Запеканка от целина и агнешка кайма
Необходими продукти:
- 800 грама корен целина
- 1 килограм агнешка кайма
- 150 грама овча лой
- 2 сладки червени чушки
- 2 средно големи глави лук
- 4 скилидки чесън
- 200 грама високомаслена заквасена сметана
- 1 голямо яйце
- 2 супени лъжици грис
- 1 чаена лъжица семена кимион
- сол, прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Обелете целината, нарежете на едри парчета, сложете ги в тенджера и залейте със студена вода, която да не покрива напълно корена.
Поставете съда на силен огън, нека водата кипне, подсолете я и варете целината до омекване (около 50 минути).
Ситно нарежете овчата лой, изсипете в голям тиган с дебело дъно и стопете на силен огън.
Обелете и наситнете лука, чесъна, чушките. Когато лойта се разтопи, в нея изпържете лука за 5 минути. След това прибавете чесъна, чушките и пържете още 5 минути.
Време е да увеличите котлона до максимум и да добавите агнешката кайма в съда. Поръсете със семена кимион и пържете, докато се промени цвета й, като разбивате бучките.
Свалете съда от огъня, подсолете, подправете с прясно смлян черен пипер.
Отцедете водата от готовата целина и подсушете корена на несилен огън, след което намачкайте на пюре.
Разбийте яйцето със сметаната и малко сол, изсипете сместа пи пюрето заедно с гриса, поръсете с черен пипер и разбъркайте старателно.
Върху тази основа разпределете каймата и изпечете ястието във вече загрятата фурна, докато се образува румена коричка (за това е необходим около половин час).
Запеканката сервирайте гореща.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Бутер баница с кайма
- Царевична запеканка със спанак
- Зеленчукова запеканка с извара
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Тиквички на фурна с домати и картофи
Коментари към Запеканка от целина и агнешка кайма