Бананов крем карамел
Крем карамелът е популярен десерт по целия свят. Приготвя се от яйца, захар и прясно мляко, които се смесват и комбинацията се пече върху слой от карамелизирана захар.
Десетки са разновидностите на крем карамела, като в различните точки на света към класическата рецепта се добавят пресни плодове, различни подправки, ликьори, ядки, аромати. Прясното мляко се замества с кокосово, кондензирано или ядково, вместо захар се използва мед и т.н.
Предлагаме ви бананов вариант на крем карамел. Избрахме тези плодове, защото са ароматни и плътни, което значи, че и десертът с тях ще бъде такъв.
Необходими продукти за бананов крем карамел:
- 1 литър прясно мляко
- 6 яйца
- 6 супени лъжици захар (за карамела)
- 3-4 супени лъжици захар (за крема)
- 1-2 банана
Как се прави банановият крем карамел
- Карамелизирайте 6 супени лъжици захар до получаването на светъл карамелен цвят. За да не прегори, добавете 1 супена лъжица вода и разбъркайте, докато тя се изпари. Разпределете карамела по дъното на подходящи купички, в които ще печете десерта.
- Разбийте яйцата с 3-4 супени лъжици захар и добавете към тях намачканите банани.
- Изсипете комбинацията от банани, яйца и захар в прясното мляко и разбъркайте. Ако предпочитате, може да пасирате продуктите до получаването на еднородна консистенция. След това разпределете сместа в купичките с карамела и ги подредете в тава с високи стени. В нея налейте вода, която да достига до средата на формичките. Препоръчително е водата да бъде топла или със стайна температура, но не и студена.
- Сложете съда във фурната и изпечете десерта на около 150 градуса. Той е готов, когато по повърхността му се образува златистокафява коричка. За целта ще са нужни около 60 минути.
- Изчакайте крем карамелът да се охлади и преди да сервирате, го обърнете в чиния. За да се случи по-лесно това, потопете купичката в гореща вода буквално за секунди.
Варианти за приготвяне на бананов крем карамел
- Друг начин да си направите десерта е да нарежете бананите на кръгчета или на произволни парчета и да ги карамелизирате. След това ги разпределете по дъното на купичките и залейте със сместа от мляко, яйца и захар. Когато изпечете и обърнете готовия крем карамел в чиния, повърхността му ще бъде покрита с карамелени бананови парченца.
- Може да подредите бананови кръгчета по дъното на купичките, след като сте разпределили карамелизираната захар в тях. След това залейте плодовете със сместа за крема и тогава изпечете във фурната.
- Ако искате в крема да се усещат части от плода, не намачквайте бананите и не ги пасирайте заедно с млякото и яйцата, а ги нарежете на парчета с желаната от вас големина и изсипете в сместа за десерта. Останалите стъпки са аналогични на описаните по-горе.
- За да има десертът ви още по-богат аромат, може да добавите мъничко ванилия към сместа за крема.
Банановият крем карамел може да декорирате с различни плодове, с ментови листенца, с топка ванилов сладолед, с настърган шоколад, с шушулка ванилия или аранжирайте по ваш вкус.
Да ви е много вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Торта от крем карамел и пухкав блат
- Крем карамел с кондензирано мляко
- Крем карамел със сирене крема
- Крем карамел без яйца с мед от елда, кафе и ром
- Флан от кондензирано мляко и кокосови стърготини
- Крем карамел с лимонови корички и канела
- Крем карамел с тиква и джинджифил
- Торта Крем карамел
- Шоколадов крем карамел
- Крем карамел
Коментари към Бананов крем карамел