Запеканка от тиквички със сос бешамел и кашкавал
Необходими продукти:
1 килограм тиквички
2 домата
100 грама кашкавал
500 милилитра прясно мляко
80 грама масло
1 супена лъжица брашно
олио за намазване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквичките с дебелина около 0,5 см. Подмажете тава с олио или застелете дъното й с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса за около 7 - 10 минути. Подредете половината от тиквичките в тавата, сложете сол (и пипер по желание) на вкус. Следва сол нарязани домати.
Направете соса. Разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте до изчезване на всички бучки. Налейте млякото на тънка струя, като не спирате да бъркате, сложете сол и подправки по избор. Варете на слаб огън, докато консистенцията стане като на течна сметана.
Залейте тиквичките и доматите (сосът трябва да ги покрива, но да не бъде много повече от тях), поръсете с половината от настъргания кашкавал. Сложете другата част от тиквичките, сол, пипер и останалия кашкавал.
Изпечете при 180 градуса за около 15 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Мъфини от тиквички с шунка, домати и яйца
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Зеленчукова пита от тиквички и моркови и млечна заливка с кашкавал и чесън
- Зеленчукова запеканка с извара
- Рецепти за тиквички с пармезан на фурна
- Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
Коментари към Запеканка от тиквички със сос бешамел и кашкавал