Рецепти за лозови сарми с телешко месо
Пълнените лозови листа или сармите са добре познато ястие, което присъства целогодишно на българската трапеза. Могат да се напълнят с плънка от смляно месо (кайма) и ориз или да се приготвят постни с ориз и зеленчуци (гъби, моркови или други). Сармите са популярни не само в нашата кухня, но и на Балканите, в Централна и Източна Европа, както и в Близкия Изток. Представяме ви лесна рецепта за лозови сарми с телешка кайма и ориз, както и много вкусна рецепта за сарми с кайма и гъби.
Лозови сарми с телешко месо и ориз
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с телешка кайма:
- 120 грама дългозърнест ориз, сварен
- 250 грама телешко месо, смляно
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 3 супени лъжици целина, ситно нарязана
- 3 супени лъжици магданоз, ситно нарязан
- 1 чаена лъжичка риган, изсушен
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 250 грама консервирани лозови листа, отцедени
- 2 домата, нарязани на шайби
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 1 прясно изцеден лимон
- 150 милилитра студена вода
Начин на приготвяне на лозови сарми с кайма и ориз:
В дълбока купа смесете сварения ориз, смляното телешко месо, наситнените лук, целина и магданоз. Подправете с риган, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и добавете доматеното пюре.
Развийте един лозов лист и в центъра му поставете 1 препълнена чаена лъжичка от плънката. Съберете двата края на лозовия лист над плънката, след което го навийте на руло. Не навивайте твърде плътно, тъй като оризът ще набъбне. Повторете с останалите листа, докато свърши сместа за пълнене.
Подредете доматените шайби на дъното на тавата, отгоре разпределете сармите, а между тях нарязаните скилидки чесън. Поръсете с прясно изцедения лимонов сок, добавете водата и покрийте тавата с алуминиево фолио.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути или до готовност. Ако е необходимо, добавете още вода.
Поднесете сармите с кисело мляко или със сос бешамел.
Приятен апетит!
Лозови сарми с телешка кайма и гъби
Ако постите, може да приготвите тази много вкусна рецепта за сарми с плънка от гъби и ориз, без да добавяте телешка кайма.
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с телешка кайма и гъби:
- 40-50 лозови листа от буркан
- 200 грама късозърнест ориз
- 250 грама телешка кайма (или друга)
- 500 грама гъби
- 3 средно големи глави лук
- 3 средно големи моркова
- 4 големи скилидки чесън
- 4 супени лъжици доматена паста
- 2 чаени лъжици сушена мащерка
- 1 чаена лъжица сладък червен пипер
- 1/2 чаена лъжица лют червен пипер (или на вкус)
- 3 супени лъжици пресен магданоз, наситнен
- 2 супени лъжици зехтин
- 100 милилитра доматено пюре
- 2 дафинови листа
- 5-6 зърна черен пипер
- 125-250 милилитра зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на лозовите сарми с кайма и гъби:
Сложете в тенджера вода и оставете да кипне, след което намалете температурата на котлона. Развийте внимателно лозовите листа, ако са навити на снопове. Сложете листата във водата и оставете за около 3-4 минути да покъкрят на слаб огън. След това ги отцедете добре и оставете настана, докато се охладят достатъчно.
Изсипете ориза в топлоустойчива купа, достатъчно голяма, за да побере всички съставки за пълнежа. Залейте го с вряща вода и оставете да престои 5 минути, след което отцедете и върнете обратно в купата. Смесете ориза с каймата и разбъркайте добре.
Накълцайте гъбите и лука на много ситно, морковите настържете, а чесъна пресовайте. Изсипете зеленчуците в купата с ориз. Добавете 2 супени лъжици доматена паста, мащерката, сладкия и лютия червен пипер, наситнения магданоз и зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус, след което разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки.
Поставете лозов лист върху равна повърхност. Ако листата са твърде малки или скъсани, използвайте две листа. Сложете 1 супена лъжица от плънката в долната част на листото и сгънете, оформяйки руло. Подредете оформените сарми с шева надолу в съда за готвене (тенджера или гювеч).
Сложете дафиновите листа и зърната черен пипер в съда между сармите. Смесете доматеното пюре с около 125 милилитра зеленчуков бульон и останалите 2 супени лъжици доматено пюре. Изсипете доматената смес в тенджерата (или гювеча). Налейте още зеленчуков бульон, така че едва да покрива сармите. Затворете съда с плътно прилепващ капак и оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути или до готовност (може да отнеме около 90 минути). Ако е необходимо, добавете още бульон.
Сервирайте лозовите сарми с доматения сос или с кисело мляко.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
Коментари към Рецепти за лозови сарми с телешко месо