Как да приготвяме и съхраняваме месото
Предлагаме ви списък с кулинарни тайни за приготвяне на месо. Надяваме се да ви бъдат полезни!
1. Ако начукате говеждото с дървен чук и сложите във водата 2 с. л. оцет (9%), то месото ще се свари по-бързо.
2. Говеждото месо ще стане по-вкусно, ако няколко часа преди приготвянето го намажете с горчица. Нека месото поеме подправката, след това, без да я отмивате, изпечете във фурна.
3. Ако искате да получите по-сочно печено във фурна говеждо, предварително го запържете в малко олио. Пържи се до получаване на коричка, която да задържи сока на месото при печенето.
4. За да разберете дали месото е достатъчно изпечено, направете разрез с ножа и ако при леко натискане на парчето излезе прозрачен сок, то месото е готово; ако сокът е червеникав - необходимо е да печете още.
5. За да получите по-вкусно печено свинско, направете разрези с нож по повърхността на месото, преди приготвянето му.
6. Месото залепва за тигана? - Просто сложете няколко парчета морков, нарязан на кръгчета, след като сте налели мазнината.
7. За да премахнете специфичния мирис на агнешкото месо, оставете го за час в прясно мляко. След това го намажете с чесън, намачкан с преса. Изобщо, при приготвянето на агнешкото се използват много подправки.
8. Ако се появи неприятен мирис на месото, първо установете на какво се дължи той. Възможно е то да не е годно вече за консумация. Тогава ще се наложи да се "разделите" с него. Ако причината за миризмата е друга, то тогава можете да се отървете от нея. За тази цел е необходимо да сложите месото в някаква слабокисела среда за 20-30 минути - вода с оцет, червено вино, сок от нар и други. След това пригответе месото възможно най-бързо, максимум в рамките на 2 дни.
9. Черният дроб запазва нежния си вкус, ако след изпържването добавите към него млечен продукт и оставите на котлона за още около 10-15 минути.
10. Най-вкусните кюфтета се получават от кайма смес от свинско и телешко меса. За да бъдат по-сочни, смелете каймата 2-3 пъти с машинка за тази цел. Колкото по-фина е каймата, толкова по-вкусни са кюфтетата.
11. Ако в каймата за кюфтета сложите малко хляб, те стават по-мазни при пържене, защото хлябът поема от мазнината.
12. За да не се разпадат кюфтетата при пържене, сложете малко грис в каймата (1 с. л. на 1 кг кайма) и оставете да поеме 15 минути.
13. Приготвените на фурна кюфтета, стават по-бързо и са по-малко калорични.
14. За да стане месото по-сочно, нарежете го на парчета, сложете го в гореща вода и варете до готовност в продължение на 1,2-2 часа. По-меко и по-вкусно ще бъде, ако на 1 л бульон добавите 1 с. л. лимонов сок.
15. Не солете месото много преди да го приготвите, защото това води до отделяне на сока от него и до влошаване на вкусовите му качества.
16. Месото се соли малко преди ястието да бъде готово.
17. Ако печете месо в силно нагорещена фурна, е възможно то да се запече отгоре, а отвътре да остане сурово. За да не се случи това, след образуването на коричка на повърхността му, намалете температурата до умерена, а във фурната сложете чаша с гореща вода (ако нямате опция за пара).
18. Когато печете месо на скара, то трябва да бъде овкусено със сол и пипер малко преди края на печенето или след като сте го свалили от скарата.
19. Когато печете месо на скара, то се обръща от другата страна, след като от едната се изпече напълно.
20. Кълцано месо се запазва няколко дни, ако се увие в салфетка (кърпа), напоена с 50% оцетен разтвор.
21. Може не съхранявате месото в хладилник, ако го покриете с листа коприва и го увиете във влажна кърпа.
22. Месото се съхранява по-дълго време, ако го залеете с прясно мляко или го попарите с вряла вода с малко сол.
23. Пушените меса се съхраняват в добре проветриви помещения при температура +4 градуса.
24. Нарязан варен бут трябва да се съхранява на прохладно място, добре увит в целофан.
25. Когато пържите месо, посолете го непосредствено преди да го сложите в тигана, защото започва отделяне на сок от него.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!ХОМЕОПАТИЯ И СЪВЕТИ В АПТЕКАТА - МИШЕЛ БОАРОН, ФРАНСОА РУ - ИЗТОК - ЗАПАД
СЪКРОВИЩНИЦА ОТ БЛАГОЗВУЧНИ СЛОВА - САКЯ ПАНДИТА - ШАМБАЛА
МИСИЯ "МАЙКА" - ВЕЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БРЕМЕННОСТТА - ИЛИЯН НАЙДЕНОВ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Как и колко да варим различните видове месо
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Премахнете бързо стипчивия вкус на райската ябълка по 4 начина
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- СЪВЕТИ ПРИ НЕРВЕН СТОМАХ
- Задушено пиле с картофи
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Защо е полезно да ядем гъше месо
Коментари към Как да приготвяме и съхраняваме месото