Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Печен патладжан с доматен сос и моцарела

Печен патладжан с доматен сос и моцарела

Печен патладжан с доматен сос и моцарела - изображение

Необходими продукти:

  • 6 патладжана
  • 1/3 чаена чаша зехтин
  • 1 1/4 чаена чаша настъргано сирене Пармиджано
  • 500 грама свежа моцарела
  • 1 1/2 чаена лъжица сух риган

за доматения сос:

  • 2 консерви по 400 грама цели белени домати
  • 1/4 чаена чаша зехтин
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 1 ситно нарязана глава лук
  • 1/4 чаена чаша доматена паста (сос)
  • 2 листенца босилек

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на доматения сос, като смелите с блендер или пасатор до гладка смес целите домати от консерва. Оставете настрани.

В средна тенджерка сложете чесъна и лука да се запържат в 1/4 чаена чаша зехтин, за около 10 минути. Добавете доматената паста, босилека и гответе за още 2-3 минути. След това прибавете пюрето от домати, подправете със сол и черен пипер на вкус. Долейте 1 чаена чаша вода и оставете да къкри за 45 минути.

Затоплете фурната на 200 градуса.

Докато това се случи, обелете и нарежете патладжани на ленти с дебелина 5 милиметра (ако смятате, че патладжанът е горчив, посолете и оставете да се отцеди).

Загрейте малко мазнина в тиган и изпържете за 3-4 минути от всяка страна резените патладжан. Отцедете ги на хартия.

Покрийте дъното на правоъгълна тава с размери 20 на 30 сантиметра с малко от доматения сос. Сложете един ред патладжан, поръсете с пармиджано, следва ред моцарела, щипка от ригана, сол и пипер. Повторете, докато свършат продуктите, като завършите с доматен сос и поръсите накрая с Пармиджано. Печете 40-45 минути, докато ястието стане златисто (покрийте с фолио, ако започне да потъмнява много бързо).

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноБотаника