Рецепти за пържени чушки и патладжани в доматен сос
Чушките и патладжаните са сред традиционните летни храни. От тях се приготвят различни ястия, като зеленчуците могат да бъдат както печени, така и пържени. Една от класическите рецепти, изключително популярна в българската кухня, е тази за пържени чушки и патладжани в доматен сос. Дали ще изпържите зеленчуците поотделно, или ще приготвите ястие едновременно и от двата, е въпрос на личен избор. Но който и вариант да изберете, няма да сгрешите.
Пържени чушки и патладжани в доматен сос с лук
- Необходими са ви: чушки (зелени и/или червени), патладжани, добре узрели домати, лук (може и зелен), олио за пържене и сол на вкус. Не сме посочили точно колко трябва да бъдат продуктите за приготвяне на ястието. Преценете количествата според личните си предпочитания. Ако обичате повече вкуса на чушките, сложете повече от тях. В случай че искате патладжанът да преобладава – използвайте повече от него. От доматите се приготвя сос. Ако искате да има изобилие от него, направете си по-голямо количество.
- Изпържете чушките (цели) в добре нагорещено олио, докато станат златисти. Патладжаните нарежете на парчета, лука на кубчета, доматите настържете.
- Изпържете лука в малко мазнина, добавете настърганите домати, сложете сол на вкус и задушете. След това прибавете чушките и патладжаните, пет минути по-късно свалете ястието от котлона.
- Друг вариант за приготвяне е като задушите доматите и лука и с получения сос да полеете чушките и патладжаните, които предварително сте изпържили.
Пържени печени чушки в доматен сос
Необходими продукти:
- 500 грама червени чушки
- няколко пресовани скилидки чесън
- 1 чаена чаша брашно
- сол и черен пипер
- зехтин или масло за запръжка
- 500 грама зрели домати
- няколко стръка пресен магданоз
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- оцет на вкус
Начин на приготвяне:
- Изпечете чушките в чушкопек или във фурната, обелете ги и оваляйте в брашно. Изпържете ги в сгорещена мазнина, извадете върху хартия, за да се отцеди излишното олио, след което ги подредете в чиния.
- Обелете доматите и ги настържете ситно. Запържете ги в същото олио, в което пържите чушките, и прибавете чесъна, солта и пипера. Варете на тих огън, докато сосът се сгъсти.
- Сервирайте печените пържени чушки с доматения сос. Поръсете ястието с нарязан пресен магданоз.
Печени чушки в доматен сос с чесън и лук
Необходими продукти:
- 1-1,5 килограма сладки чушки за печене
- 500 грама домати
- 1 супена лъжица захар
- 3 скилидки чесън
- 3 глави лук
- подправки по избор и на вкус
- олио
Начин на приготвяне:
- Измийте чушките, подсушете ги, намажете с олио и подредете в тава. Изпечете в предварително загрята фурна до готовност, като периодично обръщате от всички страни.
- Готовите чушки оставете да се охладят, без да изваждате от съда. През това време направете соса.
- Обелете лука, нарежете го и изпържете в олио. Доматите нарежете на малки парчета и ги прибавете към лука. Нека се задушават заедно известно време, след което налейте малко вода и сложете ситно нарязаните скилидки чесън.
- Подправете на вкус и добавете захарта. Сосът е готов.
- Обелете чушките и ги сложете в дълбока купа. Залейте с горещата доматена течност и изчакайте ястието да се охлади. Приберете в хладилника за няколко часа, преди да поднесете.
- По желание може да сготвите и патладжани по същата рецепта, като те могат да бъдат отделно ястие или да комбинирате заедно с чушките.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОНЕВРАКСИЛ гел 100 мл
НовМАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ОСЕМЧАТКА тинктура 50 мл
НовНАСЛАДА 50 мл
НовДЕРМЕДИКС ГЕЛ ЗА УЛТРАЗВУК ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ТЯЛОТО 250 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
- Пържени чушки с чесън и магданоз
- Сладка червена чушка
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
Коментари към Рецепти за пържени чушки и патладжани в доматен сос