Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
Всички знаем, че когато съхраняваме сготвената храна в хладилника, годността й се увеличава значително. Но колко точно могат да престоят ястията и продуктите, преди да се превърнат в потенциална заплаха за здравето?
› Колко време след приготвяне храната запазва ползите и вкусовите си качества си, ако е в хладилник
› Съвети при съхранението на храна в хладилник
› Кои храни не се съхраняват в хладилник
Колко време след приготвяне храната запазва ползите и вкусовите си качества си, ако е в хладилник
От микробиологична гледна точка температурният диапазон, в който бактериите се развиват бързо при сготвените ястия, е от 4°С до 60°С (според някои източници дори до 40°С). Затова храните трябва да се съхраняват или горещи (над 60°С), или в хладилник (под 4°С), но преди това не бива да са престояли повече от 2 часа на стайна температура. Всъщност броят на бактериите може да се удвои само за 20 минути.
Нетрайните храни не трябва да се консумират, ако са били неохладени повече от 2 часа. Ако температурата, при която са престояли, е по-висока от 32°С, тези продукти и ястия са опасни за прием само след час в такива условия. |
- Обикновено сготвената храна може да престои в хладилника до 5-7 дни в зависимост от начина, по който е приготвена и от това какви продукти съдържа.
- Най-кратко време се съхраняват ястията от сварени морски продукти, овкусените салати, тортите и сладкишите с яйчен крем или с крем от бита сметана и с пресни плодове. За такива храни времето е от 6 до 12 часа в хладилник.
- По-дълго се съхраняват сварените субпродукти, зеленчуковите запеканки с месо и сварените картофи – до 18 часа.
- В продължение на 24 часа в хладилник може да съхранявате сварено и задушено месо, печен черен дроб, сварено птиче месо, сварени цвекло и моркови, както и салата от кисело зеле.
- До 36 часа може да съхранявате всякаква пържена риба и сладкиши с маслен крем.
- Две денонощия е времето за пържено месо, за печено патешко и пилешко, пържено птиче или заешко месо, както и всякаква печена риба. Разбира се, тези храни може да се консумират и след още няколко дни без проблем, ако са добре изпечени и се съхраняват правилно.
- До 72 часа в хладилник се запазва годността на сладкиши без глазура от крем, с белтъчен крем или с плодов фондан.
Посочените часове за съхранение на сготвените храни в хладилник указват времето, след което ястията започват да губят от свежестта и/или от ползите си, а вкусовите им качества се променят, независимо че в повечето случаи продуктите няма да се развалят за няколко часа. Тези препоръки са особено полезни, когато говорим за кетъринг, при който храната е необходимо не само да бъде вкусна, но и да има свеж и пресен вид. |
Съвети при съхранението на сготвена храна в хладилник
Редът в хладилника е по-необходим дори от този в гардероба. Ако съхраняваме неправилно някои продукти, те може да се развалят, да мухлясат, да изсъхнат или да замръзнат. А, ако хладилникът е претъпкан с продукти или в него се поставят горещи храни, той може да спре да работи. Ако уредът се претовари, циркулирането на студения въздух ще се затрудни и температурата няма да е равномерна навсякъде.
За да остане готовата храна свежа колкото се може по-дълго при съхранение в хладилник, е важно да се спазват някои основни правила:
- Съхранявайте ястията в кутии, които се затварят херметически, а не в тенджери и чинии. По този начин в храната няма да попада кислород, който стимулира развитието на бактерии. Ако не разполагате с подходящи съдове, може да покриете храната с фолио.
- Колкото по-често отваряте хладилника, толкова по-големи са температурните колебания в него, а това се отразява неблагоприятно върху продуктите и ястията, които са разположени на вратата на уреда или близо до нея.
- Суровите продукти са източник на бактерии, затова никога не ги съхранявайте заедно със сготвена храна. Това е много важно, когато говорим за месо и риба.
Сирена и други продукти с изразен мирис съхранявайте в плътни полиетиленови опаковки. Маслото винаги трябва да бъде в пакет или опаковка, защото лесно и бързо поема странични миризми. |
- Когато трябва да затоплите храна от хладилника, използвайте такова количество от нея, каквото ви е необходимо за обяда или вечерята. Многократното загряване и охлаждане допринася за по-интензивно развитие на патогенни микроорганизми.
- Ако искате да вземете част от готова храна, използвайте само чисти прибори за целта, като за всяко ястие те следва да са индивидуални. В противен случай, отново рискувате да ускорите процеса на размножаване на бактериите, което ще доведе до разваляне на храната.
- Сгответе толкова храна, колкото е необходимо, за да се нахраните вие или семейството ви. Големите количества вероятно няма да се изядат след приготвянето, а това означава, че може да престоят по-дълго, отколкото трябва.
- Съхранявайте студените ястия на студено. Това ще забави растежа на бактериите и ще помогне за запазването на свежестта на храната.
- Поддържайте топлите ястия топли. Готвените храни ще запазят качествата си по-дълго време, ако ги поддържате топли. За целта може да ги съхранявате в затоплени съдове, в топла фурна или да използвате уреди за бавно готвене, които също поддържат температурата на сготвената храна.
Десертни кремове, торти и баници с бързоразвалящи се плънки се съхраняват при температура не по-висока от 1°С, а тестени изделия без пълнежи и кремове – при 4-5°С. Най-добрата температура за яйца, мляко и млечни продукти е от 3 до 6°С. |
- Когато сервирате храната, използвайте малки чинии, съответно поднасяйте малки количества от нея. Останалото съхранявайте на студено или на горещо място в зависимост от ястието.
- Не овкусявайте предварително ястия като салати например. Бактериите са развиват по-добре във влажна среда, затова не им я осигурявайте. Просто поднесете дресинга или соса отделно и нека гостите ви овкусят порцията си непосредствено преди консумирането й.
- Печеното не трябва да се прибира в хладилника увито във фолио, по-добре е да бъде в марля или хартиен плик, защото мухлясва бързо, ако няма циркулация на въздуха.
- Отворени бурканчета сладко се слагат най-отгоре в хладилника. На топло бързо се развалят.
Избягвайте да излагате храна на пряка слънчева светлина, защото тя ускорява развалянето, независимо че преди и след това сте съхранявали ястията в хладилник. Ако се храните на открито, изберете сенчесто място.
Кои храни не се съхраняват в хладилник
Това, което не е задължително да бъде съхранявано в хладилник, е по-добре да не се слага в него:
- Например: неотворени консерви, кондензирано мляко и всякакви продукти, за които не задължително да стоят на студено.
- Не слагайте банани в хладилника.
»Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо
- Не е необходимо да съхранявате в него също пъпеш, тиква, ябълки, круши, грозде, тропически плодове, райска ябълка, нар.
Плодове и зеленчуци, които трябва да се държат в хладилник, се съхраняват при 3-7°С в отделни затворени хладилни шкафове. Най-добре е да се слагат неизмити, но ако вече сте ги измили – подсушете ги, защото ще изгният бързо. |
- Не оставяйте шоколад и бонбони в хладилника, защото при ниски температури на повърхността им се получава конденз, след това изсъхва и остават малки кристалчета захар.
- Мястото на меда и зехтина също не е в хладилника. Зехтинът губи вкусовите си качества, а медът – полезните си свойства.
»Храни, които не бива да се съхраняват в хладилник
- Вино и други алкохолни напитки се съхраняват на тъмно и прохладно място, а в хладилник се слагат малко преди консумация.
- Как долго можно хранить готовые блюдах – https://tvtambov.ru/news/kak-dolgo-mozhno-hranit-gotovye-blyuda-napomnili-speczialisty-rospotrebnadzora-po-tambovskoj-oblasti/2024/01/07/
- How Long Can Cookout Food Sit Out – https://health.clevelandclinic.org/how-long-do-cookout-leftovers-last
Често задавани въпроси
Можем ли да използваме остатъците от храна за приготвяне на други ястия
Дори да сте съхранявали готовата храна по най-подходящия начин, не е изключена вероятността от развитие на бактерии, затова повторното й използване не си заслужава риска.
Какви рискове крие консумацията на негодна храна
Ако приемате храна, която е престояла по-дълго от необходимото, съществува риск от храносмилателни проблеми, възможно е отравяне. Симптомите включват диария, гадене, болки в стомаха и други. Тежките отравяния може да доведат до хоспитализация и дори до смърт.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как да съхраним сготвена паста
- 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
- 10 съвета за съхранение на храни, които могат да се развалят дори в хладилника
- 10 продукта, които могат да бъдат съхранявани години, без да се развалят
- Защо трябва да съхранявате плодовете във фруктиера
- Как да приготвяме и съхраняваме месото
- Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?
- Запалете свещ в буркана, за да си съхраните плодове и зеленчуци без консерванти
- Как да съхраним месото без хладилник
Коментари към Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник