Пикантна паеля със свинско и пилешко месо
Необходими продукти:
за соса:
- 6 сушени люти чушки (около 50 грама)
- 1/2 чаена чаша зехтин
- 5 накълцани на ситно скилидки чесън
- 4 глави лук, нарязани на ситно
- по 1 голяма зелена и червена чушка, нарязани на ситно
- 1 стрък праз, нарязани на ситно бялата и светлозелената част
за паелята:
- 1/4 чаена чаша зехтин
- сол
- 4 пилешки бутчета (разделени на горни и долни)
- около 700 грама свинско месо, на парчета
- 1 консерва от 400 грама доматено пюре
- 1 чаена лъжица пушен червен пипер
- щедра щипка шафран
- 7 чаени чаши гореща вода или бульон
- 2 1/2 чаени чаши ориз за паеля
- лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Сушените чушки полейте с гореща вода и ги оставете да престоят най-малко 30 минути, максимум до 1 час. Ако чушките са много сухи и изплуват, може да ги продупчите с нож, за да може да влезе водата в тях.
Отцедете ги и ги изчистете от семената. Изстържете с нож месестата част от чушката и махнете обелката.
В тенджера сложете зехтина и добавете чесъна, лука, чушките, праза и сушената чушка. Подправете със сол и варете, докато течността от зеленчуците се изпари, и те леко покафенеят.
Намалете температурата и продължете да готвите, докато се получи гъста тъмнокафява паста - около 40 минути. Трябва да получите около 2 чаена чаши сос.
За паелята: в голям тиган сложете зехтина и разклатете тигана, за да се покрие дъното му с мазнина. Когато тя запуши, сложете пилешкото и свинското, посолете и изпържете за около 8-10 минути. Прехвърлете свинското в чиния, а пилешкото оставете в тигана, като го избутате в краищата.
Сложете в празната част доматеното пюре, сосът (около 1 чаена чаша), пушения пипер и шафрана. Разбъркайте и след около 2 минути прибавете водата (или бульона). Поръсете отгоре с ориза, за да сте сигурни, че е разпределен равномерно из целия тиган, но той не бива да попада върху месото. Леко разбъркайте и оставете да ври 8 минути. След това върнете свинското в тигана.
Намалете температурата на котлона и варете до готовност на ориза. Обърнете свинското веднъж по време на готвенето, за да се загрее от двете страни. Ако оризът не е сварен, когато течността се е изпарила, добавете още малко гореща вода.
Оставете ястието да почине за 10 минути, преди да го сервирате. Поднесете с резени лимон.
seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Свинско с домати и лук на фурна
- Печено свинско филе с домати, кашкавал и чесън
- Рецепти за свинска пача чорба
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
Коментари към Пикантна паеля със свинско и пилешко месо