Доматен сос с лук, чесън и дафинов лист
Необходими продукти:
1,200 килограма домати
100 милилитра олио
3 глави лук
2 глави чесън
20 грама захар
20 грама сол
7 зърна черен пипер
1 дафинов лист
щипка кайенски пипер
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна и го намачкайте, за да се получи каша. Смелете доматите и ги прецедете, за да се отстранят ципите и семената. Лука разрежете първо на две, след това всяка половинка на тънки полукръгчета. Запържете го в нагорещеното олио, докато се зачерви леко. Към него прибавете чесъна и 5 - 6 супени лъжици гореща вода. Затворете съда с капак и оставете сместа на котлона за 10 минути.
Изсипете доматите в подходящ съд, сложете ги да заврат и когато това стане, добавете сместа от лука и чесъна. Нека сосът се приготвя в продължение на 30 минути, а през това време бъркайте. След това сложете подправките (солта, захарта, дафиновия лист, кайенския и черния пипер), варете още 3 минути и свалете от котлона.
Сосът е готов. Докато е още горещ, разпределете го в бурканчета, затворете с изварени капаци и пастьоризирайте при 85 градуса в продължение на 30 минути и запечатайте.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Доматен дип със сирене
- Рецепти за пържени чушки и патладжани в доматен сос
- Доматен сос с пуешко и гъби
- Патладжани в доматен сос
- Пържен боб в доматен сос с лук
- Сос болонезе
- Сос Маринара с лук и риган
- Доматена салца с репички (Чимол)
- Горещ дип от моцарела в сос маринара
- Патладжани с кашкавал и доматен сос
Коментари към Доматен сос с лук, чесън и дафинов лист