Защо трябва да избягваме пържени или подсладени ядки
Без съмнение ядките са се превърнали в супер храна за всички времена. Те са изключително здравословни и подходящи за хора от всички възрасти. Преди всичко осигуряват енергия и спомагат за дейността на нервната и сърдечно-съдовата системи. Понижават нивата на лошия холестерол, а витамините и минералите, осигурени чрез ядките, ги правят мощен антиоксидант.
Консумацията им предотвратява стареенето на клетките, появата на дегенеративно заболявания и спомага за правилната функционалност на храносмилателната система. Ядките са богати на влакна, съдържат Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и протеини. Всички тези жизненоважни нутриенти се съдържат в суров вид на ядките. В пържен или печен, обаче, тези ценни свойства и качества се загубват.
Най-добрият вариант за консумация е първият. Необработените ядки са чудесно допълнение към салати и ястия, подходящи са и за самостойно хапване. Въпреки това, хората прибягват до потреблението на преработени такива. Несъмнено ароматните подправки, сол и масла, чрез които се обработват, придават апетитен вид и вкус, но превръщат ядките в нездравословна и калорична храна.
В допълнение, чрез процеса на пържете, поглъщат голямо количество мазнина, която в повечето случаи е палмова и е доста вредна. Подсладените ядки като захаросаните фъстъци или бадеми съдържат големи количества наситени мазнини и прекомерно количество захар и сол.
Най-добрият и сигурен вариант е да консумирате ядките в суров вид, тъй като по естествен начин ще си набавите необходимите ценни витамини и минерали, които не само ще ви осигурят нужната енергия, но и ще насърчат цялостната функционалност на организма.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник и снимки: www.natursan.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОЛ НУТРИШЪН НУТЛОВ 500 г
МЛЯКО НА ПРАХ ОТ СИБИРСКИ КЕДРОВИ ЯДКИ НА ДЪБОВА ПРЕСА 250 г VERDE VITA
КАЙСИЕВИ ЯДКИ СУРОВИ 150 г СТЕЛ АРГО
ДР. ШЕЛЕР АНТИ-ЕЙДЖ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ДИВА РОЗА 30 мл
КАЙСИЕВИ ЯДКИ ГОРЧИВИ 150 г СТЕЛ АРГО
ЕТЕРИКА РЕГЕНЕРИРИРАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ 22 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Кедър
- Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
- Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
- Ядката на авокадото е най-полезната част от плода
- Мнението на специалистите за консумацията на ядки
- Пържени бадеми с ароматни билки
- Домашни вафли с бисквити, ядки, карамел и фурми
- Бисквитени бонбони с масло, какао и ядки
Коментари към Защо трябва да избягваме пържени или подсладени ядки