Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
Кайсиевите ядки са продукт, който предизвиква разнопосочни мнения по отношение на ползите за човешкия организъм. Всъщност ядките могат да бъдат полезни, но могат и да навредят на здравето ни, а това се определя от техния вид и от приетото количество. Плоското ядро в костилката на кайсиите, скрито под кафява обвивка, може да има сладък вкус, но може и да горчи. Горчивата сърцевина не трябва да се консумира, а сладката е ядлива и има редица ползи за човешкия организъм, които се дължат на ценния й състав.
Химичен състав и калории в кайсиевите ядки
Висока е концентрацията на полезни вещества в кайсиевите ядки. Те съдържат:
- витамини В1, В2, С и РР;
- етерични масла;
- минерали (калций, калий, магнезий, желязо, флуор);
- олеинова, никотинова и палмитинова киселини;
- фосфолипиди;
- токофероли и др.
Ползите от консумация на кайсиеви ядки за човешкото здраве
Ценният енергиен продукт съдържа голямо количество растителни масла, а мазнините и белтъчините помагат за бързо нарастване на мускулната маса и бързо възстановяване на силите. Поради тази причина кайсиевите ядки често се добавят в менюто на професионални спортисти.
Ядките се използват като средство против глисти, а под формата на чай помагат при сърдечносъдови заболявания.
Продуктът се препоръчва за нормализиране на храносмилането при хора с липса на апетит, но е добре да не се консумира самостоятелно, а да се комбинира със сушени плодове и мед или да от него да се приготвят настойки.
Редовният прием на такава смес помага и за повишаване на защитните сили на организма.
Смес за подсилване на имунитета се приготвя от:
Всички сухи съставки трябва да се смелят, след това да се залеят с меда. От получената смес се приема по 1 чаена лъжица сутрин на гладно. |
От кайсиевите ядки може да се приготви настойка за облекчаване на болки в ставите. 100 грама от ядките се смилат и се заливат с 200 милилитра водка/ракия (или използвайте медицински спирт, разреден с вода, като към 150 милилитра спирт добавете 50 милилитра вода). Съдът се покрива с кърпа или кухненска хартия и се оставя да престои 14-17 дни. След това веднъж дневно с настойката се правят разтривки на засегнатия участък, който се увива в ленена кърпа, а върху нея се намотава вълнен шал. Компресът се оставя да действа в продължение на 20-30 минути.
По колко кайсиеви ядки може да се консумират дневно
Безопасното максимално количество кайсиеви ядки за възрастни е 40 грама, а на децата не трябва да се дават повече от 10 грама. Препоръчително е тези количества да се разделят на няколко приема за деня.
Отравяне с кайсиеви ядки и противопоказания за приема им
В сърцевината на кайсиевите костилки се съдържа амигдалин, който се разпада при попадане в стомашния сок и се освобождава синилна киселина (циановодород). Прекомерните количества от киселината действат неблагоприятно върху организма. Възможно е отравяне, съпроводено с гадене, главоболие, стомашно разстройство и повишено кръвно налягане.
В такива случаи вземете активен въглен, свържете се с лекар и приемайте много вода, докато медицинското лице пристигне. Задължително го уведомете, че сте консумирали кайсиеви ядки.
Освен при индивидуална непоносимост, продуктът не трябва да се консумира и от хора, които страдат от:
- захарен диабет;
- язва на стомаха и дванадесетопръстника;
- чернодробни проблеми;
- ендокринни заболявания.
Кайсиевите ядки не са подходящи и за бременни и кърмещи жени.
Високата калоричност на продукта го прави неподходящ и за хора със затлъстяване.
При наличие на хронични заболявания се препоръчва консултация с лекар, преди да се премине към прием на ядките.
Те не са подходящи за деца под 4-годишна възраст, а при по-големите деца количествата трябва да бъдат съобразени с препоръчителните за деца.
Рискът от отравяне е по-висок при прием на стари кайсиеви ядки, тъй като в тях се натрупват вредни вещества.
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 23 гр. |
Мазнини | 47 гр. |
Въглехидрати | 5 гр. |
Калории | 530 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Кедър
- Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – ползи за здравето и употреба в кулинарията
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
- Ядката на авокадото е най-полезната част от плода
- Кайсия - лечебни ползи и свойства
- Сушени кайсии - ползи за здравето
- Мнението на специалистите за консумацията на ядки
- Пържени бадеми с ароматни билки
Коментари към Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
Весела
Не знам как решихте, че е 200 калории. С черупката ли ги смятахте? Няма ядка под 500 калории!
Благодарим Ви за наблюдателността! Информацията е проверена и коригирана.
Не знам как решихте, че е 200 калории. С черупката ли ги смятахте? Няма ядка под 500 калории!