Сиропирани кексчета с ром, стафиди и шоколадова глазура (без яйца)
Необходими продукти:
300 грама брашно (100 от тях пълнозърнесто)
250 милилитра прясно мляко
60 милилитра олио
1 чаена лъжица суха мая
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица ванилова захар
100 грама стафиди
80 милилитра ром
За сиропа:
50 милилитра ром, останал от стафидите
100 грама сироп от сладко
За глазурата:
1 чаена лъжица какао
2 чаени лъжици вряща вода
40 грама пудра захар
1-2 капки олио
Начин на приготвяне:
Измийте стафидите, залейте ги с вряща вода за кратко, след това я отлейте и сложете рома. Оставате да престоят така една нощ. На следващия ден отлейте рома, който стафидите не са поели, и го запазете за сиропа.
Направете тестото. Първо смесете брашното със захарта, прибавете солта, ваниловата захар и маята. В сухата комбинация изсипете стафидите, които е добре да оваляте предварително в брашно. След това налейте прясното мляко (леко затоплено) и олиото. Замесете тесто и го оставете за час и половина, за да втаса. То ще се получи лепкаво, но ще се отделя от стените на съда.
Трябва да увеличи обема си два пъти.
Намажете ръцете си с олио, късайте от тестото и напълнете формички за мъфини с него.
Поставете ги за 45 минути във фурната, за да втасат, след което изпечете при температура от 160 градуса за около 30 минути.
Направете сиропа, смесвайки рома, останал от стафидите, със сиропа от сладко.
Докато готовите кексчета са още горещи, извадете от формичките и сложете по 1 супена лъжица от сладката течност на дъното им, върнете обратно мъфините по местата и оставете за няколко часа, за да поемат сиропа.
Ред е на глазурата. Изсипете какаото в купа, налейте водата, сложете пудрата захар, 1-2 капки олио и разбъркайте. Веднага след това намажете повърхността на кексчетата с готовото покритие.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Картофени мъфини с топено сирене, извара и моркови
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Перфектните бананови мъфини
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
Коментари към Сиропирани кексчета с ром, стафиди и шоколадова глазура (без яйца)