Рецепти за задушено кисело зеле
През студените месеци от годината в България традиционно се консумира кисело зеле. Обикновено то се приготвя със свинско месо, но безмесните варианти са не по-малко вкусни и популярни.
Подготвили сме ви три рецепти за задушено кисело зеле – с ориз, с гъби и само с лук.
Добър апетит!
Задушено кисело зеле с ориз и лук
Първото ни предложение е за кисело зеле в комбинация с лук и ориз.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша нарязано кисело зеле
- 2 чаени чаши сварен ориз
- 1 глава лук
- 3 супени лъжици олио
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Сгорещете олиото на среден огън, прибавете нарязания на ситно лук и пържете в продължение на 5-10 минути, след което сложете и киселото зеле, отцедено от течността. Нека всичко се приготвя 10 минути при непрекъснато бъркане и тогава изсипете предварително сварения ориз. Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус и 5 минути по-късно свалете ястието от котлона.
Поднесете със скилидки чесън.
>>> Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
Задушено кисело зеле с гъби
Кисело зеле може да задушите и със сушени бели гъби.
Необходими продукти:
- 400 грама кисело зеле
- 20 грама сушени бели гъби
- 300 милилитра вода
- 1 малък морков
- 2 дафинови листа
- 3 зърна бахар
- 4 зърна черен пипер
- 1 глава лук
- 1 супена лъжица зехтин
- 3 супени лъжици соев сос и смлян черен пипер по желание
Начин на приготвяне
Измийте гъбите, залейте ги с 200 милилитра топла вода и оставете така за няколко часа или за една нощ. След това ги сварете до готовност на бавен огън (около 20 минути).
Отцедете бульона и го запазете, гъбите нарежете на малки парчета.
Зелето изсипете в гевгир, изплакнете го хубаво със студена вода. Нарежете го ситно и сложете в подходящ съд. Налейте гъбения бульон, сложете дафиновите листа, бахара и зърната черен пипер. Нека се задушава в продължение на 10 минути на силен огън, след което прибавете гъбите.
Настържете моркова с помощта на ситно ренде, прибавете го към зелето и намалете котлона до минимум.
Затворете съда с капак и нека ястието се задушава около 40 минути (докато зелето омекне), като разбърквате периодично.
По време на приготвянето течността ще се изпари, когато това стане, налейте останалите 100 милилитра вода.
Нарежете лука на ситно, запържете го в зехтина, добавете зелето, разбъркайте и нека всичко се задушава още 10 минути.
Подправете със соев сос и смлян черен пипер по желание.
>>> Рецепти за свинско с кисело зеле
Задушено кисело зеле с лук
Следващата рецепта е от ловешкия край, където наричат ястието каша от кисело зеле. Предоставена ни е от "Гозбата на България", а начинът на приготвяне може да видите и във видео формат.
Необходими продукти:
- около 1/2 чаша олио (може и повече)
- голяма глава кромид лук
- 1/8 част от глава кисело зеле
- 2 супени лъжици брашно
- 1/2 чаена чаша вода
- 1/2 чаена чаша сок от кисело зеле
- червен пипер на вкус
- прясно смлян черен пипер по желание и на вкус
Начин на приготвяне
Нарежете ситно лука и киселото зеле.
Сгорещете олиото в подходящ дълбок съд и в него запържете лука, докато омекне. След това сложете зелето и разбъркайте.
Изчакайте и то да омекне малко, добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте всичко старателно.
Две-три минутки по-късно налейте по половин чаена чаша сок от кисело зеле и вода, разбъркайте.
Накрая сложете червен пипер на вкус, а който предпочита, може да използва и черен.
Ястието е готово.
Да ви е вкусно!
Каша от кисело зеле – видео
Автентичната рецепта за каша от кисело зеле е предоставена от екипа на Гозбата на България.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зеленчуци
- Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
- Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
- Боб с наденица и кисело зеле
- Рецепти за дърпана баница със сирене
- Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме
- Свинско с кисело зеле и картофи
- Рецепти за свинско с кисело зеле
Коментари към Рецепти за задушено кисело зеле