Осоляване на риба и месо. Полза и вреда
Осолените месни продукти и риба се славят с дълъг срок на годност, като в същото време запазват максимално своите свойства и вкусови характеристики. Освен апетитни, което ги прави предпочитан деликатес за много хора, те носят някои негативи по отношение на здравето. Да видим "За" и "Против"...
Безспорно към плюсовете се нарежда трайността на такива продукти, която вече споменахме. Храните остават годни за консумация месеци наред. Приготвяйки супи или други ястия от тях, не е необходимо да подсолявате допълнително.
В случай, че желаете да обезсолите, потопете обработеното месо във вода или прясно мляко и нека престои така половин час.
Вредата на така приготвени месо и риба се състои в това, че солта, която съдържат, задържа влагата в организма. Затова, консумиращите често осолени храни, страдат от повишено кръвно налягане.
Такива продукти не се препоръчват на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Това се дължи на повишеното артериално налягане, за което казахме по-горе, но и на факта, че солта може да наруши усвояването на калия (а елементът е един от основните за стомаха и сърцето).
Осолените месо и риба, които се предлагат в търговската мрежа, може да доведат до обостряне на проблемите при хора с нездрав черен дроб и при онези, които са алергични. Причина за това е наличието на нитрати и други консерванти.
Не бива да се подценява и риска от заразяване с паразитни инфекции при консумацията на херинга, свинско и "морски хлебарки".
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ СУШЕНИ СИНИ БОРОВИНКИ 125 г
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим различните видове месо
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
- Задушено пиле с картофи
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
Коментари към Осоляване на риба и месо. Полза и вреда