Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Печено пиле с картофи, моркови и брюкселско зеле

Печено пиле с картофи, моркови и брюкселско зеле

Печено пиле с картофи, моркови и брюкселско зеле - изображение

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле
  • 4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица сол
  • 6 супени лъжици масло
  • 1 супена лъжица свежа мащерка (нарязана)
  • 2 супени лъжици лимонова кора
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 3/4 чаени лъжици черен пипер
  • 350 грама картофи
  • 220 грама бейби моркови
  • 220 грама брюкселско зеле (разполовено)


Начин на приготвяне:

Изплакнете пилето и го подсушете. Поставете го с гърдите надолу върху кухненска дъска и отрежете двете страни покрай гръбнака, който премахнете.

Обърнете пилето и го разтворете, притиснете го, за да се разтвори добре. Прехвърлете месото в голяма тава.

Сложете скилидките чесън на кухненската дъска, посолете ги и притеснете с ножа, след което ги наситнете. Комбинирайте чесъна, маслото, мащерката, лимоновата кора и пипера в купа. Запазете 2 супени лъжици от сместа, а останалата втрийте под кожата на пилето.

Гответе пилето в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след което намалете температурата на 200 градуса. Извадете тавата, сложете в нея нарязаните картофи, разполовеното брюкселско зеле и морковите.

Заделените 2 лъжици масло и чесън втрийте в гърдите на пилето. Върнете във фурната и печете още 20 минути. Проверете дали месото е готово (използвайте термометър, който трябва да показва 75 градуса при най-дебелата част на месото).

Полейте с лимоновия сок и оставете да престои 10 минути, за да се охлади, преди да сервирате.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиЛайфстайлДиетиНовиниАнкети