Кехлибарен сладкиш с карамелени нишки

Необходими продукти:
4 яйца (на стайна температура)
200 грама захар
1 чаена лъжица ванилова захар
100 грама брашно
100 грама масло
150 милилитра кондензирано мляко
15 милилитра коняк
50 грама портокалов мармалад, сладко или конфитюр
настърган шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата заедно с кристалната захар и ваниловата до побеляване.
Добавете пресятото брашно и с внимателни бързи движения замесете тесто. Необходимо е бързо и леко да правите това, за да не спадне наситената с кислород смес. Освен това, бъркането не трябва да продължава дълго време, защото ще изгубите обема. Застелете форма с примерни размери 30 х 20 сантиметра с хартия за печене и излейте в нея тестото.
Изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна в продължение на 30 - 35 минути. Готовността проверете с помощта на клечка за зъби.
Когато изпечения блат се охлади, изрежете от него кръгчета (12 бр.), като за целта може да използвате чаша и нож.
Изрезките, които остават, изсушете във фурната и след това смелете с помощта на блендер или настържете на ситно ренде.
Направете крема. Разбийте размекнатото масло, като към него постепенно добавяйте кондензираното мляко и коняка.
Разпределете крема върху 6 от кръгчетата - те ще бъдат първия слой на сладкиша.
Върху тях сложете останалите 6 броя и намажете с портокаловия мармалад.
Намажете сладкишчетата с крем от всички страни и оваляйте в трохите, които получихте при смилането на изрезките тесто.
Приберете десерта в хладилника за 2 - 3 часа.
Пригответе карамелените нишки за украсата. За тях са необходими 100 грама захар и 5 супени лъжици вряща вода. Разтворете сладките кристалчета във водата, без да бъркате и без да затваряте съда с капак. Варете, докато се изпари половината от течността, а сиропът да придобие характерен карамелен цвят.
Свалете сместа от котлона и с помощта на лъжица бързо нанесете щрихи върху хартия за печене.
Нека нишките изстинат и внимателно ги отделете от хартията.
Преди да поднесете, украсете кехлибарената вкуснотия с настърган шоколад и карамелени "конци".
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИМАЛАЯ МАРМАЛАД ШАВАНПРАШ 500 г
МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ 290 г ДР. КЕСКИН
НАТУРА ТЕРАПИ СЛИМ КОМПЛЕКС капсули * 30 + СЛИМ ФАЙБЪР капсули * 30 * 2
ФРЕШ ДЖУС ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КРУША 500 мл
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КАНЕЛА 425 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- Сиропиран сладкиш от орехи с коняк и канела
- E150(a) Карамел обикновен
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Лесен кокосов сладкиш
- Овесен сладкиш с ябълки, фурми и орехи
- Лучен мармалад със соев сос
Коментари към Кехлибарен сладкиш с карамелени нишки