Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Какви са често допусканите грешки при приготвяне на яйца

Какви са често допусканите грешки при приготвяне на яйца

Какви са често допусканите грешки при приготвяне на яйца - изображение

Яйцата присъстват почти във всяка рецепта, а като основно ястие стават за минути, което ги прави и много предпочитани за бърза вечеря през седмицата. Въпреки че при тях трудно може да сбъркате, вижте все пак какви грешки не бива да допускате при приготвянето им.

яйца

1. Не разбивате яйцата

Разбиването на яйцата в купа е от основните условия при приготвянето на омлет или бъркани яйца. По този начин ще комбинирате белтъка и жълтъка. Важното е при готвене на омлет (или бъркани яйца) да не виждате бели парченца, ястието трябва да е с равномерен жълт цвят.

По време на разбиването вие вкарвате въздух в тях, което ги прави пухкави и апетитни. Единственото, което трябва да направите е да отделите 1 минута за енергично разбъркване с тел.

Важно е да разбиете яйцата непосредствено преди да ги сложите на тигана, а не да ги разбъркате и да оставите в купата, докато дойде ред да ги използвате.

2. Не ги овкусявате

Пропускането на подправянето на храната е провал, особено когато става дума за яйца! Никога не забравяйте да добавите сол в яйцата, но не го правете по време на разбъркването, а директно в тигана. За пошираните яйца, добавете малко сол във водата, в която ги варите.

ЯЙЦА

3. Прегаряте яйцата

Яйцата се пресготвят лесно, както със сигурност и сами сте разбрали.

Понякога искате яйцата ни да бъдат малко по-хрупкави, но това не важи за всеки път. Което означава, че трябва да ги приготвяте на тиган на средна температура, а не на висока. Белтъците се сготвят малко по-бързо от жълтъците, така че ако искате течен жълтък, гответе, докато яйцето побелее добре, това е моментът, в който ще имате рохко яйце. Ако искате да ги готвите по-дълго, за да получите твърд жълтък е най-добре да намалите температурата, за да може да се сготвят равномерно.

Пърженето на яйцата не бива да отнема повече от 5 минути.

яйца

4. Техниката ви на поширане на яйцата е... интересна

Истина е, че пошираните яйца се приготвят най-трудно и за да станат добре, трябва да се уверите, че температурата е правилната. Твърде горещата вода прави яйцата с твърди жълтъци. А недостатъчната топлина разлива белтъка на дълги ивици. Най-добре разтворете 2 супени лъжици оцет във водата, това ще помогне яйцата да са по-стегнати и да се сготвят по-бързо, за да запазят формата си.

Водата не бива да ври, а леко да образува мехурчета. След като сложите яйцето, поставете капак на съда.

Уверете се, че водата е солена.

Често срещана грешка е да се чукне яйцето директно в тенджерата. Вместо това чукнете яйцето в малка купичка и с лъжица направете водовъртеж и пуснете суровото яйце в центъра му, за да се повлече от течението на водата. Тази техника е още един начин да запазите яйцето цяло.

5. Слагате яйцата в студен тиган

Никога не слагайте яйцата в студен тиган! По този начин яйцата ви най-вероятно ще залепнат за тигана. Правилният начин е да загреете леко тикана, докато мазнината се затопли, но не бива да пуши. Чукнете яйцето и сгответе на средна температура до желаната твърдост.

яйца

6. Използвате грешен тиган

Яйцата са като лепило, както и сами сте усещали, когато остане белтък по ръцете ви, или при приготвянето на различни рецепти, често яйцето се използва за слепване на различни части. Протеинът в яйцата образуват химически връзки с метала на тигана. Незалепващото покритие пречи на този процес, а добавянето на малко мазнина осигурява 100% незалепване на яйцата, а именно това и вие целите.

Ако все пак не разполагате с добър незалепващ тиган, използвайте достатъчно мазнина.

7. Не използвате пресни яйца

С времето яйцата губят своят твърдост и се втечнява, което го прави и трудни за готвене. Именно обратното прави пресните яйца предпочитани, по този начин ще сте сигурни, че при поширане, те ще запазят своята цялост.

За да проверите дали яйцето е прясно, може да го потопите във вода, ако изплува на повърхността значи е по-старо. Това не го прави негодно за консумация, но в този случай е по-добре да ги използвате за варене, отколкото за поширане или пържене.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...ВидеоАнкетиАлт. медицинаДиети