Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди

Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди

от 09 апр 2013г., обновено на 18 апр 2022г.
Редактор: Мила Василева
Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди - изображение
  • Инфо
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Обикновено се сещаме за агнешкото месо в дните около Великден и Гергьовден, когато традиционно се приготвят ястия от него. В ежедневното ни меню то незаслужено е изместено от пилешкото и свинското, въпреки че изобилства от полезни хранителни вещества, диетично е и изключително полезно за организма.

Състав на агнешкото месо

Агнешкото е червено месо, богато на висококачествен протеин, осигуряващ всичките 9 аминокиселини, от които тялото се нуждае. То изобилства от различни витамини и минерали, но съдържа сравнително малко мазнини, което го прави подходящ продукт за здравословен хранителен режим.

Порция от 100 грама печено агнешко съдържа:

  • 258 калории;
  • 57% вода;
  • 25.6 грама белтъчини;
  • 16.5 грама мазнини;
  • 38% витамин B12;
  • 27% витамин B3;
  • 11% витамин B2;
  • 6% витамин B5;
  • 5% витамин K2;
  • 5% витамин B6;
  • 4% фолиева киселина;
  • 3% витамин B1;

Процентното съдържание на протеин в агнешкото месо е около 25-26%, а това означава, че е добър избор за спортуващи и хора, които се възстановяват след различни видове операции, тъй като протеинът изгражда и възстановява мускулните тъкани. Мазнините варират между 17 и 21% и зависят от възрастта на животното, както и от начина, по който е хранено.

В състава на агнешкото влизат още Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, селен, цинк, желязо и витамини от B-групата, които спомагат за оптималното функциониране на мозъка и костите и обогатяват кръвта.

Освен минерали и витамини агнешкото съдържа и редица биоактивни хранителни вещества и антиоксиданти, важни за човешкото здраве – таурин, креатин, глутатион, конюгирана линолова киселина (CLA), холестерол.

Наситеният състав на продукта обяснява и множеството ползи от консумацията му за човешкото здраве.

агнешко месо

Здравни ползи от консумацията на агнешко месо

Месото на агнето помага за поддържането на мускулите, за редуциране на телесното тегло и за предотвратяване на анемия.

Поддържа мускулите и мускулната функция

Висококачественият протеин е от особено значение за хора в напреднала възраст. Недостатъчният прием на белтъчини може да доведе до загуба на мускули, а това увелича риска от развитие на саркопения (мускулна слабост, поради загуба на мускулна маса, свързана с възрастта).

Редовната консумация на агнешко месо е полезна и за спортистите, защото освен че поддържа мускулите във форма, спомага за по-голяма издръжливост и за намаляване на умората.

Подпомага отслабването

Поради високите нива на протеин и ниското съдържание на мазнини, агнешкото месо е подходящо за хранителни режими, целящи сваляне на килограми. Освен това подпомага организма с минерали, докато тялото се опитва да се отърве от ненужно тегло.

Високо е съдържанието на конюгирана линолова киселина (CLA) в агнешкото. Това е полезна мастна киселина, която подпомага горенето на телесни мазнини чрез поредица биохимични реакции. Тя все по-често се употребява като хранителна добавка. В чист вид и в големи количества се съдържа в агнешкото месо и в млечните продукти.

Понижава риска от анемия

Анемията е най-честото хематологично заболяване, което се характеризира с ниски нива на червени кръвни телца в кръвта. Основната причина за това състояние е недостигът на желязо в организма, а симптомите често са физическа отпадналост, бледност, чупливост на ноктите и изтъняване на косата.

Желязодефицитната анемия може да бъде предотвратена чрез прием на храни, богати на елемента. Сред най-добрите източници на желязо е месото, в частност агнешкото.

печено агнешко месо

Може ли агнешкото месо да навреди на организма

Противоречиви са мненията по отношение на връзката между червеното месо, каквото е агнешкото, и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Съществуват теории, твърдящи, че честият прием на червено месо действа неблагоприятно върху човешкото сърце и в дългосрочен план може да доведе до сериозни усложнения, като намаляване на липидния профил в кръвта. Смята се, че наличието на холестерол в храната автоматично я превръща във вредна за организма. Редица проучвания обаче опровергават тези твърдения, тъй като установяват, че малките количества холестерол, които се съдържат в животинските продукти, не могат да бъдат повод за притеснение.
Сред вероятните причини, поради които червеното месо би могло да оказва негативно влияние върху сърдечното здраве, са термичната обработка и добавянето на сол.

По подобен начин стои и въпросът по отношение на агнешкото и риска от ракови образувания. Според някои проучвания има връзка между приема на червено месо и развитието на някои онкологични заболявания. Други изследвания обаче показват, че това се отнася само за преработеното месо. До момента е установено, че агнешкото месо, подложено на тежка термична обработка, съдържа естествени химикали, които при дългосрочен прием, могат да доведат до натрупване на канцерогенни съставки и евентуално развитие на ракови заболявания.

Учените продължават да провеждат изследвания, за да изяснят има ли връзка и каква точно е тя между консумацията на червено месо и развитието на сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Източник:
  • nutritionadvance.com
  • healthline.com
4.2/5 18 оценки

Витамини и минерали

витамини от група В; калий, магнезий, йод, желязо.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г
4.50лв.

ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г

Коментари към Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 14:28
    Коментирайте "Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Месо, птици
  • Рецепти за агнешко на скара
  • Печен агнешки бут с бяло вино и подправки
  • Агнешко с бял боб и доматена запръжка
  • Гергьовденски гювеч от агнешко с арпаджик
  • Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
  • Печено агнешко с билки, горчица и мед
  • Агнешко с картофи, вино и грах
  • Руло от агнешко с кедрови ядки и спанак
  • Агнешко с домати
  • Агнешки сач със зеленчуци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 43 дни, 23 часа и 59 мин.

Как да си купуват лекарствата диабетици без здравни осигуровки и електронна рецепта?

преди 57 дни, 18 часа и 50 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 2 часа и 33 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 17 часа и 33 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 17 часа и 45 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 17 часа и 51 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival