Печен патладжан с доматен сос и сирена
Необходими продукти:
- 1,300 килограма патладжан
- 1/2 чаена чаша зехтин + още 5 супени лъжици
- 1 глава лук (нарязан на ситно)
- 3 скилидки чесън (пресовани с преса за чесън)
- 1 чаена лъжица смлени сухи чушки
- 30 листа босилек
- 2 консерви от 800 грама нарязани домати
- 170 грама настъргано сирене моцарела (или кашкавал)
- 50 грама пармезан (настърган)
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета и го разпределете в две големи тави покрити с хартия за печене. Полейте с 2 супени лъжици зехтин. Сложете зеленчуците във фурната да се запекат на 180 градуса за 45 минути, като по средата на времето размените местата на съдовете. Патладжанът е готов, когато стане златистокафяв. Извадете от фурната, която оставете включена.
Междувременно в голям дълбок тиган (или тенджера) загрейте 1/2 чаена чаша зехтин. В него запържете лука, подправен със сол, докато омекне. Добавете чесъна, смляната чушка и 5 листа от босилека. След минута прибавете доматите и задушете, като ги разбърквате понякога. Оставете сосът да се сгъсти на средна температура около 45 минути. Изчакайте леко да се охлади и го пасирайте, оставяйки парченца от доматите, подправете със сол. От това количество трябва да получите 6 чаени чаши сос.
Сложете 1 чаша сос по дъното на тава за печене. Добавете половината от патладжана, останалите листа босилек и полейте с 1 лъжица зехтин.
Добавете още 2 чаши сос, отгоре поръсете половината от всеки вид сирене и отново полейте с 1 лъжица зехтин. Сложете останалия патладжан, сос, моцарелата и още 1 лъжица зехтин.
Печете 30 минути, след което поръсете с останалото количество пармезан и гответе още 3 минути. Изчакайте ястието да се охлади поне 10 минути, преди да сервирате.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: foodandwine.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Печен патладжан с оцет и чесън
- Ливанска разядка Мутабал
- Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
- Доматен дип със сирене
- Рецепти за консерва от патладжани с чушки
Коментари към Печен патладжан с доматен сос и сирена