Пържено свинско с мащерка и домати

Необходими продукти:
- 300-400 грама свинско месо
- 3-4 чаени лъжици зехтин
- 1-2 стръка мащерка
- по щипка сол и пипер
- 1 чаена лъжица лимонов сок
- 1-2 чаени лъжици мед (по желание)
- 1-2 чаени лъжици балсамов оцет
- 150 грама домати (най-добре използвайте чери)
Начин на приготвяне:
Измийте месото под студена течаща вода и го подсушете. Нарежете на порции, подправете ги и напръскайте с лимонов сок. Ако желаете, използвайте и малко мед. Оставете да се маринова за 25 минути.
Налейте в тиган зехтина (може да го замените със слънчогледово олио), в който сложете и стръковете мащерка, а ако решите и 1-2 скилидки чесън.
Щом мазнината се сгорещи и поеме ароматите, извадете мащерката (и чесъна, ако сте използвали) и тогава изпържете свинското до златиста коричка (от двете страни) на средна температура (може да затворите съда с капак).
Щом бъде готово, извадете и увийте във фолио, за да се запази топло, докато приключите с приготвянето на гарнитурата.
В същия зехтин сложете доматите, внимателно ги разбъркайте, за да не се развали целостта им.
Добавете балсамовия оцет и подправки на вкус. Нека се пържат 5-7 минути.
Вече може да поднесете свинското с готовите домати, като е вариант да поднесете ястието със стръка мащерка, който използвахте по-рано.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: recepti.su
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Шишчета от свински черен дроб с лук и домати на фурна
- Маринована свинска пържола
- Свински пържоли с билков сос на тиган
- Свински пържоли с гъби и сос Уорчестър
- Печено свинско със сос от череши и вино
- Свинско в бира със сусамово масло
- Задушено свинско с лук, джинджифил и горчица
- Печено свинско в бира с билки, моркови и чесън
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
- Свински пържоли с грах и червена чушка
Коментари към Пържено свинско с мащерка и домати