Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти От плодове Чурчхела (мъстеница, балсуджук)

Чурчхела (мъстеница, балсуджук)

от 07 юни 2019г., обновено на 17 яну 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Чурчхела (мъстеница, балсуджук) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Чурчхелата е грузински десерт, които се прави от обвити в гроздово желе ядки. Подобна сладост със съвсем малка разлика в рецептата се приготвя и в България под името мъстеница или балсуджук. Откъде произлиза десертът и в коя област е най-разпространен не е известно.

Ето и как да приготвите чурчхела или иначе казано балсуджук:

Необходими продукти:

  • 50 грама орехи или 100 грама лешници
  • 1,5 литра гроздов сок шира (сокът, който се получава при приготвянето на вино)
  • 300 грама брашно
  • 3 супени лъжици захар
  • игла и конец

Начин на приготвяне:

Запечете ядките в горещ тиган за 2-3 минути, свалете от котлона и оставете да се охладят за кратко. Те трябва да са леко топли, за да може да работите с тях спокойно. Желателно е, ако ползвате лешници, да ги обелите от люспата.

продукти

Вденете в голяма игла по-дебел конец (двоен) и нанижете 25 ядки, а края на конеца завържете, за да може по-късно да се използва като закачалка.

нанизаните ядки

Захарта и брашното смесете в купа, добавете 500 милилитра от гроздовия сок и разбъркайте с шпатула. Когато се комбинират, пасирайте с пасатор, за да се получи напълно гладка консистенция.

Останалия сок сложете в дълбока тенджера и изсипете внимателно брашнения микс, като бъркате непрекъснато.

смесете продуктите

Загрейте и гответе, докато сместа се сгъсти. След като заври, намалете температурата и варете за 8-10 минути. Сосът трябва да се сгъсти и да няма вкус на брашно.

консистенция на соса

Когато се достигне гъста лепкава консистенция, е време внимателно да се потопят ядките, като се държат за конеца. Помагайте си с дървена лъжица, за да ги покриете добре с глазурата.

Потапяне на ядките

Извадете ядките, като ги издърпате за конеца. Ако консистенцията е правилна, глазурата трябва да се окапва, но в същото време да е покрила добре ядките. Ако искате по-плътен плодов слой, потопете отново.

готовата шушулка

Закачете нависоко, където няма опасност шушулката да се докосне в странични предмети, и оставете да изсъхне 3-4 дни.

Може да консумирате, когато се втвърди, или да увиете в кърпа и да съхранявате 2-3 месеца, като за това време по нея ще се образува тънък слой захар, което е нормално.

За българския вариант, увеличете количеството захар на 1 чаена чаша, а брашното заменете с 1 пакетче нишесте, добавете и 1 лъжичка лимонтузу, а останалото е по същите стъпки.

Източник:

georgianrecipes.net

Още по темата:
  • Карамелизирани ядки с кафява захар и канела Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
  • Здравословни бонбони от ядки и фурми Здравословни бонбони от ядки и фурми
  • Цели карамелизирани орехи Цели карамелизирани орехи
  • Кошнички с карамел и ядки Кошнички с карамел и ядки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
61.00лв. / 31.19 €

ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл

АМИГДАЛИН капсули * 100 ДР. БИОМАСТЕР
59.00лв. / 30.17 €

АМИГДАЛИН капсули * 100 ДР. БИОМАСТЕР

ЕВЕНТ БЕБЕШКО ОЛИО С НАТУРАЛЕН КОМПЛЕКС 200 мл
8.32лв. / 4.25 €

ЕВЕНТ БЕБЕШКО ОЛИО С НАТУРАЛЕН КОМПЛЕКС 200 мл

КАЙСИЕВИ ЯДКИ ГОРЧИВИ 150 г СТЕЛ АРГО
7.53лв. / 3.85 €

КАЙСИЕВИ ЯДКИ ГОРЧИВИ 150 г СТЕЛ АРГО

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30
28.66лв. / 14.65 €

КАЛОРЕКС АПЕТИН течни капсули * 30

АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 DR. GREEN
40.00лв. / 20.45 €

АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 DR. GREEN

Коментари към Чурчхела (мъстеница, балсуджук)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Чурчхела (мъстеница, балсуджук)
    www.framar.bg 
    на 28 October 2025 в 23:00
    Коментирайте "Чурчхела (мъстеница, балсуджук)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Десерти от плодове
  • Отслабване с грозде – 4-дневна диета и пречистващи дни
  • Грозде – състав и здравни ползи според сорта
  • Кедрови ядки - ползи и вреди
  • Домашен оцет от грозде
  • Сладко от грозде с ванилия
  • Гроздово желе
  • Черно кучешко грозде
  • Сладко от грозде с орехи
  • Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
  • Грозде, лоза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Тим Андрюс живее с трансплантирания му свински бъбрек 271 дниТим Андрюс живее с трансплантирания му свински бъбрек 271 дни

Тим Андрюс живее с трансплантирания му свински бъбрек 271 дни

от 28 окт 2025г.Прочети повече
Алтернативно лечение на щракащ пръстАлтернативно лечение на щракащ пръст

Алтернативно лечение на щракащ пръст

от 28 окт 2025г.Прочети повече
Португалия отчита скок на ражданията в линейкаПортугалия отчита скок на ражданията в линейка

Португалия отчита скок на ражданията в линейка

от 28 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 7 дни, 8 часа и 10 мин.

Клиниката по дерматология на ВМА - безплатни консултации ноември 25 - атопичен дерматит

преди 7 дни, 14 часа и 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще празнувате ли Хелоуин тази година?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АРТЕМИС БИО ЧАЙ ОТ КРАЛСКА МЕНТА филтър * 20

БОТАНИК ЧОЙС КОМПЛЕКС ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ капсули * 60

БОТАНИК ЧОЙС БИОТИН капсули * 60

БОТАНИК ЧОЙС АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА капсули 250 мг * 30

ЕУЦЕРИН ДЕРМОПЮР КЛИНИКЪЛ ТОНИК 200 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НАТРИЕВ БРОМАТ амп. 10% 5 мл.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 окт 2025г. в 16:42:08

ФЛУЕНЗ ТЕТРА спрей за нос, суспензия Ваксина срещу грип 0.2 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 окт 2025г. в 16:41:44

ХАЛОПЕРИДОЛ таблетки 1.5 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 окт 2025г. в 16:29:24

ЦЕНТРУМ JUNIOR A-Z таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 окт 2025г. в 16:14:07

ОРИДЕРМ ХО ГЕЛ 75 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 28 окт 2025г. в 16:13:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival