Защо е полезно да ядем каракуда
Каракудата е риба, принадлежаща към семейство Шаранови, обикновено достига около 2 килограма, но по-едрите индивиди е възможно да достигнат до 8 килограма. Това е сладководна риба, която осигурява голямо количество протеини, в които се съдържат редица есенциални аминокиселини и витамини.
Състав и хранителна стойност
В тялото на каракудата има доста кости, около 60% от нея е ядлива. Съдържанието на мазнини е около 7%, а на протеини 18%.
Месото на каракудата е много вкусно, то е бяло, сочно и диетично. Калориите в него не са много – около 85–87 ккал на 100 грама. Витамините и минералите са достатъчно количество: витамини А, Е, С, от група В; минерали: калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, желязо, хром, флуор, молибден, никел; има и наситени мастни киселини.
Какви са ползите от консумацията на каракуда
Рибата е добър източник на протеини, в които се съдържат много незаменими аминокиселини, необходими за развитието, особено на мозъка. Затова се и препоръчва рибата (не само каракуда, а изобщо различни риби) да присъства в менюто на подрастващите, за да се подпомогне усвояването на учебния материал. Също така си струва да се отбележи, че с хапването на едно рибно ястие на седмица, речта и визуално пространствените способности се увеличават с около 6%.
Речните риби, като каракудата осигуряват лесно смилаем протеин, което ги прави особено подходящи за хората, които искат да отслабнат, а аминокиселините в тях са незаменими.
Към полезните свойства на каракудата добавяме и голямото количество калций, който помага за укрепването на зъбите, ноктите и костите.
Витамините А, D, C и E се грижат за костите, зрението и подсилват имунитета. Витамин C се грижи за имунната система и се бори със свободните радикали и увреждането, той действа като антиоксидант.
Витамин Е е най-важният витамин за кожата, той подобрява нейната еластичност и се грижи за нашия здравословен вид.
Противопоказания
Негативни ефекти могат да се очакват, само ако човек има индивидуална алергия и непоносимост към риба и рибни продукти, във всички останали случаи каракудата е безопасна за консумация.
findfood.ru
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 78.9 мл. |
Белтък | 17.7 гр. |
Мазнини | 1.8 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 87 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, С, В; калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, желязо, хром, флуор, молибден, никел |
Коментари към Защо е полезно да ядем каракуда