Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да приготвяме и съхраняваме месото

Как да приготвяме и съхраняваме месото

от 18 март 2014г., обновено на 09 март 2017г.
Как да приготвяме и съхраняваме месото - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Предлагаме ви списък с кулинарни тайни за приготвяне на месо. Надяваме се да ви бъдат полезни!

1. Ако начукате говеждото с дървен чук и сложите във водата 2 с. л. оцет (9%), то месото ще се свари по-бързо.

2. Говеждото месо ще стане по-вкусно, ако няколко часа преди приготвянето го намажете с горчица. Нека месото поеме подправката, след това, без да я отмивате, изпечете във фурна.

3. Ако искате да получите по-сочно печено във фурна говеждо, предварително го запържете в малко олио. Пържи се до получаване на коричка, която да задържи сока на месото при печенето.

4. За да разберете дали месото е достатъчно изпечено, направете разрез с ножа и ако при леко натискане на парчето излезе прозрачен сок, то месото е готово; ако сокът е червеникав - необходимо е да печете още.

5. За да получите по-вкусно печено свинско, направете разрези с нож по повърхността на месото, преди приготвянето му.

6. Месото залепва за тигана? - Просто сложете няколко парчета морков, нарязан на кръгчета, след като сте налели мазнината.

7. За да премахнете специфичния мирис на агнешкото месо, оставете го за час в прясно мляко. След това го намажете с чесън, намачкан с преса. Изобщо, при приготвянето на агнешкото се използват много подправки.

8. Ако се появи неприятен мирис на месото, първо установете на какво се дължи той. Възможно е то да не е годно вече за консумация. Тогава ще се наложи да се "разделите" с него. Ако причината за миризмата е друга, то тогава можете да се отървете от нея. За тази цел е необходимо да сложите месото в някаква слабокисела среда за 20-30 минути - вода с оцет, червено вино, сок от нар и други. След това пригответе месото възможно най-бързо, максимум в рамките на 2 дни.

9. Черният дроб запазва нежния си вкус, ако след изпържването добавите към него млечен продукт и оставите на котлона за още около 10-15 минути.

10. Най-вкусните кюфтета се получават от кайма смес от свинско и телешко меса. За да бъдат по-сочни, смелете каймата 2-3 пъти с машинка за тази цел. Колкото по-фина е каймата, толкова по-вкусни са кюфтетата.

11. Ако в каймата за кюфтета сложите малко хляб, те стават по-мазни при пържене, защото хлябът поема от мазнината.

12. За да не се разпадат кюфтетата при пържене, сложете малко грис в каймата (1 с. л. на 1 кг кайма) и оставете да поеме 15 минути.

13. Приготвените на фурна кюфтета, стават по-бързо и са по-малко калорични.

14. За да стане месото по-сочно, нарежете го на парчета, сложете го в гореща вода и варете до готовност в продължение на 1,2-2 часа. По-меко и по-вкусно ще бъде, ако на 1 л бульон добавите 1 с. л. лимонов сок.

15. Не солете месото много преди да го приготвите, защото това води до отделяне на сока от него и до влошаване на вкусовите му качества.

16. Месото се соли малко преди ястието да бъде готово.

17. Ако печете месо в силно нагорещена фурна, е възможно то да се запече отгоре, а отвътре да остане сурово. За да не се случи това, след образуването на коричка на повърхността му, намалете температурата до умерена, а във фурната сложете чаша с гореща вода (ако нямате опция за пара).

18. Когато печете месо на скара, то трябва да бъде овкусено със сол и пипер малко преди края на печенето или след като сте го свалили от скарата.

19. Когато печете месо на скара, то се обръща от другата страна, след като от едната се изпече напълно.

20. Кълцано месо се запазва няколко дни, ако се увие в салфетка (кърпа), напоена с 50% оцетен разтвор.

21. Може не съхранявате месото в хладилник, ако го покриете с листа коприва и го увиете във влажна кърпа.

22. Месото се съхранява по-дълго време, ако го залеете с прясно мляко или го попарите с вряла вода с малко сол.

23. Пушените меса се съхраняват в добре проветриви помещения при температура +4 градуса.

24. Нарязан варен бут трябва да се съхранява на прохладно място, добре увит в целофан.

25. Когато пържите месо, посолете го непосредствено преди да го сложите в тигана, защото започва отделяне на сок от него.

Още по темата:
  • Как да съхраним месото без хладилник Как да съхраним месото без хладилник
  • Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
  • Как да приготвяме и съхраняваме спанака Как да приготвяме и съхраняваме спанака
  • Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как да приготвяме и съхраняваме месото

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да приготвяме и съхраняваме месото
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 08:52
    Коментирайте "Как да приготвяме и съхраняваме месото"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Диета Карнивор - основана единствено на месо
  • 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
  • Как да съхраним месото без хладилник
  • Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени
  • Защо е полезно да ядем гъше месо
  • Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Миете ли месото преди готвене?

преди 1966 дни, 13 часа и 55 мин.

Има ли антибиотици в месото? Как може да се предпазим?

преди 2004 дни, 20 часа и 44 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 20 часа и 56 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 11 часа и 56 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 12 часа и 8 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 12 часа и 15 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival