Гръцки сармички със сос Авголемоно
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 500 грама телешка кайма
- 1/2 чаена чаша ориз
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 2 скилидки пресован чесън
- 1/4 чаена чаша нарязан копър
- 1/4 чаена чаша нарязан магданоз
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 3 чаени чаши бульон
за соса:
- 4 яйца
- сок от два лимона
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и бланширайте зелката във вряща подсолена вода. След омекване на листата прецедете, охладете и подсушете. В тиган загрейте зехтина, запържете нарязаните чесън и лук.
Добавете каймата, ориза, сол, черен пипер, копър и магданоз. Налейте половината от бульона и оставете плънката да къкри докато течността се редуцира.
Загрейте фурната на 180 градуса, вземете зелев лист, загребете една лъжица от сместа с каймата, завийте на рулце и притиснете краищата. По същия начин свийте останалите сарми и подредете плътно една до друга в намаслен глинен съд.
Сипете останалия бульон, сложете капак и изпечете в продължение на 90 минути. През това време пригответе заливката. Разбийте яйцата на водна баня, смесени с лимоновия сок и щипка сол.
Разбъркайте докато се сгъсти. След готовност на сармите поднесете ястието, гарнирано с получения сос и поръсете с пресен копър.
Добър апетит!
Източник: www.ful-filled.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
Коментари към Гръцки сармички със сос Авголемоно