Печено пиле с картофи, моркови и брюкселско зеле

Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 4 скилидки чесън
- 1 чаена лъжица сол
- 6 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица свежа мащерка (нарязана)
- 2 супени лъжици лимонова кора
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 3/4 чаени лъжици черен пипер
- 350 грама картофи
- 220 грама бейби моркови
- 220 грама брюкселско зеле (разполовено)
Начин на приготвяне:
Изплакнете пилето и го подсушете. Поставете го с гърдите надолу върху кухненска дъска и отрежете двете страни покрай гръбнака, който премахнете.
Обърнете пилето и го разтворете, притиснете го, за да се разтвори добре. Прехвърлете месото в голяма тава.
Сложете скилидките чесън на кухненската дъска, посолете ги и притеснете с ножа, след което ги наситнете. Комбинирайте чесъна, маслото, мащерката, лимоновата кора и пипера в купа. Запазете 2 супени лъжици от сместа, а останалата втрийте под кожата на пилето.
Гответе пилето в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след което намалете температурата на 200 градуса. Извадете тавата, сложете в нея нарязаните картофи, разполовеното брюкселско зеле и морковите.
Заделените 2 лъжици масло и чесън втрийте в гърдите на пилето. Върнете във фурната и печете още 20 минути. Проверете дали месото е готово (използвайте термометър, който трябва да показва 75 градуса при най-дебелата част на месото).
Полейте с лимоновия сок и оставете да престои 10 минути, за да се охлади, преди да сервирате.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Лимоново пиле с масло и чесън
- Панирани пилешки крокети в тесто с топено сирене и царевица
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
- Картофени хармоники
- Пълнено пиле с пикантен ориз и спанак
- Пилешки терин със зеленчуци
- Мариновани пилешки хапки
- Хрупкави пилешки пръчици с бадеми
- Пилешко с боб и босилек
- Пикантни пилешки крилца Buffalo
Коментари към Печено пиле с картофи, моркови и брюкселско зеле