Каша от грис със сметана и карамелизирани ядки
Необходими продукти:
1/2 чаена чаша грис
400 милилитра високомаслена течна сметана (20-22%)
1/2 чаена чаша ядки по избор
3 чаени лъжици кафява захар
120 грама ягодово сладко
масло
Начин на приготвяне:
Налейте сметаната в широк огнеупорен съд и поставете във фурната при 160 градуса.
Когато на повърхността се появи румена пяна, старателно я отстранете и сложете в чиния, а сметаната върнете във фурната. Повторете процедурата още веднъж.

Избраните ядки изсипете в тиган, налейте 1 супена лъжица вода и 2 чаени лъжици кафява захар.

Сложете съда на котлона и карамелизирайте ядките. Щом се охладят, отделете малко за украса, а останалите нарежете с ножа.

Когато махнете втори път пяната от сметана, прехвърлете последната в тенджера и сложете на котлона.
Прибавете третата чаена лъжица захар и гриса.

Нека кашата се приготвя на слаб огън, докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.
Нарежете пяната и я добавете към сместа. Разбъркайте.

Подмажете с масло огнеупорния съд, в който направихте пяната, и сложете 1/3 от кашата, а върху нея половината от ягодовото сладко.

Следва слой от половината нарязани ядки, отново грис, сладко, ядки.
Завършете подредбата с грис и поръсете с малко кафява захар.

Сложете десерта във фурната и нека се запече до образуването на карамелена коричка на повърхността.

Поднесете с чаша прясно мляко (може горещо, може и студено).

Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ МЛЕЧНА КАША С БИСКВИТИ 190 г
БИОХЕРБА ОВЕСЕНО БРАШНО 500 г
ХИП ИНСТАНТНА КАША БИО СВЕЖИ ПЛОДОВЕ 250 г
ХИП ИНСТАНТНА КАША С БАНАН И ПРАСКОВА 250 г
ХИП ИНСТАНТНА БЕЗМЛЕЧНА БИО КАША ОВЕС 200 г
УОРМЪП ЗАТОПЛЯЩО МАСАЖНО МАСЛО С АРОМАТ НА КАРАМЕЛ 150 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Карамелизирана захар - рецепта
- За да бъдат още по-полезни, накисвайте суровите ядки във вода
- Карамелен сос от кондензирано мляко и мед
- Ябълков сладкиш с грис
- Софт храни
- E150(a) Карамел обикновен
Коментари към Каша от грис със сметана и карамелизирани ядки