Печен патладжан с доматен сос и моцарела
Необходими продукти:
- 6 патладжана
- 1/3 чаена чаша зехтин
- 1 1/4 чаена чаша настъргано сирене Пармиджано
- 500 грама свежа моцарела
- 1 1/2 чаена лъжица сух риган
за доматения сос:
- 2 консерви по 400 грама цели белени домати
- 1/4 чаена чаша зехтин
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 ситно нарязана глава лук
- 1/4 чаена чаша доматена паста (сос)
- 2 листенца босилек
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на доматения сос, като смелите с блендер или пасатор до гладка смес целите домати от консерва. Оставете настрани.
В средна тенджерка сложете чесъна и лука да се запържат в 1/4 чаена чаша зехтин, за около 10 минути. Добавете доматената паста, босилека и гответе за още 2-3 минути. След това прибавете пюрето от домати, подправете със сол и черен пипер на вкус. Долейте 1 чаена чаша вода и оставете да къкри за 45 минути.
Затоплете фурната на 200 градуса.
Докато това се случи, обелете и нарежете патладжани на ленти с дебелина 5 милиметра (ако смятате, че патладжанът е горчив, посолете и оставете да се отцеди).
Загрейте малко мазнина в тиган и изпържете за 3-4 минути от всяка страна резените патладжан. Отцедете ги на хартия.
Покрийте дъното на правоъгълна тава с размери 20 на 30 сантиметра с малко от доматения сос. Сложете един ред патладжан, поръсете с пармиджано, следва ред моцарела, щипка от ригана, сол и пипер. Повторете, докато свършат продуктите, като завършите с доматен сос и поръсите накрая с Пармиджано. Печете 40-45 минути, докато ястието стане златисто (покрийте с фолио, ако започне да потъмнява много бързо).
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Задушени патладжани с домати, чесън и лук
- Пълнени патладжани с макарони, бекон, пармезан и домати
- Зеленчукова запеканка
- Патладжанени рулца с кайма в доматен сос
- За укрепване на венците и зъбите използвайте кора от патладжан или масло от чаено дърво
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
- Риба в доматен сос с моркови и лук
- Пържени патладжани с лук в сметана и доматено пюре
- Патладжани с яйца и чесън
- Пълнени патладжани с домати, лук и яйца
Коментари към Печен патладжан с доматен сос и моцарела