Чурчхела (мъстеница, балсуджук)
Чурчхелата е грузински десерт, които се прави от обвити в гроздово желе ядки. Подобна сладост със съвсем малка разлика в рецептата се приготвя и в България под името мъстеница или балсуджук. Откъде произлиза десертът и в коя област е най-разпространен не е известно.
Ето и как да приготвите чурчхела или иначе казано балсуджук:
Необходими продукти:
- 50 грама орехи или 100 грама лешници
- 1,5 литра гроздов сок шира (сокът, който се получава при приготвянето на вино)
- 300 грама брашно
- 3 супени лъжици захар
- игла и конец
Начин на приготвяне:
Запечете ядките в горещ тиган за 2-3 минути, свалете от котлона и оставете да се охладят за кратко. Те трябва да са леко топли, за да може да работите с тях спокойно. Желателно е, ако ползвате лешници, да ги обелите от люспата.
Вденете в голяма игла по-дебел конец (двоен) и нанижете 25 ядки, а края на конеца завържете, за да може по-късно да се използва като закачалка.
Захарта и брашното смесете в купа, добавете 500 милилитра от гроздовия сок и разбъркайте с шпатула. Когато се комбинират, пасирайте с пасатор, за да се получи напълно гладка консистенция.
Останалия сок сложете в дълбока тенджера и изсипете внимателно брашнения микс, като бъркате непрекъснато.
Загрейте и гответе, докато сместа се сгъсти. След като заври, намалете температурата и варете за 8-10 минути. Сосът трябва да се сгъсти и да няма вкус на брашно.
Когато се достигне гъста лепкава консистенция, е време внимателно да се потопят ядките, като се държат за конеца. Помагайте си с дървена лъжица, за да ги покриете добре с глазурата.
Извадете ядките, като ги издърпате за конеца. Ако консистенцията е правилна, глазурата трябва да се окапва, но в същото време да е покрила добре ядките. Ако искате по-плътен плодов слой, потопете отново.
Закачете нависоко, където няма опасност шушулката да се докосне в странични предмети, и оставете да изсъхне 3-4 дни.
Може да консумирате, когато се втвърди, или да увиете в кърпа и да съхранявате 2-3 месеца, като за това време по нея ще се образува тънък слой захар, което е нормално.
За българския вариант, увеличете количеството захар на 1 чаена чаша, а брашното заменете с 1 пакетче нишесте, добавете и 1 лъжичка лимонтузу, а останалото е по същите стъпки.
georgianrecipes.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ДР. ШЕЛЕР АНТИ-ЕЙДЖ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ДИВА РОЗА 30 мл
ДЕВА КРЕМ ПРОТИВ СТРИИ - 200 мл
АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 ДР. ГРИЙН
ХУНЗА B17 МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 50 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КАЙСИЕВИ ЯДКИ 20 мл
УРИАЖ ROSELIANE ПОЧИСТВАЩ ФЛУИД ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 250 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Кедър
- Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
- Грозде – състав и здравни ползи според сорта
- Черно кучешко грозде
- Грозде, лоза
- Кои ядки ще ви помогнат да отслабнете?
- Стафиди - състав и ползи
- Бразилските ядки подобряват шансовете за зачеване
Коментари към Чурчхела (мъстеница, балсуджук)