Херинга
Херингата се усвоява лесно от организма и е отличен източник на протеини, съдържа голямо количество фосфор, йод, калций, калий, натрий, магнезий, цинк, флуор. В нея има до 25% мазнини, около 20% протеини, витамини B12, РР, А и D. В състава на белтъчините влизат незаменими аминокиселини.
Съществува информация, че консумацията на херинга намалява някои симптоми на псориазис, подобрява зрението и мозъчната функция.
Морската риба съдържа комплекс от витамини, в частност витамин Д. Рибеното масло е 5 пъти по–ефикасно от растителните масла, то понижава нивото на холестерол в кръвта.
Тестове показват, че херингата увеличава наличието в организма на т.нар. „добър” холестерол – липопротеини с висока плътност; за разлика от „лошия” холестерол, те значително намаляват риска от атеросклероза и сърдечно–съдови заболявания. Освен това, маслото от херинга намалява размера на мастните клетки – адипоцити, което понижава вероятността от заболяване диабет ІІ група. Тази риба съдържа и антиоксиданти.
Напоследък, все повече се говори, че консумацията на тлъсти риби, към които спада и херингата, предпазва от астма. Това се обяснява с действието на мастните киселини Омега–3, които притежават противовъзпалителни свойства и с наличието на магнезий. Доказано е, че хора, които имат недостиг на магнезий в организма, са предразположени към астматични пристъпи.
Недостатъчното количество на Омега–3 мазнини в организма, често се свързва със заболявания като рак, ревматоиден артрит, атеросклероза, отслабена имунна система и др. Херингата съдържа никотинова киселина и витамин Д, които са важен фактор за укрепване на костите и нервната система.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 62.7 мл. |
Белтък | 17.7 гр. |
Мазнини | 19.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 242 кал. |
Витамини и минерали
витамини В12, РР, А, Д;, фосфор, йод, калций, калий, натрий, магнезий, цинк, флуор |
Коментари към Херинга