Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо

Бананите са плодове, които бързо се развалят. Това е и причината дълго време те да не бъдат доставяни от тропическите страни, където растат. В Европа започват да се извозват едва от 20 век, когато търговците намират решение за транспортирането им, а именно да ги съхраняват в корабните трюмове при температура не по-висока от 12 градуса.
Днес бананите се откъсват още зелени и достигат до нашите ширини в специални контейнери, поддържащи оптимална за плодовете температура.
Преди да се пуснат в продажба, те се обработват с газ, като това се прави, за да узряват равномерно. В супермаркетите търговците също създават условия за бавното узряване, но в домашни условия бананите бързо се развалят и се налага да се консумират в кратки срокове след закупуването им.
Разбира се, да се създават специални условия вкъщи е невъзможно, но пък затова съществуват някои тънкости, които ще помогнат да запазите бананите свежи по-дълго време, без да почерняват.
Как се съхраняват бананите в домашни условия, за да не почерняват бързо
- Първото, което трябва да съобразите, е, че купувайки цяла връзка от жълтите плодове, е добре да изберете по-зелени – те със сигурност ще траят повече от добре узрелите.
- Никога не вземайте банани, чиято кора е увредена, по нея има вдлъбнатини или кафяви петна/точки, защото това показва, че са във фаза на презряване.
- Най-много полезни вещества се съдържат в бананите с кора, която има яркожълт цвят. Те обаче трябва да се консумират в рамките на едно денонощие, тъй като след това започват да почерняват постепенно.
- Най-добрата температура за тропическата сладост е от 12 до 14 градуса. Освен това влажността на въздуха в помещението трябва да е висока (около 90%). Разбира се, в домашни условия няма как параметрите да са такива, обикновено температурите са по-високи, а влажността – по-ниска.
Когато говорим за съхранение на бананите, трябва да кажем също, че то е различно в зависимост от това дали плодовете са добре узрели или не. Общото и в двата случая е, че не трябва да се излагат на слънчева светлина и веднага след закупуването им да се извадят от плика или пакета.
Съхранение на неузрели банани
Ако сте от хората, които обикновено купуват зелени банани, трябва да знаете, че не бива да ги прибирате в хладилника. Вместо това се възползвайте от един от следните начини за съхранение, които ще помогнат за правилното им узряване:
- сложете ги във фруктиера заедно с узрели плодове;
- приберете в тъмен хартиен пакет с ябълки и домати;
- закачете връзката с банани в проветриво помещение (например в тъмен ъгъл на терасата).
За да не презряват бързо жълтите тропически плодове, увийте дръжките в основата им с найлоново фолио.
В хладилника може да приберете, едва когато по корите им започнат да се появяват петна. Ако направите това по-рано, плодовете няма да може да узреят напълно, дори ако след това да съхранявате на стайна температура.
Съхранение на узрели банани
Когато бананите са узрели, е препоръчително да ги разделите, не трябва да остават като връзка. За да ги запазите по-дълго време свежи, може да ги сложите в един съд с плодове като авокадо и круши, които да не са напълно узрели.
Може да увиете в найлоново фолио и дръжките на узрелите банани. По този начин ще се възпрепятства отделянето на газа, ускоряващ процеса на узряване.
Съхранение на бананите в хладилник
Въпреки че не е желателно, понякога се налага да приберем плодовете в хладилник, особено когато се окаже, че количеството им е такова, че не бихме могли да изядем бързо. Ако случаят е такъв, опаковайте бананите в хартиен пакет и поставете по-далеч от хладилната камера (например на вратата или върху "най-топлия" рафт на иначе студения уред).
Ако все пак сте допуснали тропическите жълти приятели да почернеят, не ги изхвърляйте! Може да ги намачкате на пюре и да ги добавите към тестото за палачинки например, да приготвите бананов крем карамел или друг апетитен десерт.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕЙЧЪРС ПЛЮС АНИМАЛ ПАРАД ГОЛД АСОРТИ дъвчащи таблетки * 60
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180
СЕВЪН ДЕЙС ХИДРОГЕЛ ПАЧОВЕ ПОЗИТИВЕН ВТОРНИК 2.5 г
СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН прах неовкусен 1кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!ГЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИИ БИОМИКС ПРОБИОТИК ЗА ДЕЦА БАНАН саше * 14
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Перфектните бананови мъфини
- Банан
- Бананите – причиняват или облекчават запека
- Бананов пудинг с чиа и орехи
- Кремчета с маскарпоне, дулсе де лече и банани
- Бананите - лек срещу безсъние
- Тридневна диета с банани и прясно мляко
- Сушени банани (бананов чипс)
- Ягодов шейк с банани
- Бананов кекс с шоколадови парченца
Коментари към Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо
Петя Маврова
Статията беше много интересна и полезна за мен, особено в частта запазването им у дома. Недостатък - как да я споделя?!
Здравейте! Благодарим Ви за оценката! Статията може да се сподели, като копирате линка й и го поставите, където желаете. Другият вариант е чрез опцията за споделяне от самия браузър.
Статията беше много интересна и полезна за мен, особено в частта запазването им у дома. Недостатък - как да я споделя?!