Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Патладжани пармижано в доматен сос с чесън и босилек

Патладжани пармижано в доматен сос с чесън и босилек

Патладжани пармижано в доматен сос с чесън и босилек - изображение

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана
  • 100 грама бял хляб
  • 100 грама пармезан
  • олио на вкус
  • 100 грама кашкавал
  • 2-3 скилидки чесън

За соса:

  • 1 килограм домати
  • 3-4 скилидки чесън
  • връзка пресен зелен босилек
  • 2-3 супени лъжици олио
  • сол, захар и смлян черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  • Измийте и подсушете патладжаните, нарежете ги на кръгчета, дебели 5-7 милиметра. В 1-1,5 литра студена вода разтворете 1-2 супени лъжици сол и пуснете кръгчетата в течността (тя трябва да покрие всички парченца). Затворете с капак и оставете за 30-40 минути.


Сосът

  • Измийте доматите, направете кръстообразни разрези по тях и бланширайте за 30-40 секунди във вряща вода. След това сложете в съд със студена и охладете. Обелете ги и нарежете на малки кубчета.
  • Сгорещете олиото в дълбок съд, сложете чесъна и го пържете минута-две на несилен огън. Прибавете доматите, разбъркайте, затворете с капак и изчакайте да започнат да се варят. Тогава прибавете ситно накълцаните босилекови листенца, разбъркайте и задушете под капак за половин час на тих огън.
  • Междувременно нарежете хляба на дребни кубчета, запечете ги във фурната, докато се зачервят (около 10-13 минути на 200 градуса). Щом бъдат готови, счукайте ги в хаванче, налейте няколко лъжици олио и сложете наситнения чесън. Разбъркайте.

Върнете се към соса. Към края на неговото готвене, сложете подправките и изключете котлона.

 

Сглобяване на ястието

  • Извадете патладжанените кръгчета от солената вода, изплакнете ги с чиста и подсушете. Изпържете ги в олио на силен огън по около 2-4 минути от всяка страна (докато се зачервят).
  • Подмажете дълбока форма за печене, налейте в нея част от доматения сос и подредете кръгчетата пържен патладжан. Залейте ги със сос, поръсете с настърган пармезан и направете втори ред от зеленчука. Следва отново доматен сос, върху него настъргания кашкавал, а най-отгоре разпределете чесновите сухари.
  • Изпечете ястието във фурната на 180 градуса за 20-25 минути.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: nakormi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноБотаника