Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник

Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник

от 04 яну 2013г., обновено на 06 яну 2025г.
Редактор: Радостина Райчева
Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Всички знаем, че когато съхраняваме сготвената храна в хладилника, годността й се увеличава значително. Но колко точно могат да престоят ястията и продуктите, преди да се превърнат в потенциална заплаха за здравето?

› Колко време след приготвяне храната запазва ползите и вкусовите си качества си, ако е в хладилник

› Съвети при съхранението на храна в хладилник 

› Кои храни не се съхраняват в хладилник

Колко време след приготвяне храната запазва ползите и вкусовите си качества си, ако е в хладилник

От микробиологична гледна точка температурният диапазон, в който бактериите се развиват бързо при сготвените ястия, е от 4°С до 60°С (според някои източници дори до 40°С). Затова храните трябва да се съхраняват или горещи (над 60°С), или в хладилник (под 4°С), но преди това не бива да са престояли повече от 2 часа на стайна температура. Всъщност броят на бактериите може да се удвои само за 20 минути.

Нетрайните храни не трябва да се консумират, ако са били неохладени повече от 2 часа. Ако температурата, при която са престояли, е по-висока от 32°С, тези продукти и ястия са опасни за прием само след час в такива условия.
  • Обикновено сготвената храна може да престои в хладилника до 5-7 дни в зависимост от начина, по който е приготвена и от това какви продукти съдържа.
  • Най-кратко време се съхраняват ястията от сварени морски продукти, овкусените салати, тортите и сладкишите с яйчен крем или с крем от бита сметана и с пресни плодове. За такива храни времето е от 6 до 12 часа в хладилник.
  • По-дълго се съхраняват сварените субпродукти, зеленчуковите запеканки с месо и сварените картофи – до 18 часа.
  • В продължение на 24 часа в хладилник може да съхранявате сварено и задушено месо, печен черен дроб, сварено птиче месо, сварени цвекло и моркови, както и салата от кисело зеле.
  • До 36 часа може да съхранявате всякаква пържена риба и сладкиши с маслен крем.
  • Две денонощия е времето за пържено месо, за печено патешко и пилешко, пържено птиче или заешко месо, както и всякаква печена риба. Разбира се, тези храни може да се консумират и след още няколко дни без проблем, ако са добре изпечени и се съхраняват правилно.
  • До 72 часа в хладилник се запазва годността на сладкиши без глазура от крем, с белтъчен крем или с плодов фондан.
Посочените часове за съхранение на сготвените храни в хладилник указват времето, след което ястията започват да губят от свежестта и/или от ползите си, а вкусовите им качества се променят, независимо че в повечето случаи продуктите няма да се развалят за няколко часа. Тези препоръки са особено полезни, когато говорим за кетъринг, при който храната е необходимо не само да бъде вкусна, но и да има свеж и пресен вид.

Съвети при съхранението на сготвена храна в хладилник

Редът в хладилника е по-необходим дори от този в гардероба. Ако съхраняваме неправилно някои продукти, те може да се развалят, да мухлясат, да изсъхнат или да замръзнат. А, ако хладилникът е претъпкан с продукти или в него се поставят горещи храни, той може да спре да работи. Ако уредът се претовари, циркулирането на студения въздух ще се затрудни и температурата няма да е равномерна навсякъде.

За да остане готовата храна свежа колкото се може по-дълго при съхранение в хладилник, е важно да се спазват някои основни правила:

  • Съхранявайте ястията в кутии, които се затварят херметически, а не в тенджери и чинии. По този начин в храната няма да попада кислород, който стимулира развитието на бактерии. Ако не разполагате с подходящи съдове, може да покриете храната с фолио.
  • Колкото по-често отваряте хладилника, толкова по-големи са температурните колебания в него, а това се отразява неблагоприятно върху продуктите и ястията, които са разположени на вратата на уреда или близо до нея.
  • Суровите продукти са източник на бактерии, затова никога не ги съхранявайте заедно със сготвена храна. Това е много важно, когато говорим за месо и риба.
Сирена и други продукти с изразен мирис съхранявайте в плътни полиетиленови опаковки. Маслото винаги трябва да бъде в пакет или опаковка, защото лесно и бързо поема странични миризми.
  • Когато трябва да затоплите храна от хладилника, използвайте такова количество от нея, каквото ви е необходимо за обяда или вечерята. Многократното загряване и охлаждане допринася за по-интензивно развитие на патогенни микроорганизми.
  • Ако искате да вземете част от готова храна, използвайте само чисти прибори за целта, като за всяко ястие те следва да са индивидуални. В противен случай, отново рискувате да ускорите процеса на размножаване на бактериите, което ще доведе до разваляне на храната.
  • Сгответе толкова храна, колкото е необходимо, за да се нахраните вие или семейството ви. Големите количества вероятно няма да се изядат  след приготвянето, а това означава, че може да престоят по-дълго, отколкото трябва.
  • Съхранявайте студените ястия на студено. Това ще забави растежа на бактериите и ще помогне за запазването на свежестта на храната.
  • Поддържайте топлите ястия топли. Готвените храни ще запазят качествата си по-дълго време, ако ги поддържате топли. За целта може да ги съхранявате в затоплени съдове, в топла фурна или да използвате уреди за бавно готвене, които също поддържат температурата на сготвената храна.
Десертни кремове, торти и баници с бързоразвалящи се плънки се съхраняват при температура не по-висока от 1°С, а тестени изделия без пълнежи и кремове – при 4-5°С. Най-добрата температура за яйца, мляко и млечни продукти е от 3 до 6°С.
  • Когато сервирате храната, използвайте малки чинии, съответно поднасяйте малки количества от нея. Останалото съхранявайте на студено или на горещо място в зависимост от ястието.
  • Не овкусявайте предварително ястия като салати например. Бактериите са развиват по-добре във влажна среда, затова не им я осигурявайте. Просто поднесете дресинга или соса отделно и нека гостите ви овкусят порцията си непосредствено преди консумирането й.
  • Печеното не трябва да се прибира в хладилника увито във фолио, по-добре е да бъде в марля или хартиен плик, защото мухлясва бързо, ако няма циркулация на въздуха.
  • Отворени бурканчета сладко се слагат най-отгоре в хладилника. На топло бързо се развалят.

Избягвайте да излагате храна на пряка слънчева светлина, защото тя ускорява развалянето, независимо че преди и след това сте съхранявали ястията в хладилник. Ако се храните на открито, изберете сенчесто място.

семейство се храни сред природата

Кои храни не се съхраняват в хладилник

Това, което не е задължително да бъде съхранявано в хладилник, е по-добре да не се слага в него:

  • Например: неотворени консерви, кондензирано мляко и всякакви продукти, за които не задължително да стоят на студено. 
  • Не слагайте банани в хладилника.

»Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо

  • Не е необходимо да съхранявате в него също пъпеш, тиква, ябълки, круши, грозде, тропически плодове, райска ябълка, нар.
Плодове и зеленчуци, които трябва да се държат в хладилник, се съхраняват при 3-7°С в отделни затворени хладилни шкафове. Най-добре е да се слагат неизмити, но ако вече сте ги измили – подсушете ги, защото ще изгният бързо.
  • Не оставяйте шоколад и бонбони в хладилника, защото при ниски температури на повърхността им се получава конденз, след това изсъхва и остават малки кристалчета захар.
  • Мястото на меда и зехтина също не е в хладилника. Зехтинът губи вкусовите си качества, а медът – полезните си свойства.

»Храни, които не бива да се съхраняват в хладилник

  • Вино и други алкохолни напитки се съхраняват на тъмно и прохладно място, а в хладилник се слагат малко преди консумация.
Източник:
  • Как долго можно хранить готовые блюдах – https://tvtambov.ru/news/kak-dolgo-mozhno-hranit-gotovye-blyuda-napomnili-speczialisty-rospotrebnadzora-po-tambovskoj-oblasti/2024/01/07/
  • How Long Can Cookout Food Sit Out – https://health.clevelandclinic.org/how-long-do-cookout-leftovers-last

Често задавани въпроси

Можем ли да използваме остатъците от храна за приготвяне на други ястия

Дори да сте съхранявали готовата храна по най-подходящия начин, не е изключена вероятността от развитие на бактерии, затова повторното й използване не си заслужава риска.

Какви рискове крие консумацията на негодна храна

Ако приемате храна, която е престояла по-дълго от необходимото, съществува риск от храносмилателни проблеми, възможно е отравяне. Симптомите включват диария, гадене, болки в стомаха и други. Тежките отравяния може да доведат до хоспитализация и дори до смърт.

Още по темата:
  • Как да съхраним сготвена паста Как да съхраним сготвена паста
  • Как да приготвяме и съхраняваме месото Как да приготвяме и съхраняваме месото
  • Как да съхраним месото без хладилник Как да съхраним месото без хладилник
  • Как да приготвяме и съхраняваме спанака Как да приготвяме и съхраняваме спанака
5.0/5 2 оценки

Коментари към Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 22:57
    Коментирайте "Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
  • Как да съхраним месото без хладилник
  • 10 продукта, които могат да бъдат съхранявани години, без да се развалят
  • Как да съхраним сготвена паста
  • Как да приготвяме и съхраняваме спанака
  • Как да приготвяме и съхраняваме месото
  • Ако храните са с ниско съдържание на вода, можем да ги съхраняваме за по-дълго
  • Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
  • 10 съвета за съхранение на храни, които могат да се развалят дори в хладилника
  • Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 508 дни, 7 часа и 27 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1966 дни, 4 часа и 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 11 часа и 1 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 2 часа и 1 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 2 часа и 13 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 2 часа и 20 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

от 05 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival