Как да изсушите целина в дехидратор или фурна

Дехидраторът е много полезен уред, ако обичате да имате всякакви зеленчуци винаги подръка. За да си направите изсушени плодове и зеленчуци, се изискват около 10 минути подготовка и няколко часа сушене, през които не сте ангажирани с нищо.
Целината е основна съставка в много миксове за супи и често се комбинира с лук и моркови. Затова сега ще говорим именно за нея - за начините и стъпките, чрез които да я изсушим.
Използване
Когато си купите целина (селъри) и ви е необходим само един стрък, останалото не е нужно да го изхвърляте или да го оставяте да вехне в хладилника. Просто може да го изсушите и след това да употребите за всичко, за което бихте ползвали свежото растение.
Разбира се, не е подходящо да добавяте в салати, защото няма как вкусът на целината да се развие без термична обработка.
Как да приготвим целината за дехидратиране
Бланширането е една от основните стъпки при дехидратирането на целината. Основната причина за това е да се запази зеленият й цвят. Ако пропуснете да я бланширате, ще изгубите приятния цвят на растението.
Ето как точно трябва да действате:
- Най-напред сложете в голяма тенджера вода да заври.
- Когато водата се сгорещи, отрежете долните бели краища на целината и най-горната листна част, така че да отделите само стъблата. Краищата може да замразите, за да може да използвате тези части за приготвянето на зеленчуков бульон винаги, когато ви потрябва.
- Нарежете на 2-3 големи парчета стръковете целина и ги сложете във врящата вода. Засечете 1 минута и ги прехвърлете веднага под течаща студена вода, за да прекратите процесите на готвене. В този момент, ако сте заети, може да ги приберете в хладилник за 24 часа, преди да продължите с дехидратирането им.
Сушене в дехидратор
Нарежете на около 1-сантиметрови парченца целината и ги подредете в дехидратора.
Сушете ги на около 65 градуса за 6-8 часа.
Сушене във фурната
По същия начин пригответе целината за изсушаване във фурната. Подредете в тава парчетата и намалете максимално температурата на уреда. Ако фурната ви не може да се намаля под 80 градуса, трябва да я оставите отворена, като подпрете вратичката й с кухненска кърпа. Така се губи много електроенергия, което е неефективно, така че ако планирате да сушите редовно зеленчуци, е добре да инвестирате в дехидратор.
В идеалния случай температурата на сушене би трябвало отново да е около 55-60 градуса. Необходимото време е около 6-8 часа. Когато зеленчуците са готови, извадете тавите от фурната и охладете до стайна температура.
Съхранение
Прехвърлете целината в стъклени буркани и затворете с капак. Много е важно бурканите да са напълно сухи. Съхранявайте на тъмно и проветриво място.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!РЕНЕ ФЮРТЕРЕР НЕОПЮР БАЛАНСИРАЩ ШАМПОАН ПРОТИВ СУХ ПЪРХОТ 150 мл
ДАБЪЛ УУД ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ капсули * 180
ХЕРБАЛКАН ЧАЙ ЗА БЪБРЕЦИ 150 г
ЕКСТРАКТ ОТ СЕМЕНА НА ЦЕЛИНА капсули 75 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Целина - ползи, лечебни свойства и противопоказания
- Само 50 грама сок от целина на ден ще ви поддържа в добро здраве
- За какво е полезен сокът от целина?
- Целина, Керeвиз
- Супа от корени магданоз и целина с орехи
- Сок от круши с целина и канела
- Салата от целина с орехи и магданоз
- Пюре от целина и сметана
- Диета със супа от целина
- Супа от целина и боб с хрупкаво чоризо и глазирани ябълки
Коментари към Как да изсушите целина в дехидратор или фурна