Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)

Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)

от 06 ное 2015г., обновено на 28 апр 2020г.
Автор: Chef Framar
Осоляване на риба и месо. Технологията (риба) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Един от най-разпространените начини за обработка на месо и риба е осоляването. Така продуктите стават по-устойчиви на бактерии и се забавят ензимните процеси, поради частичното им дехидратиране. Трайността зависи от процентното съдържание на сол в готовия продукт.

За осоляване се предпочита риба с малко и дребни кости, а колкото до месата - добре е те да не са прекалено тлъсти, защото това ще удължи времето за приготвяне.

Начини за осоляване на месо и риба

Такава обработка се разделя на два вида: суха и мокра. Сухата технология се изразява в поръсването на продукта със слой сол. Последната поема влагата и прониква във вътрешността му. При мокрия вариант месото или рибата престояват в солен разтвор, който се отделя в процеса на осоляване.

Осоляване на риба

Първо е необходимо рибата да се почисти от люспите и вътрешностите.

Осоляването може да бъде с 10-процентно съдържание на сол в продукта и над 20%.

Мократа технология се използва за обработката на бабушка, костур, червеноперка, каракуда, малка щура и други видове с тегло до 500 грама. Сухият начин е подходящ за риби над килограм.

Мокро осоляване

Мокрото осоляване започва с подреждането на плътни слоеве риба в съд. Всеки пласт се поръсва добре със сол и подправки, затваря се със специален капак, а върху него се поставя тежест (това може да бъде добре измит и изплакнат с вряща вода камък). Рибата престоява така 3 дни на студено, след което се накисва в солен разтвор (ще обясним по-долу) и изсушава.

На допълнително изсушаване се подлагат риби като бабушка, костур, сьомга, змиорка, платика и други видове, при които количеството мазнини е такова, че при изсушаване продуктът да придобие кехлибарено прозрачен цвят.

Соленият разтвор се прави от 100 грама сол, разтворени в литър вода. Рибата трябва да престои в него между 3 и 10 часа, в зависимост от размера й. След това се изважда от течността, избърсва се, завързва се с кълчища и се оставя да съхне.

За да се случи това колкото може по-скоро, както и за да запази полезните си свойства, рибата трябва да се изсушава под въздействието на вятър.

По време на процеса влагата, съдържаща се в долните слоеве, постепенно се качва на повърхността, а солта - обратното: прониква в дълбочина.

В следващата част ще говорим за осоляването на месото.

Още по темата:
  • Как да изсушите целина в дехидратор или фурна Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
  • Как да приготвите перфектната риба на скара Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Филе от риба на тиган с масло и билки Филе от риба на тиган с масло и билки
  • Морски костур с горчица в орехова панировка Морски костур с горчица в орехова панировка
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
159.00лв. / 81.30 €

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA

Безплатна доставка за България!
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
199.00лв. / 101.75 €

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA

Безплатна доставка за България!
НАУ ФУДС УЛТРА ОМЕГА - 3 дражета * 90
63.00лв. / 32.21 €

НАУ ФУДС УЛТРА ОМЕГА - 3 дражета * 90

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г
5.60лв. / 2.86 €

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
39.50лв. 37.53лв. / 19.19 €

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ПРОМО
РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА
15.16лв. / 7.75 €

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА

Коментари към Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)
    www.framar.bg 
    на 22 November 2025 в 18:43
    Коментирайте "Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Филе от риба на тиган с масло и билки
  • Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
  • Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
  • Избягвайте тези 5 вида риба
  • Морски костур с горчица в орехова панировка
  • Опушване на риба и месни продукти. Технологията
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Възстановяване след стомаВъзстановяване след стома

Възстановяване след стома

от 22 ное 2025г.Прочети повече
Варикозна екземаВарикозна екзема

Варикозна екзема

от 22 ное 2025г.Прочети повече
Prozac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефектиProzac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефекти

Prozac не помага на деца с депресия и може да има тежки странични ефекти

от 21 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 22 дни, 7 часа и 39 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 32 дни, 3 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица) Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

от 22 фев 2024г. Прочети повече
Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

от 03 окт 2023г. Прочети повече
Гренадир Гренадир

Гренадир

от 26 сеп 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕВТЕРПА ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ 250 мл

ДР. ХОМЕО КАЛМО ДЕТОКС КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

ЛИНЕФОР капсули 75 мг * 56

ПЕТОПРЪСТНИК тинктура 100 мл БИОТИКА

ОРЕХ тинктура 100 мл БИОТИКА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АРНИКА D6 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 17:06:30

ВАЗЕЛИН ДЕРМАТИЧЕН 40 г ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 16:48:51

АЗИТРОКС таблетки 500 мг * 6

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 16:43:35

ВАЗЕЛИН ДЕРМАТИЧЕН 40 г ТЕВА

Коментар на: Катя от 21 ное 2025г. в 15:55:30

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ЛАКТО - ПРО капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 ное 2025г. в 15:27:15
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival