесете меко тесто, увийте го в найлоново фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
Залейте мака с голямо количество гореща вода, поставете на съда на котлона и нека сместа заври. Оставете да се приготвя на слаб огън в продължение на 10 минути. След това прецедете и смесете мака със захарта и жълтъка.
Подмажете разглобяема форма с олио, застелете с лист пергамент. Разточете тестото в кръг с диаметър 5 сантиметра по-голям от този на съда. Сложете го във формата и продупчете на няколко места с вилица.
Разбийте крема сиренето със захарта, след това постепенно прибавете яйцата, като не спирате да разбивате. Ред е на лимоновите сок и кора, нишестето и разбъркайте всичко до еднородност.
Изсипете мака върху тестото, отгоре разпределете крема. Изрежете излишното тесто, което остава по стените на съда.
Изпечете в загрята до 180 градуса фурна на водна баня за около час.
След това отворете фурната и оставете питката да престои така още 30 минути.
Когато я извадите, изчакайте да се охлади до стайна температура и приберете в хладилника за 2-3 часа.
Преди да поднесете, поръсете с пудра захар.
Добър апетит!
Снимки: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Цветни рулца от тортила питки
- Мус от крема сирене с краставици и копър
- Тутманик
- Печено сирене Халуми с билкова коричка
- Козето сирене – особено полезна храна
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
Коментари към Сладка питка с крема сирене, мак и лимон