Какви ястия можем да приготвим с яйца
Яйцата присъстват под различни форми не само на българската трапеза, но и в менюто на народите по целия свят. Източник са на хранителни вещества, като в едно яйце се съдържат витамин В12, рибофлавин, холин, биотин, селен, 6 грама протеин и няма почти никакви мазнини. Това ги прави чудесен избор за закуска, тъй като дават нужната енергия на тялото и засищат за дълго време.
Въпреки че най-често добавяме яйцата към салати от пресни зеленчуци, хапваме ги сварени или пържени, вариантите да ги включим в храненето си не се изчерпват с това. Бихме могли да си направим разнообразни печива, десерти и дори спагети, като добавим яйца при приготвянето им.
Ще ви дадем няколко предложения, чрез които да включите яйцата в менюто си.
Сандвич с яйца
За да започнете деня си изпълнени с енергия, може да си направите сандвич с яйца. Хлябът е по ваш избор – печени филийки, тортила питка, франзела, а защо не и солена бисквита. Яйцата пригответе отново според вашите предпочитания. Те могат да са бъркани, варени и нарязани на половинки или пък изпържени на очи. Сложите ги върху хляба, подправете и да се насладете на високопротеиновата си закуска. Ако предпочитате да хапвате домашно приготвена храна, то този сандвич е добър вариант, тъй като лесно можете да го вземете със себе си, независимо дали работите в офис, или на открито.
>>> Колко време да варим яйцата, за да станат точно както ги предпочитаме
Печени яйца
Използвайте формите за мъфини или за солен кекс, за да си приготвите печени яйца. Формичките за печене може да напълните със сирена, зеленчуци, месо по избор, комбинации от тях или с каквито продукти разполагате в хладилника. След това ги залейте с разбити сурови яйца, подправени с любими билки и изпечете ястието. То се получава леко хрупкаво и има приятен загар.
Киш/тарт
Ако се чудите как да оползотворите яйцата в хладилника, може да си приготвите киш или тарт с тях. Основата на тези ястия е от тесто, от което се оформят т.нар. бордове. Получава се своеобразен тестен „съд“, той се пълни със смес от сметана и яйца и съставки по избор. Може да се направят както сладки варианти, така и солени. Продуктите могат да включват: сирена, различни видове месо, зеленчуци, морски дарове, плодове (пресни или консервирани)...
Хляб с яйца
Хлябът присъства в храненето на хората по целия свят. Различните култури имат свои рецепти за приготвянето на тестеното изделие, но всички те съдържат брашно, мая и вода. Яйцата не са характерна съставка за печивото, въпреки че много народи замесват обредни хлябове, чиито рецепти включват яйца. Примери са френският Brioche, еврейският Challah, швейцарският Zopf и италианският Pane di pasqua. В българската национална кухня подобен хляб с яйца е козунакът.
>>> Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
Така че, ако ще замесвате хляб, разнообразете рецептата, като добавите яйца. Те ще направят печивото едновременно плътно и пухкаво.
Сосове с яйца за паста
- Ако сте решили да си приготвите спагети или друг вид паста, включете яйцата под формата на сос Карбонара. Основните му съставки са жълтъци и сметана, добавят се парченца бекон и настърган пармезан. Жълтъците придават на соса плътност и по-добър вкус.
- Може да си направите яйчен сос с прясно мляко и масло, към който да добавите нарязана шунка и пармезан.
- Друг вариант за яйчен сос за паста е да смесите яйцата (жълтъци и белтъци) със сметана и пармезан. Към еднородната смес добавете задушени гъби, чесън, пържен бекон.
Десерти с яйца
С яйца се получават фини десерти. За някои от тях са необходими само жълтъците, за други – само белтъците, а за трети – цялото яйце.
- В случай че ви се хапва нещо сладко, може да си направите крем Брюле. Десертът се приготвя от белтъци и точно затова е едновременно плътен и пухкав. Другите съставки са сметана и карамелизирана захар.
- Подобен десерт е крем карамелът, за който са ви необходими яйца (и жълтъците, и белтъците), карамелизирана захар и прясно мляко. Технологията за приготвяне на двата крема е различна – в крема Брюле захарта е на повърхността на десерта, докато при крем карамела тя е на дъното на съда.
- От разбити със захар белтъци може да си изпечете пухкави целувки. По желание в сместа добавете ванилия.
>>> Как да разбиваме правилно белтъците
Ако нямате възможност да използвате веднага белтъците, останали след приготвянето на ястия, включващи само жълтъци, не ги изхвърляйте. Замразете ги във формички за лед. По този начин белтъците ще запазят годността си още няколко дни.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 гр.
ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ ТЕБЕШИР 32015
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
СПОНСЕР ПАУЪР МУЛТИ ПРОТЕИН 850 гр.
Безплатна доставка за България!КРИКС капсули * 30
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Срещу шипове по краката правете компреси със сол и яйце
- Патешко яйце
Коментари към Какви ястия можем да приготвим с яйца