Сушени кайсии - ползи за здравето
Сушените кайсии се получават чрез изсушаване на пресни кайсии на слънце в продължение на седмици. Съществуват няколко разновидности на сухия плод:
- изсушени с костилката дребни кайсии;
- изсушени (обикновено едри) кайсии, разделени на две и без костилка;
- изсушени цели кайсии, от които предварително е отстранена костилката.
Разбира се, със или без костилка, ползите за организма на сушените кайсии са неоспорими. Следва да разгледаме какви са те, както и ще обърнем внимание на състава, употребата и противопоказанията за консумация на тези плодове.
Състав
Сушените кайсии отстъпват по съдържание на витамини на пресните, но по наличие на микро- и макроелементи стоят стъпка по-високо. Витамините в състава са А, В1, В2, С, РР; минералите са представени от калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Сушените кайсии съдържат също целулоза, мастни и органични киселини.
Тези сухи плодове се отличават с висока хранителна стойност, съдържат наситени и ненаситени мастни киселини, захари. Високата хранителност се обяснява със съществената калоричност на плода и голямото съдържание на захари, но за фигурата, това не е опасно. Въглехидратите се усвояват изключително добре, не образуват мазнини, дават чувство на ситост, а хранителните влакна подобряват работата на храносмилателния тракт, освобождават организма от шлаки и токсини. Затова полезните свойства на сушените кайсии са добре известни на жените.
Полезни и лечебни свойства
Диетолозите съветват ежедневно в есенно-пролетния период да се изяждат по 4-5 сушени кайсии, за да се осигурят полезни вещества на организма, като профилактика срещу развитие на анемия, заболявания на очите, на стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система, още срещу тромбофлебит и атеросклероза. За целта трябва да се смелят 100 грама от сухите плодове и към тях да се добавят 2 супени лъжици мед. Сместа се приема 2-3 пъти на ден по 1 супена лъжица, а лечебният курс е с продължителност 1 месец. След това се прави двуседмична пауза и приемът се продължава още месец.
Редовната консумация на изсушени кайсии нормализира хормоналния баланс, извежда лошия холестерол, предотвратявайки появата на инфаркт и инсулт, подобрява общото състояние на страдащите от диабет, нарушени функции на щитовидната жлеза и бъбреците.
Със сигурност много от вас ползват сушени кайсии за разхлабване. Запекът е проблем, който обхваща огромен процент хора по света. В сушените кайсии има много влакна, които улесняват изхождането, като придават обем на изпражненията и стимулират движението на червата.
Благодарение на наличието на магнезиеви соли в тези плодове, може да се регулира кръвното налягане, затова регулярната употреба е подходяща при хипертония и някои форми на анемия. В традиционната и народната медицини, сушените кайсии се препоръчват при нарушено кръвообращение, анемия, при лошо зрение. Те имат ефикасно диуретично действие, намаляват отоците, а костилките помагат да се избавите от глистите.
Ошав от сушени кайсии помага в борбата с бъбречно-каменна болест. Заедно с течностите от организма се извеждат шлаките и токсините, а пектиновите вещества в плодовете извеждат тежките метали и радионуклидите.
При бронхит, трахит и други белодробни заболявания, помага кайсиево „мляко”, което се получава от костилките.
Употреба
В кулинарията
Основаната употреба на сушените кайсии е като хранителен продукт. Консумират се самостоятелно или като добавка към месо, риба, ориз. От тях се приготвят десерти, плодови салати и сладка, печива и компоти. Преди да се използват под каквато и да било форма, е необходимо плодовете да се измият със студена вода или да се залеят с такава за 1-2 часа.
В диетологията
Благодарение на диетичните си свойства, сушените кайсии влизат в състава на множество ефективни хранителни режими за намаляване на телесното тегло. Обикновено плодовете са основа за провеждане на разтоварващ ден. Умерената им консумация помага да се отървете от излишните килограми, предотвратяват затлъстяването.
В козметиката
Сушените плодове на кайсията намират приложение при приготвянето на маски за лице и коса. Наричат ги „плодове на красотата”, защото оказват изключителни тонизиращо, общоукрепващо и подмладяващо действия на кожата и косата.
Противопоказания
Прекомерният прием на сушени кайсии може да доведе до диария и стомашно разстройство. Тези плодове не са подходящи за деца под 1 година, както и за хора с индивидуална непоносимост към продукта, защото консумацията му би могла да доведе до диатеза при децата или при алергични реакции при възрастните.
Сушените кайсии са противопоказни за консумация при хипотония и астма, тъй като притежават свойството да понижават кръвното налягане.
edaplus.info; pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 20 мл. |
Белтък | 5.2 гр. |
Мазнини | 0.3 гр. |
Въглехидрати | 51 гр. |
Калории | 232 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, Е, В; фосфор, калий, калций, желязо, магнезий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЙСИЕВИ ЯДКИ СУРОВИ 150 г СТЕЛ АРГО
МАЙРА ОЙЛС МАСЛО ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 30 мл
БОДИ БЮТИ BEAUTY BOOST СЕРУМ НОЩЕН ДЕТОКС 30 мл
БИОВИТАЛ ОНКОГАРД капсули * 60
НовКИТАЙСКИ ЧАЙ ЗА СУПЕР ОТСЛАБВАНЕ ФИЛТЪР * 30 TNT 21
ХИП БИО ПЮРЕ КАЙСИИ 125 г 4212
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Бонбони от сушени кайсии и слънчогледови семена
- Кайсиево брашно
- Сушена кайсия и лъжичка мед - елексир през студената зима
- Кайсиевите ядки – състав, ползи и противопоказания
- Чийзкейк с кайсии и бадемов ликьор
- Консумирайте сушени кайсии против запек
- Кайсия
- Сладкиш с кайсии върху блат от бутер тесто
- Шоколадови бонбони със сушени кайсии и орехи
Коментари към Сушени кайсии - ползи за здравето