Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
Необходими продукти:
1 прясна или кисела зелка
1 чаена чаша ориз
1 килограм свинска кайма
2 супени лъжици олио
300 грама гъби
1 глава лук
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза в продължение на 15 минути, след което отцедете с помощта на гевгир.
Сгорещете олиото в тиган и в него изпържете нарязаните гъби и лук.
Към каймата прибавете ориза, лука и гъбите, сложете сол и смлян черен пипер на вкус.
Върху всеки зелев лист сложете по 2 супени лъжици от плънката и оформете сарми.
Зелето може да бъде и прясно, и кисело. Ако използвате прясно, отрежете основата на кочана, а останалата част от зелката сварете, докато листата започнат да се отделят.
Сармите подредете в огнеупорен съд, налейте половин чаша вода, сложете мъничко масло и затворете с капак. Поставете във фурната за около час (може да приготвите и на котлона).
За да се получат още по-вкусни сарми, може да разтворите кубче бульон по избор в половин чаша топла вода, която налейте в съда, преди да оставите ястието да се задушава.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
- Елда с кайма, зеленчуци и гъби
Коментари към Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби