Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
Обикновено се сещаме за агнешкото месо в дните около Великден и Гергьовден, когато традиционно се приготвят ястия от него. В ежедневното ни меню то незаслужено е изместено от пилешкото и свинското, въпреки че изобилства от полезни хранителни вещества, диетично е и изключително полезно за организма.
Състав на агнешкото месо
Агнешкото е червено месо, богато на висококачествен протеин, осигуряващ всичките 9 аминокиселини, от които тялото се нуждае. То изобилства от различни витамини и минерали, но съдържа сравнително малко мазнини, което го прави подходящ продукт за здравословен хранителен режим.
Порция от 100 грама печено агнешко съдържа:
- 258 калории;
- 57% вода;
- 25.6 грама белтъчини;
- 16.5 грама мазнини;
- 38% витамин B12;
- 27% витамин B3;
- 11% витамин B2;
- 6% витамин B5;
- 5% витамин K2;
- 5% витамин B6;
- 4% фолиева киселина;
- 3% витамин B1;
Процентното съдържание на протеин в агнешкото месо е около 25-26%, а това означава, че е добър избор за спортуващи и хора, които се възстановяват след различни видове операции, тъй като протеинът изгражда и възстановява мускулните тъкани. Мазнините варират между 17 и 21% и зависят от възрастта на животното, както и от начина, по който е хранено.
В състава на агнешкото влизат още Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, селен, цинк, желязо и витамини от B-групата, които спомагат за оптималното функциониране на мозъка и костите и обогатяват кръвта.
Освен минерали и витамини агнешкото съдържа и редица биоактивни хранителни вещества и антиоксиданти, важни за човешкото здраве – таурин, креатин, глутатион, конюгирана линолова киселина (CLA), холестерол.
Наситеният състав на продукта обяснява и множеството ползи от консумацията му за човешкото здраве.
Здравни ползи от консумацията на агнешко месо
Месото на агнето помага за поддържането на мускулите, за редуциране на телесното тегло и за предотвратяване на анемия.
Поддържа мускулите и мускулната функция
Висококачественият протеин е от особено значение за хора в напреднала възраст. Недостатъчният прием на белтъчини може да доведе до загуба на мускули, а това увелича риска от развитие на саркопения (мускулна слабост, поради загуба на мускулна маса, свързана с възрастта).
Редовната консумация на агнешко месо е полезна и за спортистите, защото освен че поддържа мускулите във форма, спомага за по-голяма издръжливост и за намаляване на умората.
Подпомага отслабването
Поради високите нива на протеин и ниското съдържание на мазнини, агнешкото месо е подходящо за хранителни режими, целящи сваляне на килограми. Освен това подпомага организма с минерали, докато тялото се опитва да се отърве от ненужно тегло.
Високо е съдържанието на конюгирана линолова киселина (CLA) в агнешкото. Това е полезна мастна киселина, която подпомага горенето на телесни мазнини чрез поредица биохимични реакции. Тя все по-често се употребява като хранителна добавка. В чист вид и в големи количества се съдържа в агнешкото месо и в млечните продукти.
Понижава риска от анемия
Анемията е най-честото хематологично заболяване, което се характеризира с ниски нива на червени кръвни телца в кръвта. Основната причина за това състояние е недостигът на желязо в организма, а симптомите често са физическа отпадналост, бледност, чупливост на ноктите и изтъняване на косата.
Желязодефицитната анемия може да бъде предотвратена чрез прием на храни, богати на елемента. Сред най-добрите източници на желязо е месото, в частност агнешкото.
Може ли агнешкото месо да навреди на организма
Противоречиви са мненията по отношение на връзката между червеното месо, каквото е агнешкото, и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Съществуват теории, твърдящи, че честият прием на червено месо действа неблагоприятно върху човешкото сърце и в дългосрочен план може да доведе до сериозни усложнения, като намаляване на липидния профил в кръвта. Смята се, че наличието на холестерол в храната автоматично я превръща във вредна за организма. Редица проучвания обаче опровергават тези твърдения, тъй като установяват, че малките количества холестерол, които се съдържат в животинските продукти, не могат да бъдат повод за притеснение.
Сред вероятните причини, поради които червеното месо би могло да оказва негативно влияние върху сърдечното здраве, са термичната обработка и добавянето на сол.
По подобен начин стои и въпросът по отношение на агнешкото и риска от ракови образувания. Според някои проучвания има връзка между приема на червено месо и развитието на някои онкологични заболявания. Други изследвания обаче показват, че това се отнася само за преработеното месо. До момента е установено, че агнешкото месо, подложено на тежка термична обработка, съдържа естествени химикали, които при дългосрочен прием, могат да доведат до натрупване на канцерогенни съставки и евентуално развитие на ракови заболявания.
Учените продължават да провеждат изследвания, за да изяснят има ли връзка и каква точно е тя между консумацията на червено месо и развитието на сърдечносъдови и онкологични заболявания.
Витамини и минерали
витамини от група В; калий, магнезий, йод, желязо. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Крехко агнешко във винен сос
- Рецепти за агнешко на скара
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Ирландска яхния с агнешко, чесън и зеленчуци
- Гръцка яхния с агнешко, лук и картофено пюре
- Агнешко в бира със сушени сини сливи и бекон
- Агнешко с артишок под хрупкава коричка
Коментари към Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди