Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Калий

Калий

Калий - изображение

Калият е вътреклетъчен макроелемент с важно за организма значение, участва в регулирането на рН равновесието в кръвта. Той активизира редица ензими и оказва влияние при предаването на нервните импулси. Калият предпазва от пренасищане с натрий и нормализира кръвното налягане, увеличава отделянето на урина. Наличието на елемента в продуктите е неравномерно. Най-много калий се съдържа в бобовите култури фасул и грах, голямо количество има в картофите, гроздето и ябълките. Потребността на организма от макроелемента, обикновено, се задоволява, ако в менюто ви присъстват картофи.

Калият нормализира сърдечния ритъм, запазва киселинно-алкалния баланс на кръвта, противосклеротично средство е, допринася за снабдяването на мозъка с кислород, повишава умствената активност, участва в предаването на нервните импулси, понижава кръвното налягане, пречиства организма от шлаки и токсини, помага при лечение на заболявания, свързани с алергии.

Количеството от елемента, от което се нуждае един възрастен човек варира от 2 до 5 грама дневно.

4.6, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеФизиологияПатологияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаИсторияСъставкиТестовеХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиСпортНормативни актовеПроизводителиХрани и ястия