Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Гарнитури От зеленчуци Рецепти за задушено кисело зеле

Рецепти за задушено кисело зеле

от 18 фев 2015г., обновено на 04 дек 2023г.
Редактор: Chef Framar
Рецепти за задушено кисело зеле - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

През студените месеци от годината в България традиционно се консумира кисело зеле. Обикновено то се приготвя със свинско месо, но безмесните варианти са не по-малко вкусни и популярни.

Подготвили сме ви три рецепти за задушено кисело зеле – с ориз, с гъби и само с лук.

Добър апетит!

задушено кисело зеле с ориз

Задушено кисело зеле с ориз и лук

Първото ни предложение е за кисело зеле в комбинация с лук и ориз.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша нарязано кисело зеле
  • 2 чаени чаши сварен ориз
  • 1 глава лук
  • 3 супени лъжици олио
  • сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Сгорещете олиото на среден огън, прибавете нарязания на ситно лук и пържете в продължение на 5-10 минути, след което сложете и киселото зеле, отцедено от течността. Нека всичко се приготвя 10 минути при непрекъснато бъркане и тогава изсипете предварително сварения ориз. Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус и 5 минути по-късно свалете ястието от котлона.

Поднесете със скилидки чесън.

>>> Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)

Задушено кисело зеле с гъби

Задушено кисело зеле с гъби

Кисело зеле може да задушите и със сушени бели гъби.

Необходими продукти:

  • 400 грама кисело зеле
  • 20 грама сушени бели гъби
  • 300 милилитра вода
  • 1 малък морков
  • 2 дафинови листа
  • 3 зърна бахар
  • 4 зърна черен пипер
  • 1 глава лук
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 3 супени лъжици соев сос и смлян черен пипер по желание

Начин на приготвяне

Измийте гъбите, залейте ги с 200 милилитра топла вода и оставете така за няколко часа или за една нощ. След това ги сварете до готовност на бавен огън (около 20 минути).

Отцедете бульона и го запазете, гъбите нарежете на малки парчета.

Зелето изсипете в гевгир, изплакнете го хубаво със студена вода. Нарежете го ситно и сложете в подходящ съд. Налейте гъбения бульон, сложете дафиновите листа, бахара и зърната черен пипер. Нека се задушава в продължение на 10 минути на силен огън, след което прибавете гъбите.

Настържете моркова с помощта на ситно ренде, прибавете го към зелето и намалете котлона до минимум.

Затворете съда с капак и нека ястието се задушава около 40 минути (докато зелето омекне), като разбърквате периодично.

По време на приготвянето течността ще се изпари, когато това стане, налейте останалите 100 милилитра вода.

Нарежете лука на ситно, запържете го в зехтина, добавете зелето, разбъркайте и нека всичко се задушава още 10 минути.

Подправете със соев сос и смлян черен пипер по желание.

>>> Рецепти за свинско с кисело зеле

задушено кисело зеле

Задушено кисело зеле с лук

Следващата рецепта е от ловешкия край, където наричат ястието каша от кисело зеле. Предоставена ни е от "Гозбата на България", а начинът на приготвяне може да видите и във видео формат.

Необходими продукти:

  • около 1/2 чаша олио (може и повече)
  • голяма глава кромид лук
  • 1/8 част от глава кисело зеле
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1/2 чаена чаша сок от кисело зеле
  • червен пипер на вкус
  • прясно смлян черен пипер по желание и на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете ситно лука и киселото зеле.

Сгорещете олиото в подходящ дълбок съд и в него запържете лука, докато омекне. След това сложете зелето и разбъркайте.

Изчакайте и то да омекне малко, добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте всичко старателно.

Две-три минутки по-късно налейте по половин чаена чаша сок от кисело зеле и вода, разбъркайте.

Накрая сложете червен пипер на вкус, а който предпочита, може да използва и черен.

Ястието е готово.

Да ви е вкусно!

Каша от кисело зеле – видео

 


 

Източник:

Автентичната рецепта за каша от кисело зеле е предоставена от екипа на Гозбата на България.Гозбата на България

Още по темата:
  • Традиционни милинки с пудра захар (без сирене) Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)
  • Рецепти за дърпана баница със сирене Рецепти за дърпана баница със сирене
  • Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
  • Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки) Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
5.0/5 2 оценки

Коментари към Рецепти за задушено кисело зеле

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за задушено кисело зеле
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 16:30
    Коментирайте "Рецепти за задушено кисело зеле"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Гарнитури
  • Гарнитури със зеленчуци
  • Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
  • Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)
  • Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
  • Боб с наденица и кисело зеле
  • Рецепти за дърпана баница със сирене
  • Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
  • Свински ребърца с кисело зеле и ябълки
  • Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
  • Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме
  • Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 811 дни, 20 часа и 40 мин.

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 1982 дни, 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 4 часа и 35 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 19 часа и 35 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 19 часа и 46 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 19 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

РЕКТОВЕНАЛ АКУТ ГЕЛ 50 г

БИОХЕРБА ОРАЛФИТ ВОДА ЗА УСТА БИЛКОВ КОНЦЕНТРАТ 100 мл

САНТЕ БИО ШАМПОАН ЗА ДЪЛБОКА ХИДРАТАЦИЯ 250 мл

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС + ВИТАМИН D3 таблетки за дъвчене с вкус на портокал * 10

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100 РАМКОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:21:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival