Свинско месо в прясно мляко с прошуто и чесън
Необходими продукти:
900 грама обезкостена свинска плешка
4 чаени чаши (1 литър) пълномаслено прясно мляко
40 грама масло
40 грама прошуто, нарязано на малки кубчета
1 глава лук, ситно нарязана на кубчета
1 намачкана скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
2 дафинови листа
розмарин на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранете излишните мазнини от месото. Хубаво е да го омотаете с конец за печене, за да запази формата си. Натрийте със сол и черен пипер. Сгорещете млякото и точно преди да заври, свалете съда от котлона.
Разтопете маслото в съда, в който ще приготвяте месото (препоръчително е да използвате такъв с дебело дъно, а не с незалепващо покритие).
Запържете леко прошутото с лука и чесъна, като разбърквате, докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавете месото, нека се изпече равномерно, докато хване хубав загар от всички страни.
Лукът и прошутото ще покафенеят и може да залепнат за дъното.
Когато месото се изпече от всички страни, налейте горещото мляко и добавете дафиновите листа.
Оставете да къкри за около 1,5 - 2 часа или докато месото омекне и млякото не само намалее значително, но се пресече, за целта сложете малко лимонов сок или винен оцет.
Проверете готовността на месото с помощта на вилица, тя трябва да излиза лесно след набождане в него. Може да долеете малко горещо мляко в случай, че то намалява твърде бързо. Ако пък остане повече от необходимото, но месото е готово, просто го прехвърлете в друг съд.
Добре е месото да се остави да почива най-малко 10 минути преди нарязване и сервиране.
Може да овкусите и със семена кориандър, риган, босилек или семена копър.
Поднесете със сотирани зеленчуци или хрупкава салата.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Свински пържоли с гъби в сметанов сос
- Свинско бон филе с плънка от гъби и лук
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
- Свинско с домати и лук на фурна
- Пържено свинско със стар лук
- Свинска супа с ориз
- Свинско с ананас и люти чушки
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Глазиран печен свински бут с ананас и горчица
- Задушено свинско във вино с чесън, моркови и лук
Коментари към Свинско месо в прясно мляко с прошуто и чесън