Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пилешко месо с червени портокали, сладки картофи и нахут

Пилешко месо с червени портокали, сладки картофи и нахут

Пилешко месо с червени портокали, сладки картофи и нахут - изображение

Необходими продукти:

  • 4 горни бутчета
  • 4 скилидки чесън (настъргани)
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 5 супени лъжици зехтин
  • 1 голям или 2 средни сладки картофа
  • 3 клонки розмарин
  • 1 червен портокал, нарязан на тънки кръгчета + още за сервиране
  • 1 консерва нахут (400 грама)
  • 1/2 чаена чаша зелени маслини, обезкостени
  • 1/2 чаена чаша сирене Фета
  • сол

Начин на приготвяне:

Сложете пилето в голяма чиния и го подправете със сол. Добавете чесъна, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 лъжици зехтин и овкусете равномерно бутчетата.

Оставете ги да престоят на стайна температура за 30 минути, за да се мариноват, а най-добре да приберете покрити в хладилник за 12 часа.
След като месото се овкуси, излейте излишната течност и изхвърлете маринатата.

Измийте картофите и ги опечете на 220 градуса в тавичка застлана с алуминиево фолио за 1 час. Оставете ги да изстинат толкова, че да може да ги държите спокойно с ръка.

След като картофите са готови, започнете да готвите пилето.

Загрейте 1 лъжица зехтин в тиган, за предпочитане чугунен, на висока температура. Гответе пилето с кожата надолу (докато тя се препече, но не мирише на изгоряло), за 5 минути. Прехвърлете месото в топлата фурна, печете го още 20 минути. Минута преди да извадите месото от фурната, сложете клончетата розмарин при него.
Извадете бутчетата и ги прехвърлете в чиния (с кожата нагоре), заедно с клонките розмарин.

В същия тиган сложете портокаловите кръгчета и ги запечатайте от двете страни за 30 секунди – на висока температура. Прехвърлете ги при пилето.

В тигана сложете останалите 2 лъжици зехтин и последната лъжица лимонов сок. Прибавете прецедения нахут, маслините и сиренето фета, подправете със сол, гответе ги, докато продуктите се затоплят.

С ръце разчупете картофите и ги подредете в голяма чиния. Поставете пилето, заедно със соковете, отделили се в чинията, около картофите. Покрийте с портокаловите кръгчета, поръсете около пилето с нахутената смес и листата розмарин.

Изстискайте портокала на резени, който е свеж, върху цялото ястие.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиДиетиНовиниАнкети