Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Какви ястия можем да приготвим с яйца

Какви ястия можем да приготвим с яйца

от 10 юни 2022г., обновено на 05 авг 2024г.
Редактор: Мила Василева
Какви ястия можем да приготвим с яйца - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Яйцата присъстват под различни форми не само на българската трапеза, но и в менюто на народите по целия свят. Източник са на хранителни вещества, като в едно яйце се съдържат витамин В12, рибофлавин, холин, биотин, селен, 6 грама протеин и няма почти никакви мазнини. Това ги прави чудесен избор за закуска, тъй като дават нужната енергия на тялото и засищат за дълго време.

Въпреки че най-често добавяме яйцата към салати от пресни зеленчуци, хапваме ги сварени или пържени, вариантите да ги включим в храненето си не се изчерпват с това. Бихме могли да си направим разнообразни печива, десерти и дори спагети, като добавим яйца при приготвянето им.

Ще ви дадем няколко предложения, чрез които да включите яйцата в менюто си.

Сандвич с яйца

За да започнете деня си изпълнени с енергия, може да си направите сандвич с яйца. Хлябът е по ваш избор – печени филийки, тортила питка, франзела, а защо не и солена бисквита. Яйцата пригответе отново според вашите предпочитания. Те могат да са бъркани, варени и нарязани на половинки или пък изпържени на очи. Сложите ги върху хляба, подправете и да се насладете на високопротеиновата си закуска. Ако предпочитате да хапвате домашно приготвена храна, то този сандвич е добър вариант, тъй като лесно можете да го вземете със себе си, независимо дали работите в офис, или на открито.

>>> Колко време да варим яйцата, за да станат точно както ги предпочитаме

сандвич с яйце

Печени яйца

Използвайте формите за мъфини или за солен кекс, за да си приготвите печени яйца. Формичките за печене може да напълните със сирена, зеленчуци, месо по избор, комбинации от тях или с каквито продукти разполагате в хладилника. След това ги залейте с разбити сурови яйца, подправени с любими билки и изпечете ястието. То се получава леко хрупкаво и има приятен загар.

Киш/тарт

Ако се чудите как да оползотворите яйцата в хладилника, може да си приготвите киш или тарт с тях. Основата на тези ястия е от тесто, от което се оформят т.нар. бордове. Получава се своеобразен тестен „съд“, той се пълни със смес от сметана и яйца и съставки по избор. Може да се направят както сладки варианти, така и солени. Продуктите могат да включват: сирена, различни видове месо, зеленчуци, морски дарове, плодове (пресни или консервирани)...

киш, тарт

Хляб с яйца

Хлябът присъства в храненето на хората по целия свят. Различните култури имат свои рецепти за приготвянето на тестеното изделие, но всички те съдържат брашно, мая и вода. Яйцата не са характерна съставка за печивото, въпреки че много народи замесват обредни хлябове, чиито рецепти включват яйца. Примери са френският Brioche, еврейският Challah, швейцарският Zopf и италианският Pane di pasqua. В българската национална кухня подобен хляб с яйца е козунакът.

>>> Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци

Така че, ако ще замесвате хляб, разнообразете рецептата, като добавите яйца. Те ще направят печивото едновременно плътно и пухкаво.

Сосове с яйца за паста

  • Ако сте решили да си приготвите спагети или друг вид паста, включете яйцата под формата на сос Карбонара. Основните му съставки са жълтъци и сметана, добавят се парченца бекон и настърган пармезан. Жълтъците придават на соса плътност и по-добър вкус.
  • Може да си направите яйчен сос с прясно мляко и масло, към който да добавите нарязана шунка и пармезан.
  • Друг вариант за яйчен сос за паста е да смесите яйцата (жълтъци и белтъци) със сметана и пармезан. Към еднородната смес добавете задушени гъби, чесън, пържен бекон.

паста карбонара

Десерти с яйца

С яйца се получават фини десерти. За някои от тях са необходими само жълтъците, за други – само белтъците, а за трети – цялото яйце.

  • В случай че ви се хапва нещо сладко, може да си направите крем Брюле. Десертът се приготвя от белтъци и точно затова е едновременно плътен и пухкав. Другите съставки са сметана и карамелизирана захар.
  • Подобен десерт е крем карамелът, за който са ви необходими яйца (и жълтъците, и белтъците), карамелизирана захар и прясно мляко. Технологията за приготвяне на двата крема е различна – в крема Брюле захарта е на повърхността на десерта, докато при крем карамела тя е на дъното на съда.
  • От разбити със захар белтъци може да си изпечете пухкави целувки. По желание в сместа добавете ванилия.

>>> Как да разбиваме правилно белтъците

Ако нямате възможност да използвате веднага белтъците, останали след приготвянето на ястия, включващи само жълтъци, не ги изхвърляйте. Замразете ги във формички за лед. По този начин белтъците ще запазят годността си още няколко дни.

Източник:

https://edition.cnn.com/

Още по темата:
  • Пълнени пъдпъдъчи яйца с пастет от авокадо, майонеза и сметана Пълнени пъдпъдъчи яйца с пастет от авокадо, майонеза и сметана
  • Пъдпъдъчи яйца с пилешко в хрупкава панировка Пъдпъдъчи яйца с пилешко в хрупкава панировка
  • Маслено-яйчен сос с лимонов сок (Холандски сос) Маслено-яйчен сос с лимонов сок (Холандски сос)
  • Яйца върху ориз с кашкавал и чесън (по неаполитански) Яйца върху ориз с кашкавал и чесън (по неаполитански)
4.9/5 8 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
7.20лв. / 3.68 €

АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл

ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
13.50лв. / 6.90 €

ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл

ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл
2.34лв. / 1.20 €

ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл

ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60
69.90лв. / 35.74 €

ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60

ОВОРОН капсули * 48 НАТУРФАРМА
46.84лв. / 23.95 €

ОВОРОН капсули * 48 НАТУРФАРМА

БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ ТЕБЕШИР
9.80лв. / 5.01 €

БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ ТЕБЕШИР

Коментари към Какви ястия можем да приготвим с яйца

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви ястия можем да приготвим с яйца
    www.framar.bg 
    на 17 November 2025 в 15:01
    Коментирайте "Какви ястия можем да приготвим с яйца"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
  • Щраусово яйце – характеристики и състав
  • Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
  • Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола
  • Суровите яйца като средство за отслабване
  • Гълъбово яйце
  • Патешко яйце
  • Какви са ползите от консумацията на кокоши яйца
  • Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодиеПрилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

от 17 ное 2025г.Прочети повече
Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младитеMolecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

от 17 ное 2025г.Прочети повече
„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

от 17 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 17 дни, 3 часа и 58 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 27 дни, 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-ЛИЗИН таблетки 1000 мг * 60 HOLLAND & BARRETT

ВИТАМИН C ампули 500 мг / 5 мл РАЗТВОР ЗА ПИЕНЕ * 10

ТЕЧЕН ВИТАМИН C ампули 200 мг / 2 мл РАЗТВОР ЗА ПИЕНЕ * 10

ЕНТЕРОСАН 47 таблетки 180 мг * 30

БЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КСИМЕБАК филмирани таблетки 200 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:38:13

БРОНХОВИТАЛ МАКС сироп 200 мл МИРТА МЕДИКУС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:27:12

ХЕМОРРЕЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:26:24

НЕОРОСО таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:25:54

МИЛГАММА N капсули * 20 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:05:21
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival