Зеленчукова запеканка с кайма, яйца и сметана
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 1 глава лук
- 200 грама кайма (в случая е използвана телешка)
- 3 супени лъжици заквасена сметана (25% масленост)
- по 50 грама сирене и кашкавал
- 2 супени лъжици олио
- черен пипер, зелени подправки, сол
За плънката:
- 2 яйца
- 1 супена лъжица сметана (заквасена)
- по 2 супени лъжици царевично и пшенично брашна
- 30 грама кашкавал
- 1/3 чаена лъжица бакпулвер
Начин на приготвяне:
Зеленчуците измийте, подсушете и нарежете (патладжаните на кръгчета, тиквичките - първо разрежете на четири части по дължина, след това на тънки парчета; лука - на кубчета).
Запържете патладжаните, докато леко се зачервят. Извадете ти от съда, долейте мазнина и изсипете в нея тиквичките и лука.

Когато тиквичките бъдат готови, извадете ги от тигана заедно с част от лука. Добавете каймата и пържете с останалия лук.

След известно време сложете сметаната и нека сместа се задушава, докато каймата бъде готова и сосът се сгъсти. Подправете и охладете.

Сиренето нарежете на кубчета, а кашкавала настържете.

Към каймата добавете тиквичките и патладжана с лука, сиренето и половината от кашкавала.

В отделна купа смесете яйцата, заквасената сметана, двата вида брашно, 30 грама настърган кашкавал и малко бакпулвер.

Съединете зеленчуците и каймата с яйчената маса и прехвърлете комбинацията в намазнена тава. Заравнете повърхността и поръсете с накълцани зелени подправки (например: целина, босилек...).


Най-отгоре разпределете останалия кашкавал.

Изпечете във фурната, докато покритието се превърне в румена коричка.





Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Гнезда от кайма с пикантна плънка от чедър и бекон
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Зеленчукова запеканка с извара
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Запеканка от спанак с яйца
- Запеканка от кайма и гъби със сметанов сос
Коментари към Зеленчукова запеканка с кайма, яйца и сметана