Чурчхела (мъстеница, балсуджук)
Чурчхелата е грузински десерт, които се прави от обвити в гроздово желе ядки. Подобна сладост със съвсем малка разлика в рецептата се приготвя и в България под името мъстеница или балсуджук. Откъде произлиза десертът и в коя област е най-разпространен не е известно.
Ето и как да приготвите чурчхела или иначе казано балсуджук:
Необходими продукти:
- 50 грама орехи или 100 грама лешници
- 1,5 литра гроздов сок шира (сокът, който се получава при приготвянето на вино)
- 300 грама брашно
- 3 супени лъжици захар
- игла и конец
Начин на приготвяне:
Запечете ядките в горещ тиган за 2-3 минути, свалете от котлона и оставете да се охладят за кратко. Те трябва да са леко топли, за да може да работите с тях спокойно. Желателно е, ако ползвате лешници, да ги обелите от люспата.
Вденете в голяма игла по-дебел конец (двоен) и нанижете 25 ядки, а края на конеца завържете, за да може по-късно да се използва като закачалка.
Захарта и брашното смесете в купа, добавете 500 милилитра от гроздовия сок и разбъркайте с шпатула. Когато се комбинират, пасирайте с пасатор, за да се получи напълно гладка консистенция.
Останалия сок сложете в дълбока тенджера и изсипете внимателно брашнения микс, като бъркате непрекъснато.
Загрейте и гответе, докато сместа се сгъсти. След като заври, намалете температурата и варете за 8-10 минути. Сосът трябва да се сгъсти и да няма вкус на брашно.
Когато се достигне гъста лепкава консистенция, е време внимателно да се потопят ядките, като се държат за конеца. Помагайте си с дървена лъжица, за да ги покриете добре с глазурата.
Извадете ядките, като ги издърпате за конеца. Ако консистенцията е правилна, глазурата трябва да се окапва, но в същото време да е покрила добре ядките. Ако искате по-плътен плодов слой, потопете отново.
Закачете нависоко, където няма опасност шушулката да се докосне в странични предмети, и оставете да изсъхне 3-4 дни.
Може да консумирате, когато се втвърди, или да увиете в кърпа и да съхранявате 2-3 месеца, като за това време по нея ще се образува тънък слой захар, което е нормално.
За българския вариант, увеличете количеството захар на 1 чаена чаша, а брашното заменете с 1 пакетче нишесте, добавете и 1 лъжичка лимонтузу, а останалото е по същите стъпки.
georgianrecipes.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ЕЛЕГАНС * 20 БЧК
ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
ПРАНАРОМ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл.
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 100 мл
МАСЛО ОТ ХИМАЛАЙСКИ КАЙСИИ 100 мл ENERGY GROUP
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки
- Захванете си желания сорт грозде чрез резници
- Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Стафиди - състав и ползи
- Отслабване с грозде – 4-дневна диета и пречистващи дни
- Мнението на специалистите за консумацията на ядки
- Домашни вафли с бисквити, ядки, карамел и фурми
- Грозде, лоза
- Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
Коментари към Чурчхела (мъстеница, балсуджук)