Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Запеканка от целина и агнешка кайма

Запеканка от целина и агнешка кайма

Запеканка от целина и агнешка кайма - изображение

Необходими продукти:

  • 800 грама корен целина
  • 1 килограм агнешка кайма
  • 150 грама овча лой
  • 2 сладки червени чушки
  • 2 средно големи глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 200 грама високомаслена заквасена сметана
  • 1 голямо яйце
  • 2 супени лъжици грис
  • 1 чаена лъжица семена кимион
  • сол, прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Обелете целината, нарежете на едри парчета, сложете ги в тенджера и залейте със студена вода, която да не покрива напълно корена.

Поставете съда на силен огън, нека водата кипне, подсолете я и варете целината до омекване (около 50 минути).

Ситно нарежете овчата лой, изсипете в голям тиган с дебело дъно и стопете на силен огън.

Обелете и наситнете лука, чесъна, чушките. Когато лойта се разтопи, в нея изпържете лука за 5 минути. След това прибавете чесъна, чушките и пържете още 5 минути.

Време е да увеличите котлона до максимум и да добавите агнешката кайма в съда. Поръсете със семена кимион и пържете, докато се промени цвета й, като разбивате бучките.

Свалете съда от огъня, подсолете, подправете с прясно смлян черен пипер.

Отцедете водата от готовата целина и подсушете корена на несилен огън, след което намачкайте на пюре.

Разбийте яйцето със сметаната и малко сол, изсипете сместа пи пюрето заедно с гриса, поръсете с черен пипер и разбъркайте старателно.

Върху тази основа разпределете каймата и изпечете ястието във вече загрятата фурна, докато се образува румена коричка (за това е необходим около половин час).

Запеканката сервирайте гореща.


Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЗдравни съвети