Пилешко месо с червени портокали, сладки картофи и нахут
Необходими продукти:
- 4 горни бутчета
- 4 скилидки чесън (настъргани)
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 5 супени лъжици зехтин
- 1 голям или 2 средни сладки картофа
- 3 клонки розмарин
- 1 червен портокал, нарязан на тънки кръгчета + още за сервиране
- 1 консерва нахут (400 грама)
- 1/2 чаена чаша зелени маслини, обезкостени
- 1/2 чаена чаша сирене Фета
- сол
Начин на приготвяне:
Сложете пилето в голяма чиния и го подправете със сол. Добавете чесъна, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 лъжици зехтин и овкусете равномерно бутчетата.
Оставете ги да престоят на стайна температура за 30 минути, за да се мариноват, а най-добре да приберете покрити в хладилник за 12 часа.
След като месото се овкуси, излейте излишната течност и изхвърлете маринатата.
Измийте картофите и ги опечете на 220 градуса в тавичка застлана с алуминиево фолио за 1 час. Оставете ги да изстинат толкова, че да може да ги държите спокойно с ръка.
След като картофите са готови, започнете да готвите пилето.
Загрейте 1 лъжица зехтин в тиган, за предпочитане чугунен, на висока температура. Гответе пилето с кожата надолу (докато тя се препече, но не мирише на изгоряло), за 5 минути. Прехвърлете месото в топлата фурна, печете го още 20 минути. Минута преди да извадите месото от фурната, сложете клончетата розмарин при него.
Извадете бутчетата и ги прехвърлете в чиния (с кожата нагоре), заедно с клонките розмарин.
В същия тиган сложете портокаловите кръгчета и ги запечатайте от двете страни за 30 секунди – на висока температура. Прехвърлете ги при пилето.
В тигана сложете останалите 2 лъжици зехтин и последната лъжица лимонов сок. Прибавете прецедения нахут, маслините и сиренето фета, подправете със сол, гответе ги, докато продуктите се затоплят.
С ръце разчупете картофите и ги подредете в голяма чиния. Поставете пилето, заедно със соковете, отделили се в чинията, около картофите. Покрийте с портокаловите кръгчета, поръсете около пилето с нахутената смес и листата розмарин.
Изстискайте портокала на резени, който е свеж, върху цялото ястие.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
- Месо на токачка
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Лимоново пиле с масло и чесън
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Медено пиле със сусам, броколи и ориз
Коментари към Пилешко месо с червени портокали, сладки картофи и нахут