Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Кедрови ядки

Кедрови ядки

Кедрови ядки - изображение

В кедровите ядки има голямо количество витамини и полезни минерали. 100 грама от тях са достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза за човека от манган, цинк, мед и кобалт. Богати са и на вещества с антиоксидантна активност (в частност, витамин Е).

Витамини: А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Н

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, фосфор

Микроелементи: желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор

Кедровите ядки са полезни при:

- обща отпадналост;

- раздразнителност и стрес;

- за поддържане на умствената активност;

- отслабен имунитет;

- заболявания на кожата;

- различни алергии;

- сърдечни заболявания (атеросклероза и други)

- гастрит и язви на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен панкреатит

- камъни в жлъчката.

Не по-малко полезно е и маслото от тези ядки. То има общоукрепващо действие, намалява раздразнителността, повишава устойчивостта към стрес, нормализира съня, възстановява силите, увеличава работоспособността и дори потентността. Диетолози препоръчват употребата на продукта при лечение на заболявания на храносмилателната система (язви и гастрити), също за профилактика срещу остри респираторни вирусни инфекции, ларингити, трахеити.

Противопоказни са:

- при индивидуална непоносимост;

- за малки деца, защото може да попаднат в дихателните пътища;

- в големи количества при затлъстяване.

 

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода6.0 мл.
Белтък24.0 гр.
Мазнини50.0 гр.
Въглехидрати7.0 гр.
Калории575 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Н; калий, калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, фосфор, желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаникаЗдравни съветиХрани и ястияХранене при...ЛюбопитноДиетиЛайфстайлЛечения