Пикантно свинско филе със сладка глазура

Необходими продукти:
- 2 супени лъжици фина кафява захар
- 2 чаени лъжици чили пипер люспи
- 1 чаена лъжица прясна мащерка (накълцана ситно)
- 1 чаена лъжица чесън на прах
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер (смлян)
За сладката глазура:
- 1 1/2 чаена чаша ябълков сок
- 2 супени лъжици мед или кленов сироп
- 2 чаени лъжици горчица на зърна
- кората на половин портокал
- 1/2 чаена лъжица люспи червен пипер
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица коняк или уиски
- 1 килограм свинско филе (с кост)
Начин на приготвяне:
Първо се заемете с глазурата. Налейте ябълковия сок в подходящ съд с дебело дъно, добавете кленовия сироп или меда, горчицата, настърганата портокалова кора, люспите червен пипер, подсолете и налейте супена лъжица коняк или уиски. Поставете върху котлона и варене в продължение на 15-20 минути при непрекъснато бъркане. Част от течността ще се изпари и сместа ще се сгъсти.
Сгорещете фурната до 220 градуса или загрейте грил-тиган.
В купа смесете кафявата захар с 2 чаени лъжици люспи чили пипер, ситно накълцаната прясна мащерка, чесъна на прах, солта и черния пипер.
Месото нарежете на парчета, дебели около 3 сантиметра, измийте ги и подсушете. Натрийте със сухата ароматна комбинация от подправки и подредете върху горещ грил-тиган или в подмазана с олио тава, ако ще използвате фурната.
Разпределете половината от глазурата по повърхността, покрийте с фолио и изпечете за 15-20 минути. След това махнете покритието, обърнете месото, полейте с останалата глазура и допечете (още 15-20 минути).
Ако ще приготвяте на тиган, сложете в него месото и постепенно го поливайте с глазурата. Обърнете пържолите веднъж.
Поднесете с ориз или салата от пресни зеленчуци.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: mondaydelights.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Шишчета от свински черен дроб с лук и домати на фурна
- Маринована свинска пържола
- Свински пържоли с билков сос на тиган
- Свински пържоли с гъби и сос Уорчестър
- Пържено свинско с мащерка и домати
- Печено свинско със сос от череши и вино
- Свинско в бира със сусамово масло
- Задушено свинско с лук, джинджифил и горчица
- Печено свинско в бира с билки, моркови и чесън
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
Коментари към Пикантно свинско филе със сладка глазура