Интересни факти, свързани с яйца
1. През 1910 в САЩ, щата Пенсилвания, човек изяжда 144 яйца за закуска. Този рекорд не е счупен до момента.
2. Най-скъпото великденско яйце е произведено от лондонската сладкарска фирма La Maison du Chocolat. Изделието от шоколад със стотиците вплетени в него скъпоценни камъни, е оценено на 50 хиляди паунда (около 100 000 долара). За негов пълнеж са използвани шоколадови бонбони.
3. Прочутото розово Ротшилдово яйце на Фаберже е закупено за 18,5 млн. долара от руски бизнесмен. Така се поставя нов ценови рекорд. Предишният е бил 12 млн. долара, с които е закупено Зимното яйце на Фаберже през 2002 година.
4. През 2002 година във Франция са продадени 3 динозавърски яйца на възраст около 120 милиона години. Цената на най-голямото от тях достига 520 евро. Един от купувачите на редкия "предмет" споделя, че да притежава такова яйце е било негова детска мечта.
5. Най-голямото ястие от яйца в света е с тегло 300 килограма. За неговото приготвяне са използвани над 5000 яйца.
6. Най-големият омлет на Земята е направен в Мадрид от готвача Карлос Фернандес. Той използва 5000 яйца, теглото на омлета е 599 кг.
7. През 1990 година на Международния панаир на птицата, проведен в Атланта, е направено най-голямото количество омлети от 2 яйца за 30 минути - 427.
8. През 1990 година Дейл Лайонс от Великобритания пробягва 48,1 км за 4 часа и 18 минути, задържайки сурово яйце в десертна лъжица.
9. Цветът на яйчената черупка зависи много от цвета на оперението на носачката. Най-често срещаните яйца са бели, кремави и с кафяви оттенъци. Съществуват породи кокошки, които снасят екзотични яйца- зелени и сини.
10. За да си направите подскачащо яйце, трябва да го сложите в чаша с оцет. След 2 - 3 дни оцетната киселина ще разтвори твърдата калциева черупка. След такава процедура яйцето няма да се счупи при падане от 10 - 12 см.
11. В руско село е снесено яйце, на чиято черупка ясно се вижда циферблат.
12. В китайската култура при раждане на дете се боядисват червени яйца. Смята се, че това носи късмет на новороденото.
13. Древните египтяни са увивали яйцето в прашка, която са въртели много бързо. Така то се затопляло и се е смятало, че е рохко сварено.
14. В Япония яйцата се варят в горещи серни води, в резултат на това черупката им става черна. Вкусът не е по-различен от обичайния.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 2.300 кг
Безплатна доставка за България!ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
ЯМАМОТО НУТРИШЪН АБАУТ БРЕКФАСТ 600 г
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 500 гр.
ЯМАМОТО НУТРИШЪН СТРОНГ МАСС 2.4 кг
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Гълъбово яйце
Коментари към Интересни факти, свързани с яйца