Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Печен патладжан с доматен сос и сирена

Печен патладжан с доматен сос и сирена

Печен патладжан с доматен сос и сирена - изображение

Необходими продукти:

  • 1,300 килограма патладжан
  • 1/2 чаена чаша зехтин + още 5 супени лъжици
  • 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • 3 скилидки чесън (пресовани с преса за чесън)
  • 1 чаена лъжица смлени сухи чушки
  • 30 листа босилек
  • 2 консерви от 800 грама нарязани домати
  • 170 грама настъргано сирене моцарела (или кашкавал)
  • 50 грама пармезан (настърган)
  • сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на кубчета и го разпределете в две големи тави покрити с хартия за печене. Полейте с 2 супени лъжици зехтин. Сложете зеленчуците във фурната да се запекат на 180 градуса за 45 минути, като по средата на времето размените местата на съдовете. Патладжанът е готов, когато стане златистокафяв. Извадете от фурната, която оставете включена.

Междувременно в голям дълбок тиган (или тенджера) загрейте 1/2 чаена чаша зехтин. В него запържете лука, подправен със сол, докато омекне. Добавете чесъна, смляната чушка и 5 листа от босилека. След минута прибавете доматите и задушете, като ги разбърквате понякога. Оставете сосът да се сгъсти на средна температура около 45 минути. Изчакайте леко да се охлади и го пасирайте, оставяйки парченца от доматите, подправете със сол. От това количество трябва да получите 6 чаени чаши сос.

Сложете 1 чаша сос по дъното на тава за печене. Добавете половината от патладжана, останалите листа босилек и полейте с 1 лъжица зехтин.

Добавете още 2 чаши сос, отгоре поръсете половината от всеки вид сирене и отново полейте с 1 лъжица зехтин. Сложете останалия патладжан, сос, моцарелата и още 1 лъжица зехтин.

Печете 30 минути, след което поръсете с останалото количество пармезан и гответе още 3 минути. Изчакайте ястието да се охлади поне 10 минути, преди да сервирате.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: foodandwine.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноБотаника