Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Рецепти за лозови сарми с телешко месо

Рецепти за лозови сарми с телешко месо

от 27 дек 2015г., обновено на 15 дек 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепти за лозови сарми с телешко месо - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Пълнените лозови листа или сармите са добре познато ястие, което присъства целогодишно на българската трапеза. Могат да се напълнят с плънка от смляно месо (кайма) и ориз или да се приготвят постни с ориз и зеленчуци (гъби, моркови или други). Сармите са популярни не само в нашата кухня, но и на Балканите, в Централна и Източна Европа, както и в Близкия Изток. Представяме ви лесна рецепта за лозови сарми с телешка кайма и ориз, както и много вкусна рецепта за сарми с кайма и гъби.

Лозови сарми с телешко месо и ориз

Лозови сарми с телешко месо и ориз.

Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с телешка кайма:

  • 120 грама дългозърнест ориз, сварен
  • 250 грама телешко месо, смляно
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 3 супени лъжици целина, ситно нарязана
  • 3 супени лъжици магданоз, ситно нарязан
  • 1 чаена лъжичка риган, изсушен
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 250 грама консервирани лозови листа, отцедени
  • 2 домата, нарязани на шайби
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 1 прясно изцеден лимон
  • 150 милилитра студена вода

Начин на приготвяне на лозови сарми с кайма и ориз:

В дълбока купа смесете сварения ориз, смляното телешко месо, наситнените лук, целина и магданоз. Подправете с риган, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и добавете доматеното пюре.

Развийте един лозов лист и в центъра му поставете 1 препълнена чаена лъжичка от плънката. Съберете двата края на лозовия лист над плънката, след което го навийте на руло. Не навивайте твърде плътно, тъй като оризът ще набъбне. Повторете с останалите листа, докато свърши сместа за пълнене.

Подредете доматените шайби на дъното на тавата, отгоре разпределете сармите, а между тях нарязаните скилидки чесън. Поръсете с прясно изцедения лимонов сок, добавете водата и покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути или до готовност. Ако е необходимо, добавете още вода.

Поднесете сармите с кисело мляко или със сос бешамел.

Приятен апетит!

Лозови сарми с телешка кайма и гъби

Лозови сарми с телешка кайма и гъби.

Ако постите, може да приготвите тази много вкусна рецепта за сарми с плънка от гъби и ориз, без да добавяте телешка кайма.

Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с телешка кайма и гъби:

  • 40-50 лозови листа от буркан
  • 200 грама късозърнест ориз
  • 250 грама телешка кайма (или друга)
  • 500 грама гъби
  • 3 средно големи глави лук
  • 3 средно големи моркова
  • 4 големи скилидки чесън
  • 4 супени лъжици доматена паста
  • 2 чаени лъжици сушена мащерка
  • 1 чаена лъжица сладък червен пипер
  • 1/2 чаена лъжица лют червен пипер (или на вкус)
  • 3 супени лъжици пресен магданоз, наситнен
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 100 милилитра доматено пюре
  • 2 дафинови листа
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 125-250 милилитра зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на лозовите сарми с кайма и гъби:

Сложете в тенджера вода и оставете да кипне, след което намалете температурата на котлона. Развийте внимателно лозовите листа, ако са навити на снопове. Сложете листата във водата и оставете за около 3-4 минути да покъкрят на слаб огън. След това ги отцедете добре и оставете настана, докато се охладят достатъчно.

Изсипете ориза в топлоустойчива купа, достатъчно голяма, за да побере всички съставки за пълнежа. Залейте го с вряща вода и оставете да престои 5 минути, след което отцедете и върнете обратно в купата. Смесете ориза с каймата и разбъркайте добре.

Накълцайте гъбите и лука на много ситно, морковите настържете, а чесъна пресовайте. Изсипете зеленчуците в купата с ориз. Добавете 2 супени лъжици доматена паста, мащерката, сладкия и лютия червен пипер, наситнения магданоз и зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус, след което разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки.

Поставете лозов лист върху равна повърхност. Ако листата са твърде малки или скъсани, използвайте две листа. Сложете 1 супена лъжица от плънката в долната част на листото и сгънете, оформяйки руло. Подредете оформените сарми с шева надолу в съда за готвене (тенджера или гювеч).

Сложете дафиновите листа и зърната черен пипер в съда между сармите. Смесете доматеното пюре с около 125 милилитра зеленчуков бульон и останалите 2 супени лъжици доматено пюре. Изсипете доматената смес в тенджерата (или гювеча). Налейте още зеленчуков бульон, така че едва да покрива сармите. Затворете съда с плътно прилепващ капак и оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути или до готовност (може да отнеме около 90 минути). Ако е необходимо, добавете още бульон.

Сервирайте лозовите сарми с доматения сос или с кисело мляко.

Да ви е вкусно!

Източник:

Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
  • Панирани сарми с кайма и ориз Панирани сарми с кайма и ориз
  • Гръцки сармички със сос Авголемоно Гръцки сармички със сос Авголемоно
  • Мусака с кайма, ориз и лозови листа Мусака с кайма, ориз и лозови листа
5.0/5 2 оценки

Коментари към Рецепти за лозови сарми с телешко месо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за лозови сарми с телешко месо
    www.framar.bg 
    на 12 May 2025 в 22:43
    Коментирайте "Рецепти за лозови сарми с телешко месо"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Топли предястия
  • Панирани шницели от кайма
  • Макарони с кайма и кашкавал
  • Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
  • Задушен зелен грах с кайма
  • Елда с кайма, зеленчуци и гъби
  • Печени тиквички с кайма, ориз и домати на фурна
  • Бутер баница с кайма
  • Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
  • Запеканка от кайма и патладжани със сос Бешамел
  • Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Рецептата за най-вкусната дроб сарма!

преди 3687 дни, 7 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 1 дни, 1 час и 48 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 1 дни, 1 час и 59 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 1 дни, 2 часа и 6 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 1 дни, 2 часа и 13 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

от 06 юли 2022г. Прочети повече
Кайма Кайма

Кайма

от 16 дек 2016г. Прочети повече
Как да замразим каймата, така че да е най-лесна за обработка? Как да замразим каймата, така че да е най-лесна за обработка?

Как да замразим каймата, така че да е най-лесна за обработка?

от 05 дек 2014г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЛУТЕИН капсули 20 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B5) капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РЕДУЦИРАН ГЛУТАТИОН капсули 500 мг * 60

ВИТАМИН B КОМПЛЕКС HI POTENCY капсули 50 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АРГИНИН + ЦИТРУЛИН СЪСТЕЙН таблетки * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН АКТАВИС капсули 100 мг * 6 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:27:30

ФЛОКСАЛ 3 мг/г маз за очи

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:23:04

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:42

УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:18

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: Retkit Retkit от 12 май 2025г. в 16:51:10
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival