Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да изсушите целина в дехидратор или фурна

Как да изсушите целина в дехидратор или фурна

от 27 ное 2019г., обновено на 29 ное 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Как да изсушите целина в дехидратор или фурна - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Дехидраторът е много полезен уред, ако обичате да имате всякакви зеленчуци винаги подръка. За да си направите изсушени плодове и зеленчуци, се изискват около 10 минути подготовка и няколко часа сушене, през които не сте ангажирани с нищо.

Целината е основна съставка в много миксове за супи и често се комбинира с лук и моркови. Затова сега ще говорим именно за нея - за начините и стъпките, чрез които да я изсушим.

Използване

Когато си купите целина (селъри) и ви е необходим само един стрък, останалото не е нужно да го изхвърляте или да го оставяте да вехне в хладилника. Просто може да го изсушите и след това да употребите за всичко, за което бихте ползвали свежото растение.

Разбира се, не е подходящо да добавяте в салати, защото няма как вкусът на целината да се развие без термична обработка.

Как да приготвим целината за дехидратиране

Бланширането е една от основните стъпки при дехидратирането на целината. Основната причина за това е да се запази зеленият й цвят. Ако пропуснете да я бланширате, ще изгубите приятния цвят на растението.

Ето как точно трябва да действате:

  • Най-напред сложете в голяма тенджера вода да заври.
  • Когато водата се сгорещи, отрежете долните бели краища на целината и най-горната листна част, така че да отделите само стъблата. Краищата може да замразите, за да може да използвате тези части за приготвянето на зеленчуков бульон винаги, когато ви потрябва.
  • Нарежете на 2-3 големи парчета стръковете целина и ги сложете във врящата вода. Засечете 1 минута и ги прехвърлете веднага под течаща студена вода, за да прекратите процесите на готвене. В този момент, ако сте заети, може да ги приберете в хладилник за 24 часа, преди да продължите с дехидратирането им.

Сушене в дехидратор

Нарежете на около 1-сантиметрови парченца целината и ги подредете в дехидратора.

Сушете ги на около 65 градуса за 6-8 часа.

Сушене във фурната

По същия начин пригответе целината за изсушаване във фурната. Подредете в тава парчетата и намалете максимално температурата на уреда. Ако фурната ви не може да се намаля под 80 градуса, трябва да я оставите отворена, като подпрете вратичката й с кухненска кърпа. Така се губи много електроенергия, което е неефективно, така че ако планирате да сушите редовно зеленчуци, е добре да инвестирате в дехидратор.

В идеалния случай температурата на сушене би трябвало отново да е около 55-60 градуса. Необходимото време е около 6-8 часа. Когато зеленчуците са готови, извадете тавите от фурната и охладете до стайна температура.

Съхранение

Прехвърлете целината в стъклени буркани и затворете с капак. Много е важно бурканите да са напълно сухи. Съхранявайте на тъмно и проветриво място.

 

Източник:

thespruceeats.com

Още по темата:
  • Осоляване на риба и месо. Технологията (риба) Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)
  • Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
  • Осоляване на риба и месо. Технологията (месо) Осоляване на риба и месо. Технологията (месо)
  • Осоляване на риба и месо. Полза и вреда Осоляване на риба и месо. Полза и вреда
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
159.00лв. / 81.30 €

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA

Безплатна доставка за България!
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
199.00лв. / 101.75 €

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA

Безплатна доставка за България!
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР НЕОПЮР БАЛАНСИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ СУХ ПЪРХОТ 150 мл
41.20лв. / 21.07 €

РЕНЕ ФЮРТЕРЕР НЕОПЮР БАЛАНСИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ СУХ ПЪРХОТ 150 мл

ДАБЪЛ УУД ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ капсули * 180
79.02лв. / 40.40 €

ДАБЪЛ УУД ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ капсули * 180

ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД ТЕРМО БЪРН ХАРДКОР таблетки * 120
69.95лв. / 35.76 €

ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД ТЕРМО БЪРН ХАРДКОР таблетки * 120

НУРС БИЛКОВ ПЕТМЕЗ С РОЖКОВ 400 г
21.30лв. / 10.89 €

НУРС БИЛКОВ ПЕТМЕЗ С РОЖКОВ 400 г

Коментари към Как да изсушите целина в дехидратор или фурна

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
    www.framar.bg 
    на 08 December 2025 в 08:01
    Коментирайте "Как да изсушите целина в дехидратор или фурна"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Целина - ползи, лечебни свойства и противопоказания
  • Целина, Керeвиз
  • Намалете нивата на вредния холестерол в кръвта с напитка от лимон и целина
  • Използвайте целина при проблеми с нервите, стомаха и дебелото черво
  • Целината засилва половото влечение
  • Екстракт от семена на целина: защо е толкова полезен?
  • Как да си отгледаме корен от целина?
  • Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)
  • Салата от моркови, цвекло и целина
  • Пюре от целина и сметана
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанкиАлпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъжОтстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децатаPegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

от 04 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 37 дни, 20 часа и 58 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 47 дни, 17 часа и 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕРДОСЕК капсули 300 мг * 20

ОПТИМИ ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН D3 100 мл

ХЕРБАЛКАН ЖЕНСКА ГРИЖА тинктура 50 мл

СУМАМЕД таблeтки 500 мг * 3 ТЕВА

ОСТРОВИТ КРЕАТИН МОНОХИДРАТ НЕОВКУСЕН 500 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 18:39:10

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл

Коментар на: Вели от 05 дек 2025г. в 16:52:39

СМЕКТА прах за перорална суспензия * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 16:34:00

СМЕКТА прах за перорална суспензия * 10

Коментар на: Тони Трайчева от 05 дек 2025г. в 15:37:00

РЕМИФЕМИН таблетки * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 15:18:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival