Лазаня с кайма, млечен сос с топено сирене и кашкавал
Необходими продукти:
За тестото:
- около 400 грама брашно
- 2 яйца
- около 100 милилитра вода
- 1 супена лъжица олио
- 1 чаена лъжица сол
За плънката:
- 400 грама кайма
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2-3 супени лъжици доматено пюре
- сол, черен пипер и олио
За соса:
- 100 грама масло
- 2 супени лъжици брашно
- прясно мляко (количеството зависи от желаната гъстота на соса)
- 100 грама топено сирене
- 150 грама кашкавал
- индийско орехче
Начин на приготвяне:
Тестото
Смесете яйцата, брашното, олиото и разбъркайте. Налейте водата и направете еднородно тесто, то трябва да не се лепи по ръцете.
Плънката
Нарежете лука ситно, запържете го в олио до златисто и добавете предварително настърганите моркови. Пържете до омекване на зеленчуците (около 5 минути). Тогава към тях прибавете каймата (най-добре използвайте смес от телешко и свинско) и бъркайте до нейната готовност (с дървена лъжица).
Щом сместа се изпържи, сложете 2-3 супени лъжици доматено пюре (може да заместите с настъргани пресни домати) и подправките. Пет минути по-късно плънката ще бъде готова и може да я свалите от котлона.
Соса
Разтопете маслото в тиган, изсипете в него брашното и го изпържете до златисто, като бъркате непрекъснато. След това добавете прясното мляко, вливайки го на тънка струя. Бъркайте, за да не се образуват бучки. Гответе соса до достигане на предпочитаната от вас гъстота.
Тогава прибавете настърганото топено сирене и продължете да бъркате, докато то се разтопи. Подправете със сол и настъргано индийско орехче на вкус. В случай че се образуват бучки, пасирайте соса в блендер.
Сместа бързо ще се сгъсти, затова не се бавете със сглобяването на лазанята.
Разточете тестото на тънки пластове, удобни и подходящи за побиране във формата, която ще използвате за печене на лазанята. Сложете ги във вряща подсолена вода за минута, след което разположете единия по дъното на съда, предварително намазнен. Разпределете слой от плънката (1/3 от общото количество, ако сте направили три листа от тестото), върху който нанесете част от соса и поръсете с настърган кашкавал.
Последният ред трябва да бъде от тесто, намажете го със соса и обилно покрийте с кашкавал.
Изпечете лазанята при температура на фурната от 200 градуса, а необходимото време е около 40 минути.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: topshef.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Панирани шницели от кайма
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
- Джоб пица с кори за лазаня
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
Коментари към Лазаня с кайма, млечен сос с топено сирене и кашкавал