Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
Дехидраторът е много полезен уред, ако обичате да имате всякакви зеленчуци винаги подръка. За да си направите изсушени плодове и зеленчуци, се изискват около 10 минути подготовка и няколко часа сушене, през които не сте ангажирани с нищо.
Целината е основна съставка в много миксове за супи и често се комбинира с лук и моркови. Затова сега ще говорим именно за нея - за начините и стъпките, чрез които да я изсушим.
Използване
Когато си купите целина (селъри) и ви е необходим само един стрък, останалото не е нужно да го изхвърляте или да го оставяте да вехне в хладилника. Просто може да го изсушите и след това да употребите за всичко, за което бихте ползвали свежото растение.
Разбира се, не е подходящо да добавяте в салати, защото няма как вкусът на целината да се развие без термична обработка.
Как да приготвим целината за дехидратиране
Бланширането е една от основните стъпки при дехидратирането на целината. Основната причина за това е да се запази зеленият й цвят. Ако пропуснете да я бланширате, ще изгубите приятния цвят на растението.
Ето как точно трябва да действате:
- Най-напред сложете в голяма тенджера вода да заври.
- Когато водата се сгорещи, отрежете долните бели краища на целината и най-горната листна част, така че да отделите само стъблата. Краищата може да замразите, за да може да използвате тези части за приготвянето на зеленчуков бульон винаги, когато ви потрябва.
- Нарежете на 2-3 големи парчета стръковете целина и ги сложете във врящата вода. Засечете 1 минута и ги прехвърлете веднага под течаща студена вода, за да прекратите процесите на готвене. В този момент, ако сте заети, може да ги приберете в хладилник за 24 часа, преди да продължите с дехидратирането им.
Сушене в дехидратор
Нарежете на около 1-сантиметрови парченца целината и ги подредете в дехидратора.
Сушете ги на около 65 градуса за 6-8 часа.
Сушене във фурната
По същия начин пригответе целината за изсушаване във фурната. Подредете в тава парчетата и намалете максимално температурата на уреда. Ако фурната ви не може да се намаля под 80 градуса, трябва да я оставите отворена, като подпрете вратичката й с кухненска кърпа. Така се губи много електроенергия, което е неефективно, така че ако планирате да сушите редовно зеленчуци, е добре да инвестирате в дехидратор.
В идеалния случай температурата на сушене би трябвало отново да е около 55-60 градуса. Необходимото време е около 6-8 часа. Когато зеленчуците са готови, извадете тавите от фурната и охладете до стайна температура.
Съхранение
Прехвърлете целината в стъклени буркани и затворете с капак. Много е важно бурканите да са напълно сухи. Съхранявайте на тъмно и проветриво място.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ СУШЕНИ СИНИ БОРОВИНКИ 125 г
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!НЕЙЧЪРС ЕЙД ЦЕЛИНА + ВИШНА + КОПРИВА + РЕПЕЙ таблетки * 60
ПРОМОМАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ЗА МЪЖКА ПОЛОВА МОЩ 420 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Целина - ползи, лечебни свойства и противопоказания
- Целина, Керeвиз
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
- За какво е полезен сокът от целина?
- Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)
- Банани, чесън и лимони свалят високото кръвно
- Пюре от целина и сметана
- Диета със супа от целина
- Намалете нивата на вредния холестерол в кръвта с напитка от лимон и целина
Коментари към Как да изсушите целина в дехидратор или фурна