Осоляване на риба и месо. Полза и вреда
Осолените месни продукти и риба се славят с дълъг срок на годност, като в същото време запазват максимално своите свойства и вкусови характеристики. Освен апетитни, което ги прави предпочитан деликатес за много хора, те носят някои негативи по отношение на здравето. Да видим "За" и "Против"...
Безспорно към плюсовете се нарежда трайността на такива продукти, която вече споменахме. Храните остават годни за консумация месеци наред. Приготвяйки супи или други ястия от тях, не е необходимо да подсолявате допълнително.
В случай, че желаете да обезсолите, потопете обработеното месо във вода или прясно мляко и нека престои така половин час.
Вредата на така приготвени месо и риба се състои в това, че солта, която съдържат, задържа влагата в организма. Затова, консумиращите често осолени храни, страдат от повишено кръвно налягане.
Такива продукти не се препоръчват на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Това се дължи на повишеното артериално налягане, за което казахме по-горе, но и на факта, че солта може да наруши усвояването на калия (а елементът е един от основните за стомаха и сърцето).
Осолените месо и риба, които се предлагат в търговската мрежа, може да доведат до обостряне на проблемите при хора с нездрав черен дроб и при онези, които са алергични. Причина за това е наличието на нитрати и други консерванти.
Не бива да се подценява и риска от заразяване с паразитни инфекции при консумацията на херинга, свинско и "морски хлебарки".
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ СУШЕНИ СИНИ БОРОВИНКИ 125 г
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!КОЛАГЕН ШОТ саше * 15 ТИЕНС
Безплатна доставка за България!ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г 6550
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим различните видове месо
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Филе от риба на тиган с масло и билки
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
- Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
- Защо е полезно да ядем гъше месо
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
Коментари към Осоляване на риба и месо. Полза и вреда